maandag 19 januari 2015

0491 Dictee woensdag 21 jan 2015 (3): dictee 813 (deel 3) √

Dictee - dictees [0491]

Oefendictee 813 (deel 3)

Dictee 813, alinea 7 t/m 10.

7. Wat gebeurt er zoal bij een ghat [o.a. dode mensen cremeren] in India? Waar betaal je met cedi's? Ghana, GHS. Hoogtepunt van een spellingtest: de giaur [gaa-voer, g van goal - Turkse scheldnaam voor alle niet-moslims]. In België hoor je de Gidsen [officiële muziekkorps leger] regelmatig spelen. De gieren van de Nieuwe Wereld vormen een afzonderlijke familie. Gielerstaal kun je niet smeden. Hij is zo parcimonieus [gierig] als de pest. Goeie Mie was de Leidse gifmengster. Met GIFT wordt de gameta intra-fallopian transfer (bevruchtingstechniek waarbij de eitjes uit de eierstokken weggeplukt worden en onmiddellijk samen met een spermastaal teruggeplaatst worden in de eileider) aangeduid. Gifsumak [plant] wordt ook wel poison ivy genoemd. Naast het schippersgilde noem ik ook nog het Gilde van Luchtverkeersleiders. Lijkt een gimar [lang gewaad moslimvrouwen] op een khimar [hoofddoek die ook de boezem bedekt]? Investeren gaat via GIMB en Gimv. Gingerisme [roodharigen worden anders benaderd] lijkt me hinderlijker dan gingivitis [tandvleesontsteking]. Is zij tipsy van ven de gipsyjazz?

8. Wat is de ginicoëfficiënt [getal om de mate van zekere ongelijkheid te meten]? De gioer is de overgang tot het jodendom. Hebben jullie echt giouvetsi
[Griek­se ge­gra­ti­neer­de ovenscho­tel] gegeten? In een islamitisch tegelpatroon zie je vaak girihs [geometrisch tegelpatroon]. Dat gitaarriffje heeft wel iets. In de vestingbouw kennen ze het glacis [sie] (flauw aflopend talud). Een gladdekschip heeft geen kampanje. Waar heb ik dat meer gehoord: glänzendes Elend, stralende ellende? Dat is mooi glas in lood in die glas-in-loodramen. In vliegtuigrompen zit vaak glare [glèh:r, g van goal - zekere kunststof]. Het Westland wordt ook wel de Glazen Stad genoemd. Sommigen schrijven 'glazendak', anderen 'glazen dak'. Glazuur is verglaassel. Pas op voor Leidse glibbers [scheldwoord]. Helpt glidkruid tegen jicht? Mogelijk. Met kapotte instrumenten maak je glitch. Gloriosae memoriae (Glor. Mem. of G.M.), (ter) roemrijker nagedachtenis, Pieter de V. Is het glossengebruik helemaal uitgestorven? Andere namen voor glutamaat zijn umami en ve-tsin.

9. De GMD, de dalasi, is de munteenheid van Gambia. De gnawa [muziekstijl] komt van de Gnawa [afstammelingen zwarte slaven Marokko]. Hoe is dat Gods ter wereld (godsterwereld) mogelijk? Het Woord Gods is het goddelijke Woord, bediend door een V.D.M.: een bedienaar des goddelijken Woords. God is de goedertieren Vader. Een goelagarchipel ligt lang niet altijd in Siberië. Een goenoeng api is een vulkaan. Wees bedacht op Gog en Magog [vreemde volkeren die volgens de profetie Israël zullen binnenvallen - Bijbel]. Een voorbeeld van het begrip chochme is voetbalgogme. Genieten alle Golfstaten van de Golfstroom? Netsukes [uitspraak!] zijn gordelknopen. Gord u aan om de gordiaanse knoop door te hakken. Naast het IJzeren Gordijn kennen we nog het Zijden Gordijn, het Bamboegordijn. Het gorisme is naar Al Gore genoemd. Is er nog goudzout? De gourmands aten gougère [
luch­tig hol ge­bak met har­ti­ge vul­ling] bij de koffie. Een zekere goût de contradiction [dwarsdrijverij] bekroop hem.

10. Gouverner, c'est prévoir: regeren is vooruitzien. Jonge dubbele graanjenever is dubbelgebeide. Grâce à Dieu, goddank, werd ze gered. Ze zongen als graculi inter musas: kraaien onder de muzen. Bevindt zich daar het Heilige Graf? Waar zijn die granaathouwitsers? Wees zuinig met die grand cru's [ook: grands crus]. De grand(s) desserts komen straks. Er staan meerdere grand(s) pliés en demi-pliés op het oefenrepertoire. Het meervoud van 'grand prix' is 'grands prix' (ook: grand prixs). Op die serie grand(s) tours [GB, 2020: VD alleen grand tours] kwamen ze heel wat grand(s) cafés tegen. Wil je rode of witte graves [graa-vuh]? Bij traanbereiding uit walvissen blijft grax over.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten