woensdag 7 januari 2015

0474 Dictee woensdag 07 jan 2015 (4): dictee 811 (deel 3) √

Dictee - dictees [0474]

Oefendictee 811 (deel 3)

Dictee 811, alinea 7 t/m 10.

7. Haast u langzaam: festina lente. Fettuccine is een Italiaanse lintpasta, fettunta een dito voorgerecht. Ik zeg allebei die feuilles de chou [minderwaardige krant] op. Dat feu sacré raakt hij nooit meer kwijt. Effentjes dimmen, makker! Een fiaal, fiale of fioen is een pinakel en een fiacre of fiaker een huurrijtuig. Zij en haar fiancé lieten zich fêteren. In meubels zit vaak fiberfill. Je moet me geen fibbetjes [leugen] vertellen. CF, cystische fibrose (cystic fibrosis), is de taaislijmziekte. De FIDE is de Fédération Internationale des Échecs (Internationale Schaakfederatie). De Romeinse godin van de trouw is Fides. Hij leek een fidus Achates [trouwe metgezel], maar verviel al snel in fides Punica [trouweloosheid]. Ken je het (so)fiekruid? Zijn fightingspirit is ongebroken. Tja, die je-weet-wel van de Fifth Avenue. Dat noem ik oprecht nou nog eens van de hei in de fij gaan.

8. Die foodie schrijft het liefst met een fijnlijner. De jurisprudentie van de sharia heet fikh. Ze kozen allemaal voor eenden- of kabeljauwfilets. Hij zou mijn fiets mooi naar de filistijnen helpen. Een still is een filmfoto. Van films noirs word ik depri. Met die filous [schurk, bedrieger] heb ik niks. Hij verbruidde zijn dochter. De verlaatmeester [sluis] werkte ook freelance voor een verlaadcentrum. Dat fine-fleurgezelschap beleefde een finesthourgevoel. Fini, finito, basta, afgelopen! Geen finis Poloniae, maar: nog is Polen niet verloren. Tijdens de Olympische Spelen van Helsinki (1952) is de finnjolklasse geïntroduceerd (is genoemd naar Finland). De finoegristiek bestudeert de Fins-Oegrische talen. De Firato is in Nederland de Vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Radiotoestellen en Technische Onderdelen. Een flapschoen is een piposchoen.

9. De first lady reisde op een firstclassticket. Bij het WK schaken spelen ze nu met een fischerklok. Die fishy [moreel onzindelijk] praktijken zijn verwerpelijk, zeker als ze tot een fittie [ruzie] leiden. Zijn five o'clock shadow is goed te zien. Ze hadden het idee-fixe dat ze naast de fixe [vast (gedeelte) loon] provisie zouden krijgen. De flabvisser was flabbergasted. Hij werd in flagranti, flagrante delicto, op heterdaad, betrapt. Not done: bij het e-mailen een flame [elektronische scheldpartij] uitlokken. Een flanellen hemd is van flanel (ook: flannel). Flappen tappen doe je bij een flappentap(per). Een flare [uit vliegtuig geworpen] misleidt hittezoekende raketten. Een flatcoat is een flatcoated retriever. Je moet geen flauwsies (flauwsjes), flousjes [smoesjes], verkopen. Doe mij nog maar zo'n stuk fleer (Staphorster nieuwjaarskoek). Flensen heeft met walvissen of seks te maken, flenzen met zeewezen, stuwen. Een flessentrekker doet aan flessen (trekken).

10. Gaandeweg de middag nuttigde hij zijn lunch lopende weg. Doen vestaalse maagden ons nog aan Vesta denken? Die twee waren veruit de besten, de overigen lagen ver uit elkaar. Bij vietnamiseren moet ik onwillekeurig altijd aan 'vi et armis', de Vietminh en de Vietcong denken. Een 4x4 is een fourwheeldrive, afgekort 4wd [uitspraak: fourwheeldrive]. Zullen we naar dat viola-da-gambaconcert gaan? Runderen: lakenvelder (rund), Madoerees rund (kruising banteng en zeboe), gaur, glanrund, heckrund, (Schotse) hooglander, jak, roodbont, roodlakenvelder, saola, sapi, stepperund, watusi (Afrikaans rund met zeer lange hoorns), watoessi (kruising stepperund, zeboe) en wagyu [k].




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten