woensdag 7 januari 2015

0473 Dictee woensdag 07 jan 2015 (3): dictee 811 (deel 2) √

Dictee - dictees [0473]

Oefendictee 811 (deel 2)

Dictee 811, alinea 4 t/m 6.

4. Die velleïteit [neiging tot iets] is op zich al strafbaar: dat kan toch niet! Een falcon is een Fixed term Agreement for Long term Call Options on existing securities, een beursterm voor een langlopende optie. Kijk, daar heb je die falderappesen weer. Kende Piet Hein het 'famam extendere factis' [zijn naam door daden groot maken] al? Slechts een klein nuanceverschil: 'Hij is van Kleef, hij houdt meer van de heb dan van de geef' en 'Hij is van de familie Van Kleef.' (*) De Heilige Familie, de familie Doorsnee en de familie Flodder zijn geen doorsneefamilies. De Doorsneefamilie is lange tijd op tv geweest. Is hij familje [informeel] van je? In een fancy rokje ging ze voor een fancyprijs wat fancyartikelen kopen om naar de fancy fair te brengen. Een fanfaronnade is een gasconnade. Nee maar, een fanfarekorps dat de fandango van Boccherini speelt? Er volgde een fantaske ontknoping. Een fantasienaam: darwintulp.
(*) 2020: overal Kleef en (familie) Van Kleef; wel hij is vsn Kleef en ...

5. FAP is de familiaire adenomateuze polyposis, een erfelijke aandoening. De FAO is de Food and Agriculture Organization of the United Nations (voedsel- en landbouworganisatie van de VN - UN). De infibulatie is de faraonische besnijdenis. Zou de faradische stroom naar Faraday genoemd zijn? Onbekend, ik denk van niet. Mogen voertuigen in Vlaanderen fareverlichting [groot licht] voeren? Die grootgrutter levert gratis faribolen [zotte praatjes] bij zijn handel. Een pharmaceutical is een farmahuis. Zij is een farouche [wilde] meid. Wat, als een fausse dévote [huichelaarster, mv. s s] -  ze had nog een latrelatie met een faux dévot ook – een fausse couche [miskraam] meldt? Het had veel van een faustische [vgl. Faust] verschijning. Als favicon [pagina-icoon, urlicon] hebben ze een maple leaf [esdoornblad]. Die speler is mijn favo [favoriet]. De FBO is de Federatie van Betaaldvoetbalorganisaties, in Nederland.

6. Wat spaart hij nou, fdc's [postzegels] of FDC's [munten]? Hij lijdt aan feedingfrenzy [nieuwshonger] en dat leidt tot paparazzogedrag. Wanneer is het Feest van de Arbeid [BE, 1 mei]? Dat is nu eenmaal een feesteigen rite. In Egypte kun je fellahs [inheemse landbouwer] tegenkomen. Felones [enk.: felo de se] de se zijn zekere daden dan wel daders [zelfdoding]. Verwacht je bij de date een femme fatale, een vamp, blijkt het een fembot [koe­le en emotioneel af­stan­de­lij­ke vrouw die zich niet wil bin­den] te zijn. Een fenocryst is een voorkristal, niet te verwarren met cristallitis [ontsteking ooglens], (crystal) meth of methamfetamine en lcd (liquid crystal display). Fentanyl wordt bij operaties gebruikt. De afkorting PKU staat voor phenylketonuria of fenylketonurie. Hoe spreek je 'feudaal' [eu/ui] uit? De Romeinse kalenderfeesten heten ook Feriae. Wat was een fermier général [belastingpachter]  tijdens de Franse monarchie? In een ferrarisschijf kunnen wervelstromen ontstaan. Wat is een festicert? Een festivalconcert.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten