zaterdag 3 januari 2015

0468 Dictee woensdag 31 dec 2014 (8): dictee 810 (deel 2) √

Dictee - dictees [0468]

Oefendictee 810 (deel 2)

Dictee 810, alinea 4 t/m 6.

4. Die getrasseerde wissel is al getraceerd. Mouliné is moulinetgaren. Hoeveel Effies hebben zij al gewonnen? Spreek uit: egraam. De EHEC is de enterohemorragische E. coli (bacterie die besmettelijke dikkedarmontsteking met bloederige diarree kan veroorzaken). Een EHBO'er verleent eerste hulp bij ongelukken. Lijdt zij aan eibofobie [angst voor palindromen]? In de Eifel zou best een eiffeltoren kunnen staan. Eikelsuiker is querciet. In Holland kun je volgens zeggen op de Eilanden wonen. Leknamad is lekeimed [derde gewas van het jaar op weiland]. Het seizoen gaat ten einde lopen, we zullen de productie ten einde brengen teneinde geen voorraden over te houden. Hij is een eindtwintiger en dus bijna dertig [nog geen begindertiger]. In België kun je een ejt krijgen [eindejaarstoelage]. Elateriet is mineraal caoutchouc. Een elektroschok geeft een elektroshock. Ik heb dat nu al elfendertig keer verteld. Wat was een elf-en-dertig [alleen in etymologie] oorspronkelijk? Een kam voor fij­ne tex­tiel waar­van het we­ven lang­zaam ging.

5. EL&I is het ministerie [M als de instelling is bedoeld!] van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij hield een éloge [lofrede] op zijn schoonvader. Elohiem (VD) is het Hebreeuwse woord voor God. Een elsenaar is een grote jager [vogel]. Die Elvislookalike droeg elvisbakkebaarden. Ons volkstuintje is ons eigen elysium. Hij werd verteerd door een embarras du choix [keuzestress]. Ekidens zijn estafettes op de weg voor teams van zes lopers die samen een marathon afleggen. Wacht u voor de chikungunya. Die Rus verkommerde op zijn datsjaatje. Het stikt hier van de dombo's en doblootjes. Samuel Morse heeft het morsealfabet uitgevonden. Hoe spreek je 'ampersand' uit (2 mogelijkheden ah ah of èh - èh)? Het hondje Idéfix [dat niet in VD, wel: (bij) Toutatis] was toch bepaald geen idee-fixe van Goscinny en Uderzo, of toch wel? In de verhalen van Willy Vandersteen heet de hond met snor [dat niet in VD], Tobias. Dat hondje Rataplan in Lucky Luke, van Morris [allemaal niet in VD], maakt er altijd een rataplan [rommel] van.

6. Je zult bij die poging wel bot vangen. Het werd me botweg geweigerd. Hij hangt de trotskistische beginselen aan. Zij triestten de godganse dag. Een troubleshooter moet trubbels, troebelen, oplossen. Normaal was hij stoepier [pjee], maar in het leger wilde hij troupier [pjee] zijn. Ook gij, Brutus, mijn zoon: tu quoque, Brute, tu quoque, fili mi. Wist je dat de komodovaraan verwijst naar het Indonesische eiland Komodo? Staat niet in VD. Een eindereeks zit in de uitverkoop. Mijn neef zit op de TUD, de Technische Universiteit Delft, zijn oom is elders tu-medewerker. Een triëre was een galei, een oorlogsschip, waarbij aan elke riem drie roeiers zaten. Je zult maar een quasi Jack the Ripper als beul hebben. Enfant gâté [mv. s s]: verwend kindje. Gaan jullie weer zo'n groot vliegtuig spotten? Een trois-quarts slaat op een portret, een troiscart op de chirurgie: die woorden worden exact hetzelfde uitgesproken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten