maandag 19 januari 2015

0490 Dictee woensdag 21 jan 2015 (2): dictee 813 (deel 2) √

Dictee - dictees [0490]

Oefendictee 813 (deel 2)

Dictee 813 alinea 4 t/m 6.

4. Na het bal masqué volgt het demasqué. Dat moet op onze conto a metà. Er komt hier een gesamtkunstwerk. Het Engelse Lagerhuis is het Huis der Gemeenten. Tot in welk jaar is er gemeentefondsbelasting voor het Gemeentefonds geheven? Zie je die genebde vogel daar? Welke Generaliteitslanden ken je zoal? Is een gennaker net zoiets als een spinnaker (ook: spinaker)? Genoisedeeg is een luchtige deegsoort. Het meervoud van 'gens' [zjahn] is 'gentes'. Ook zonder die gentle hint had ik dat gentleman's agreement wel gesloten. Beschrijf de gentrificatie [verbetering buurt]. Hij is een genuïen genie. Wie is hiervan de geoctrooieerde? Geocaching [dzjie-oo] is een spel waarbij een schat (de cache [kèhtsj]) gevonden moet worden met behulp van
gps-apparatuur (via geo-informatie). Voorbeelden van geoniemen zijn 'krent' [Korinthe] en 'bikini' [atol Bikini].

5. Slaat de algemene term g.o. ook op het in 1919 ingestelde Georganiseerd Overleg? Geotechnologie en -tektoniek hebben veel raakvlakken. Een gepard [ee] is een jachtluipaard. Te gepasten tijde zal ik het u betaald zetten. Een gerbil [woestijnrat] is geen ghibil [hete woestijnwind Noord-Afrika]. Ghee [gie: - g van goal] is geklaarde boter. Hij werkte tot 1991 bij het Hoog Militair Gerechtshof (HMG) in Nederland, daarna bij het Militair Gerechtshof in België en nu werkt hij sinds kort bij de militaire kamer van het gerechtshof te Arnhem. MG (historisch) is Militair Gezag. Te betalen met gereed geld. Hij en die germain [neef] hebben dezelfde grootmoeder. Ook een gierige Gerrit heeft een gerrit [penis]. Een lang gerokte dame is niet kortgerokt. Een chalazion is geen echte gerstekorrel, maar dat strontje op jouw ooglid lijkt er wel veel op. Deze is heel geschikt als geschenkbijbel. Ken je de geschiedenis van Klein Duimpje? Geschubd leer is veau écaillé. Ik ben gesjareld, gejost [bedonderd]. Neem een roergebakken (geroerbakt) maaltje. De Gestapo-fielten waren horrorlike.

6. De drie Gestrenge Heren zijn de ijsheiligen Pancratius, Servatius en Bonifatius. Gesurseëerd ben je als je surseance van betaling geniet. Get a life! Zij is van lotje getikt. De gettotaal, dat is Jiddisch (Jiddisj). Een getto is onder andere een Jodenbuurt. De Geünieerde Gewesten of Provinciën hadden de Unie van Utrecht gesloten. De giga-elektronvolt wordt met GeV aangeduid. Jullie moeten niet zo veel aanstoot geven. Het gebeurde in 1800 (en) zoveel. God is de Gever van alle goeds. Dat geeft een prachtig moiré-effect [gevlamd]. Waarom nou een woord als 'wichtigmacherei' gebruiken? Het synovia is het gewrichtsslijmvlies. Was er politiek een cordon sanitaire omheen gelegd, daarbovenop kwam nog een gezondheidskordon. Zuccotto is een Italiaans nagerecht. Die medewerker is zwaarbelast, zijn collega is al even zwaar [leespauze!] belast.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten