zaterdag 3 januari 2015

0469 Dictee woensdag 31 dec 2014 (9): dictee 810 (deel 3) √

Dictee - dictees [0469]

Oefendictee 810 (deel 3)

Dictee 810, alinea 7 t/m 10.

7. Hij was nog net niet en déshabillé [ongekleed], maar in deshabillé [nachtgewaad]. Het GEB was het Gemeentelijk Energiebedrijf. Een epa is een energieprestatieadvies. Het enfant prodige [verloren zoon] en het enfant prodigue [wonderkind] (beide mv. s s) schelen maar één letter. Hij werd en flagrant délit betrapt. Hij leeft en garçon. Een engel des hemels is een engel des Heren. Ik ben niet engelrein, maar vroeger was ik soms de bengel Rein. Zij is lid van de Engelse of anglicaanse kerk. Hij is Engelssprekend, Angelsaksisch. Een engelwortel is een angelica of angélique. Ik vind hem een engerd, een creep. Een en-groshandel verkoopt niet en détail. Staat in de Enkhuizer almanak ook hoe je een enkhuizer [herhaalde slag kabel om beting] op het touw legt? Een enkwest is een verouderd (Belgisch-Nederlands) woord voor een enquête. Met een negligeetje aan ben je en (profond) négligé [bijna zonder kleren]. En relief is gewoon in reliëf, simpel toch? Wat was eerder: de Entente [de sta­ten die in de Eer­ste We­reld­oor­log te­gen­over Duits­land en Oos­ten­rijk ston­den] of de Kleine Entente
[
bond­genootschap tus­sen Tsje­cho-Slo­wa­kije, Roe­me­nië en
Joego­sla­vië (1922-1939)
]
? De Entente dus.

8. In (omnia) saecula saeculorum: tot in de eeuwen der eeuwen, voor alle eeuwigheid. Heeft 'ense et aratro' [door het zwaard en de ploeg] iets te maken met 'zwaarden omsmeden tot ploegscharen'? Antwoord: driewerf neen! Enteritis regionalis is ziekte van Crohn. Een enterorragie is een darmbloeding. Geef eens een voorbeeld van een enthymema [
syl­lo­gis­me waar­in een van de ter­men is ver­zwe­gen en kan wor­den aan­ge­vuld]. De boef viel ten offer aan entrapment [liep in de val]. Voor regen en zon: een en-tout-cas. Met zijn entrain [aanstekelijke ijver] kwam hij wel en train [op dreef]. Hoeveel entre-deuxs zijn er nodig? Het is kiezen of kabelen: entweder oder. In Lille en environs is dat en vogue. Als we naar de mis gaan, zal er thuis toch niks misgaan? Een rokkenjager doet aan (ww.) rokken jagen of (znw.) het rokkenjagen. Een relschopper heeft het makkelijker: die doet gewoon aan relschoppen. De 2 step is een muziekstijl, de twostep een dans. Een épagneul is een spaniël. Epateren: épater le bourgeois [overdonderen].

9. De eolusharp is naar Aeolus genoemd. Eolisch kapiteel is genoemd naar Aeolis, een landstreek in het noordwesten van Klein-Azië. Hij is van houtem (Houthem) [is gierig]. Bespreek de begrippen anthem [Geen woorden ...], eonothem [indeling gesteenten] en erathem [idem]. Een epauletspreeuw behoort tot de troepialen. Wie sprak die epea pteroënta [gevleugelde woorden] ook alweer? Met EB wordt epidermolysis bullosa [genetisch bepaalde huidaandoening] bedoeld. Epitome's zijn uittreksels. Hij is een epitropenredenaar [Ik weet wel dat ... , maar ...] Bij belle époque moet ik denken aan epoque makend (epochaal) en epochemachend. Ik vind Eppie een malle eppie. Een equerre is een trommelkruis. Bij dag-en-nachtevening of equinox duren de dag en de nacht even lang. Hij laat zich gelden als equus publicus [slooft zich - in schijn - uit ten algemenen nutte]. Hij zal morgen aankomen. Truffels: geen aankomen aan. De bus zou eraan komen (er aankomen). Dat kan ook nog wel erbij. Staminee, estaminet.

10. Zou hij weer erbovenop komen? Die verdediging is helemaal e re [passend, ter zake]. Wat vond er in de Erebus [onderwereld] allemaal wel niet plaats? Zijn portret komt in de eregalerij, de hall of fame. Een bekende erenaam is 'Vader des Vaderlands'. Een andere naam voor Palestina is Erets Jisraël. Een erfgooier heeft altijd in het Gooi gewoond. Ze hebben me erin laten lopen. Eroev (mv. eroevin): omheining waarbinnen op sabbat dragen geoorloofd is. Escosijnse steen is blauwe arduin. We dansten de espagnole. De e-sport is het gamen in wedstrijdverband. Hij beoefent de essayistiek. De essenen leefden bij de Dode Zee. Zij is een erkend estheticienne [schoonheidsspecialiste].

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten