donderdag 22 januari 2015

0492 Dictee woensdag 21 jan 2015 (4): dictee 814 ( deel 1) √

Dictee - dictees [0492]

Oefendictee 814 (deel 1)

Dictee 814, alinea 1 t/m 3.

1. Waar vind ik dat Land zonder grens [streek om stedendriehoek Aken-Luik-Maastricht]? De twee kekuléstructuren van benzeen vormen een grensstructuur. We moeten mekaar geen Grietje noemen. Krijg nou de griewels. Ik ben allergisch voor grillworst [evt. grilworst] en ander gegrild vlees. Grime is een van oorsprong Britse stijl in de popmuziek die beïnvloed is door onder andere hiphop, drum-'n-bass, 2 step [muziek] en reggae. Geef dat griottezakje [mv. s]  eens even aan, wil je? De gristin [met duidelijk g-klank] droeg een gris-perle japon. In de Oekraïne kun je met grivna's – ook genoemd grivnya's of hryvnja's – betalen [UAH]. Het groene hart van Holland wordt kortweg ook wel Groene Hart genoemd (en Ierland het Groene Eiland). Je kunt gekscherend in Nederland in het barre of Hoge Noorden wonen, maar dat is niets, vergeleken met het hoge Noorden van Eurazië). Lupinebeplanting [n/s] kan goed als groenbemesting dienen.

2. Deze milieuvervuiler heeft zich groengewassen [nu: milieubewust imago]. Kunnen Groningers vliegen? Nee, alleen groningers kunnen vliegen. Dit is een groepagezending naar Spanje. Een groepstal is een grupstal [goten in lengterichting achter de koeien]. Hij bracht de engelse groet [hij bad het ave maria - naam gebed: Ave Maria]. Deze zaag heeft grove tanden. Ze logeert bij groma. Waar liggen de Gronden? Antwoord: in het ondiepe gedeelte van de Atlantische Oceaan bewesten het Kanaal. Wat heeft de tseetseevlieg met grondkwekwe [hypotheek] te maken? Niets! Pitta's zijn tropische grondlijsters. De u-raad [universiteitsraad] heette vroeger grondraad. De Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden geldt voor een elk. Ze was groos, grozig [trots]. De Grote Heer, de Grote Turk, was sultan van het Ottomaanse Rijk. Wanneer is de groep-Wilders ontstaan? Een dga is een directeur-grootaandeelhouder. Karel de Grote [= de voortreffelijke].

3. In het Grootboek der nationale schuld staan de schulden van het Rijk ingeschreven. De groothertog van Luxemburg staat aan het hoofd van het Groothertogdom Luxemburg. Groovejazz is acid jazz. Een stronthoop wordt ook wel grumus merdae genoemd. Daar is onze gruttenteller [krentenweger, vrek] weer! De djamboe bidji is de guave. Let erop dat je 'guereza', 'gueridon', 'guichet' en 'Guernica' zonder 'u' uitspreekt. Een guidon is onder andere een muzikale custode. Ach, ontzeg hem die guilty pleasures niet. De Guineese vrouw zorgde voor de Guinese biggetjes [evt. Guineese]. Guiro's zijn kleine slaginstrumenten. De Gulden Legende [o.a. verzameling heiligenlevens] stamt uit de 13e eeuw. Gulab jamun zijn sponzige deegballen die gebakken en in stroop te weken gelegd zijn. Wie draagt er nu nog een gullitpruik? Hij is een gunsteling van de Fortuin, van Fortuna. Waar staat GZP [in NL: Pro­duct­schap Gra­nen, Za­den en Peul­vruch­ten] voor?

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten