donderdag 15 januari 2015

0487 Dictee woensdag 14 jan 2015 (11): dictee 812 (deel 3) √

Dictee - dictees [0487]

Oefendictee 812 (deel 3)

Dictee 812, alinea 7 t/m 10.

 7. Een bekende Joodse groet is 'sjalom'. Een gocart is een kart, een skelter. Dat leidde tot een lose-losesituatie. We gaan winkelskijken, statten. Hij is echt een stillewillie-exponent [stille willie]. Hij heeft weer last van het writer's blocksyndroom. Deze pottenbakker is een potsenbakker en witzenverkoper. In het Woord Gods staan vele woorden Gods. Mijn ga heeft een lief. De vechtersbazen zouden erin gaan. Pas op hè, kom me niet te na. Gaandeweg trok hij bij. Die wreedaard was soms een gaapaard, een gaper. Gabbro is een grofkorrelig gesteente dat bestaat uit basisch plagioklaas en augiet. Een gaffelbuis is een Y-buis [ei]. Een gaganaut is een vyomanaut. Zij schonk hem een gage d'amour, een liefdesbaby. Grassen en yucca's zijn niet-succulente xerofyten. Hij fiedelt maar wat.

8. Ook woordeloos kon je haar stemming wel peilen. Sparta was nog zegeloos. Heeft de zegenloze visserij nog toekomst? Hij had een baard als een Zwitser en was zo zat als een zwitser. Het zegenrijke familiekoor was in zangcompetities veelal zegerijk. Zeep zieden doe je in een zeepziederij. Wat je zelf fabriceert, is zelfgefabriceerd. Galant is ridderlijk-hoffelijk. Met camera op statief nam hij een foto van de galakoets, de staatsiekoets. Wil je er galanga, laos, bij? Laat je niet inpakken door die galantuomo [toe-woh-moo] (gentleman]! Hoe snel zijn een galapagosvink en -schildpad (van GB's Galapagoseilanden)? Het rad van Sinte-Katrien is een katrienerad. Het galgt beter dan het burgemeestert. Daar was vroeger de galgenbelt. Daar werden zelfs Galliërs gallisch en tureluurs van. Galmeisteen is hetzelfde als kalamijnsteen.

9. Het Gallo-Romaans was het vulgair Latijn, zoals dat in Gallia Transalpina (het huidige Frankrijk) gesproken werd. Op het galmei lag een vers blaadje met een galmijt. De gamay [wijnstok] groeit in de Côte d'Or. Die gamasche zat tussen galoche en broek. Hij gangmaakte, of maakte hij een gang? Ik hoop van ganser harte dat jouw syndroom van Ganser geneeslijk [geneselijk, curabel] is. Hier is een gapwedge [vrij korte afstand, hoge slag] nodig. Doe er maar wat garam masala [kruidenmengsel kerriepoeder] op. Twijn is tweedraads garen; tweedraads touw moet wel stevig zijn. Floreren er nog
garen-en-bandwinkels? Wat zoekt een garimpeiro [ee]? Diamant, goud, etc. Een staggarnaat is een kleine takel. Wat doet een garnalenkorder [vangt garnalen met de kor]? Hij werd gegarrotteerd. Een mofettengebied [spleet bodem, koolzuur] lijkt wel op een fumarolenlandschap [idem gassen]. Alle gascogners (ja, die met hun gasconnades!) snoeven en scheppen op. Op een lab gebruik je heel vaak bunsenbranders.

10. In België kun je een GAS-boete [gemeentelijke administratieve sanctie] krijgen. Hij kneep ertussenuit. Wat, weet je niet, wat gasohol is? Pas op voor de glimmende gassies. Is een bramzeilsgast op een botter een soort van Jan de Hartog als bramzijgertje? De gaswet van Boyle-Gay-Lussac luidt: pV = RT. Die jangat stond te kijken naar Jan Gat: de Verwoeste Stad, een beeld van Zadkine in Rotterdam. In Kaapstad vind je veel gated community's [hekwerkwijken]. Een gatnaald is een marlpriem. Zijn er nog veel gaullisten? De gaur leeft in Zuidoost-Azië. Wat voor standaardmaat is de gauge [ee of au] (fijnheid weefsel)? Bacchus' gave is de wijn; de gaven van Venus en gratiën zijn schoonheid en bevalligheid.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten