zondag 1 februari 2015

0500 Dictee woensdag 04 feb 2015 (3): dictee Diest √

Dictee - dictees [0500]

Koninklijk Atheneum Diest 31-01-2015 (onderstreepte woorden moesten worden ingevuld).

Singuliere gewoontes op vreemdsoortige vakantie

1. Vakantie is voor iedereen anders. Sommigen gaan trekken in noordelijke streken, anderen willen zorgeloos genieten van wat zonneschijn. Als Koning Winter het land verlaat, trekt directeur Vanhelmont traditioneel met haar partner naar de Franse Pyreneeën, waar ze een chaletje heeft in de pittoreske bergen.

2. Na een jaar in het gezelschap van zo'n tweehonderd leerlingen die de meest wansmakelijke bacteriën verspreiden, doet het deugd het Belgische kloteweer achter zich te laten en 's morgens in het gezelschap van haar ware jakob de zuivere berglucht in te ademen. Pottenkijkers zijn daarbij niet welkom, want directeur Vanhelmont maakt er een atypische vakantie van. Het levert scènes op die weinigen van haar gewoon zijn.

3. De dag begint met een sessie aerobiccen. Ze draagt daarbij een reuzegroot T-shirt met V-hals dat niet bepaald flatteert. Na een deugddoende douche, wordt er ge-sms't naar haar lievelingscafeetje enkele honderden meters verderop, zodat de plaatselijke café-uitbater haar dagelijkse koffie met vier croissants, twee yoghurtjes en een afsluitend tiramisu'tje klaar kan zetten.

4. Zodra de tête-à-tête met haar eega van start gaat, kijken beide tortelduifjes elkaar secondelang in de ogen, tot directeur Vanhelmont het startschot geeft voor een middeleeuws gebruik dat volledig in de vergetelheid is geraakt. Dat startschot op zich is al exceptioneel, want het bestaat uit het ad fundum ledigen van een glas cognac. Vervolgens wordt het volledige ontbijt, inclusief dessertje, zonder couverts naar binnen gewerkt. Betalen voor eetgerei is voor dit parcimonieuze koppel van het goede te veel.

5. Na dit geëquilibreerde ontbijt wordt er enige uren gerelaxt onder het nuttigen van een vanille-ijsje. Françoises echtgenoot haalt ondertussen zijn beste schoolfrans boven om tegenover de cafébaas een lichte causerie te houden over zijn favoriete onderwerp: het Tsjechische voetbal, met in het bijzonder de wereldberoemde panenkapenalty. Directeur Vanhelmont luistert telkens in beate bewondering naar de woorden die ze al vijfduizend negenhonderd keer gehoord heeft. "Hij is mijn god", schiet het dan in een gedachteflits door haar hoofd.

6. De avond bestaat traditioneel uit een potje barbecueën, waarbij de schattebouten een glaasje rode wijn uit Bordeaux nuttigen. Bij het slapengaan leest Françoise nog stiekem enkele bladzijden uit een van de vele bijbels die ze heeft meegebracht, iets wat ze koste wat het kost geheim wil houden.

7. Dat die singuliere gewoonte uitgelekt is, heeft alles te maken met een echtelijk dispuut dat zich dit jaar ontspon. Het is een goed bewaard geheim dat Françoises echtgenoot thuis de koffers pakt. Toen ze haar zonnebril tevoorschijn wilde halen, bleek haar man per abuis een
3D-brilletje te hebben ingepakt. Hoewel het brilletje mevrouw bijzonder beeldig stond, was ze zwaar misnoegd. Bij de defenestratie van haar koffer van op de tweede verdieping, vloog die open op straat, zodat een toevallige passant, tevens auteur van dit Koninklijk Atheneumdictee, de bijbels in het rond zag vliegen. De stakker beloofde echter plechtig de feiten niet wereldkundig te maken, zodat directeur Vanhelmont op beide oren kan slapen.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten