donderdag 15 januari 2015

0485 Dictee woensdag 14 jan 2015 (9): dictee 812 (deel 1) √

Dictee - dictees [0485]

Oefendictee 812 (deel 1)

Dictee 812, alinea 1 t/m 3.

1. Die Japanse hete groene mierikswortelpasta heet wasabi. Via internet nog wat runderrassen die ook in VD staan: witrik of -rug (melkras), MRIJ-rund, dubbeldoelkoe die sinds de 19e eeuw in het gebied tussen Maas, Rijn en IJssel wordt gefokt, blonde d'Aquitaine [èh], charolais: wit vleesrund gehouden voor de vleesproductie, dikbil, galloway, hereford, limousin en de piemontese(s). In onze bedrijfstak val ik onder een flex-cao. Een flibustier is een boekanier. Een flikflak is een achterwaartse handstand-overslag. Het lijkt witte flip met die twee, maar het is Flip en Jacob. Deze filippies [10 gulden] zijn een voorbeeld van flippes [geld]. In een flits zag ik de man met de flitspuit. Met Flora's kinderen wordt het rijk van Flora bedoeld [de planten, bloemen]. Toe maar: men noemt de schrijver Gerrit Komrij de Florence Nightingale van de letteren.

2. Zonder floss [tandzijde] geen flos juvenum [bloem der jeugd, flos juventutis]? Bij een soft focus is de flou artistique toegepast. Hersenscans leveren fMRI's [f = functional - magnetic resonance imaging] De Chinese naam voor Boeddha is Fo(hi) en een FOC is een factory outlet centre. Met een kolenbrandersgeloof, een foi du charbonnier, hoef je nog niet in Ome Kolenbrander [de gevangenis] te komen. Kijk, daar heb ik nou zo'n fokking hekel aan. Zij kweekt mooie foksen [fuchsia]. De fond de teint is de foundation. Elke gemeente krijgt geld uit het Gemeentefonds [specifiek, naders - GB - g]. Wat ben jij een popi popiejopie, zeg. Jij hebt mooi praten met je mooipraten. Zij heeft een zekere foncé [donker]  tint. Een fondue savoyarde is een kaasfondue en een fondue bourguignonne is een vleesfondue. Ook in de Sahara kun je die horen: de vox clamantis (mv.: voces clamantes) in deserto - de stem van een roepende in de woestijn. Een fundraiser is fondsenwervend bezig. Een fond- [BE] is een langeafstandsloper.

3. Fonduen is fondue eten. De fontina [kaas] komt uit het Aostadal. Soldaten zijn food for powder [kanonnenvlees]. Een footie is een sneakersok. Die found footage [historisch beeldmateriaal] geeft deze film wel wat. Een foodie is een culi. 'Fore', riep de golfer. Liederik, Ingelram en Audacer waren de drie forestiers. For God's sake, for heaven's sake: doe het niet! De for intérieur [oordeel van het geweten] zou altijd maatgevend moeten zijn. For old times' sake zal ik je ter wille zijn. Obama for president! For the record: we gaan trouwen, off the record: wel op huwelijkse voorwaarden (hv, pacta dotalia). Forumen [forum] jullie foristen [is op forum] veel? Gij fortunate senex, Fortunae filius en fortuynist, wilt gij een fortunecookie? Het ATP, adenosinetrifosfaat, kan als fosforylerend agens optreden en daarmee veresteren met fosforzuur bewerkstelligen. Noem hem maar gerust een gefossiliseerde fossielenjager.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten