donderdag 15 januari 2015

0486 Dictee woensdag 14 jan 2015 (10): dictee 812 (deel 2) √

Dictee - dictees [0486]

Oefendictee 812 (deel 2)

Dictee 812, alinea 4 t/m 6.

 4. Fosteren doe je een fosterkind. Zijn alle cfk's schadelijk? Fouettés zijn verlengde pirouettes (je weet wel: van dat pirouettewerk). De foule [menigte] kwam in beweging na de foul van hun idool als reactie op foul play van zijn tegenstander. Die fourreur maakt fourruremantels. Lekker, die fourrés. Voor fourragères [schouderkwasten] moet je toch niet bij die fournisseur de la Cour [hofleverancier] zijn? De uitslag was fout- of valspositief. Zij is echt een foxy [aantrekkelijk] dushi. Kun je met een fragiele-X-syndroom wel naar een project X-feest? Een matamata is een franjeschildpad. De frankfurter ging er bij hem in als een frankipaal in de grond (en als Gods Woord in een ouderling). Wat de Bijbel is voor dominees, is de Grote of Dikke Van Dale voor de overige zeurpieten. Zou hij de frappe, de pointe, echt niet doorhebben? Een doodzonde: een freaky [bizar] rechter die aan fraus legis [wetsontduiking] doet. Freefight: MMA, mixed martial arts.

5. In Noord-Afrika eten ze wel freekeh [zekere tarwe]. Zit zij op een freinetschool? Wat freschi zijn, weet VD alleen [GB: fresco's]. Die freud heeft vaak freudiaanse versprekingen geuit. We gaan fricasseeën eten (Is frisee ook goed? - Nee, dat is krulandijvie). Die fruges consumere nati zijn niets nut. Bij ftp'en gebruik je het FTP. Fumu is muzak. De heilige boeken zijn een fundgrube voor fundi's. Beschreef Dante de furia infernalis, en welke rol speelden de Erinyen [wraakgodinnen] daarin? Hij was maar gewoon Jan Fuselier. Een benaming van het runenalfabet is futhark. Ik walg van die fokking f-woorden. Voor zijn fysiek ging de fysicus naar de fysio. Fytoftora is zwakziekte in aardappelloof. Een wimberg is een frontaal [siergevel]en een winch is een lier op schepen. Bij printen is wysiwyg een heel belangrijke voorwaarde. What you see is what you get.

6. Is hij nou oudkatholiek, vrij-katholiek, Romeins-katholiek of rooms-katholiek? Ik ben vrijlustig en vrij lustig. Een vroegrijpe vrouw is vroeg rijp. Het Wallstreetkapitalisme dankt zijn naam aan Wall Street. Welteverstaan, à propos, ben ik wel te verstaan? Bij de zijingang vindt men vanuit een soort wij-zij-gevoel een wijinscriptie. Het schilderij ademt een wijdheid van de weidsheid van de omgeving van de stee, die een wijd open, wijd openstaande, zeg maar wagenwijd openstaande, deur laat zien. De wildestakingsleider was wild enthousiast over zijn opgefokte kompanen, compagnons. Je moet de leerlingen niet wat wijsmaken, je moet ze wijzer maken. Wil je een whisky-soda of een whiskygrog? De wijdverbreide en wijdverspreide maffia is wijdvertakt. Maffioze maffiosi vind je nu eenmaal overal in de laars (van Italië). Je snapt toch wel dat met dat laatste het Apennijns Schiereiland bedoeld wordt?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten