donderdag 22 januari 2015

0493 Dictee woensdag 21 jan 2015 (5): dictee 814 (deel 2) √

Dictee - dictees [0493]

Oefendictee 814 (deel 2)

Dictee 814, alinea 4 t/m 6.

 4. Met gurwitschstralen worden mitogenetische stralen aangeduid, toch? Bij de feelgoodfilm kreeg ik een zekere gutfeeling. Wat zijn guttae [mv., versiering Dorische bouworde]: hebben die iets met guttapercha [verwant met balata, golfballen] te maken? Nee, dus. Dat meen je niet: bezit jij de ring van Gyges [onzichtbaar maken, etc.]? Wanneer is de volgende gymnaestrada? We willen een gyproc [papierachtig gips, bouwmateriaal] plafond. Gyokuro is Japanse groene thee met een enigszins zoete smaak en gyoza is een soort van gefrituurde wonton. Niet te verwarren: chiromantie (handkijkerij) en gyromantie (waarzeggerij uit magische cirkels). Die dominee heeft de drie h's op zijn rug [houd hem hier, geen kans op beroep naar elders]. Het
H5N1-virus bevat hemagglutinine [ah] in de eiwitmantel. Haha, die is goed, zeg! Wat is het Drentse Haagje [Assen] en wat het Haagje van het oosten [Arnhem]? Komen daar de Wijzen vandaan? Nee. Bangkok is het Venetië van het Oosten. De problemen concentreren zich in het oosten van het Oosten.

5. Een haagte is een aachte. Niet te geloven: een heibei die van de hei in de fij gaat. De Haaks, de Zuider- en Noorderhaaks zijn de ondiepten of gronden voor het Marsdiep. Denk ook aan de Haaksgronden. De Gallische haan is het zinnebeeld van de Franse Republiek. Het betreft hem en de zijnen, haar en de haren. Die bange uren heeft hij echt haasgevreten. Waar ben je, mijn habibi [schatje]? Waar sloeg 'habeas corpus' [beginwoorden van een Engelse wet] op? De haček is een V-vormig haakje boven een letter. Op eerste en tweede kerstdag is er een hackathon. Het is hac lege [onder deze voorwaarde], en anders niet! Die taak is af: hactenus hodie = tot zover voor vandaag. Een hadjprik is een Mekkaprik. De hafttijd vormen de paar dagen om Sint-Jan dat de haften vliegen. Het begrip 'haftung' [verhaalsaansprakelijkheid] zit in GmbH: Gesellschaft mit beschränkter Haftung.

6. Een Hagoissprekende Hagenaar kan op een hagenaar door Den Haag varen. Rugbyteams uit Oceanië voeren voor de wedstrijd een haka uit. Hoeveel is een gourde waard? Ik werd onderzocht door een haio. Gemeen hoor, bij het pootjebaden iemand pootje haken. Die gabbers gaan elk weekend ‘hakkûh’. In een hakkraam kun je koekhakken [= koekkappen]. De halbstarken versjteerden de boel. Ze zat maar half en half te luisteren, toen ik zei dat ik om half-om-half ging. Het werk was maar halfhalf (zozo) gedaan. Een half(je) wit is een halfwit [bnw.] brood. Hallootjes, luitjes. Wat is het gevolg van een hallux valgus [scheefstand grote teen]? Bij het halo-effect treden halootjes op. Zou ik het verschil zien tussen een halsberger en een halswender [schildpadden]? Een halsslipje is een bef. Het Halt-bureau zorgde voor een passende alternatieve straf. En nu: hands up [geef je/u over]!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten