woensdag 7 januari 2015

0472 Dictee woensdag 07 jan 2015 (2): dictee 811 (deel 1) √

Dictee - dictees [0472]

Oefendictee 811 (deel 1)

Dictee 811, alinea 1 t/m 3

1. Een étang is een hafachtig zoutmeer. Wat vindt het euhemerisme [verheerlijkte bijzondere mensen] van goden? Hoe spreek je 'ewingsarcoom' [joe-wihng] uit? Geef een voorbeeld van euphuïsme, die gekunstelde literaire barokstijl. Een evenveeltje is een
quatre-quarts. Ethyleenimine is aziridine. Het Euroland bestaat uit eurolanden. Vertel maar eens wat een euthynteria [bovenste laag fundament Grieks bouwwerk] is. Hij deed dat in euvelen moede [met boos opzet]. Mijn exgenote is ziek. Hier zie je de extrêmes tegenover elkaar. De adressering van de beide brieven luidde: (Aan) 'Zijne Excellentie de Gouverneur-Generaal' en (Aan) 'Hare Excellentie de Ambassadrice'. Waar is die Cobra-expositie? Een expogee is een ex-politieke-gevangene. Ze moeten dat ex propriis [uit eigen middelen] bekostigen. Een eyvan (Turks) is een nis met een koepelgewelf rond het centrale plein van een moskee. Een epitheton van Franciscus van Assisi is Broeder Ezel.


2. Er zijn 814 [situatie 2015] (werk)woorden met 'uit*en'. Daar begin ik dus mooi niet aan. Overigens: 569 [idem] met 'aan*en'. Kwestie van 'aan en uit' dus van een aan-en-uitrelatie. Dient daar de aan-uitknop [GB ook: aan/uitknop] voor? Die veelgeroemde en veel genoemde diskjockey is top! Homo's zijn zó in hun zo-zijn, recreanten uit in hun uit-zijn, mensen mens in hun mens-zijn, tja, en niet-zijn, hier-zijn en alleen-zijn. Die jurk heeft bloezende mouwen. In deze stad vaceert [s] de betrekking van notaris. De Unie KBO en de Unie mhp schoven aan bij de minister. Een urt is een onbeduidend persoon. Fama is de faam, de godin van het gerucht. Waarin verschillen een fabiola- en een beatrixkapsel? Deze boerden zijn sproken. Face to face is vis-à-vis. Hij is in de omgang een faciele [gemakkelijk, inschikkelijk] vent. Bij een triootje is er toch geen fâcheux troisième? Daar treedt een faciëswisseling [geologie] op. Factice [bnw.] is fake.

3. Ard Schenk was toen een soort facile princeps [gemakkelijk eerste, de anderen verre de baas]. De Feyenoordsupporters zongen: "Facta non verba!" Factfree politics lijkt me erg zweverig. De Faeröerder vertelde een fade [faa-duh - flauw, smakeloos] grap . Wat is een fajr [ochtendgebed moslims, zelfde mv.]? Wie komen er in een fak(bar): juist, die van die faculteit. Dat plan is goed faisabel [uitvoerbaar]. De jaks of knorossen kwamen in groten getale opzetten. Almelo's burgemeester las het Almeloos dictee voor. Schrijf je 'Osloër' als 'vwo'er' of als 'havoër'? Net zoals Tokioër. Wie is de valste speler van de eredivisie? Daaro en daarzo zijn versterkingen van daar. Ik was weg, vandaar dat je me niet thuis trof. Vandaar is het nog een halfuur lopen. Het doopboek bevat een lijst van daar gedoopte kinderen. Ach, dat heeft verdacht veel van een vanityfair (GB). Vanwaar die soesa van die soussie over die sousafoon van die Soesoehoenan: er is niets van zijn beweringen waar! Ik ben blij, de grond van onze kleine bijenweide blijft vei. Onze bijen vlogen van de hei naar de veiste planten.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten