maandag 19 januari 2015

0489 Dictee woensdag 21 jan 2015 (1): dictee 813 (deel 1) √

Dictee - dictees [0489]

Oefendictee 813 (deel 1)

Dictee 813, alinea 1 t/m 3.

 1. Dat vond plaats in het Brielsche Gat. Waren er in de gay nineties (letterlijk de vrolijke jaren negentig, 1890 t/m 1899) ook al gays actief? De gazeuse behoort tot de gazeuze dranken. Bij een gsc [zoek op! - groenestroomcertificaat] is het gcs-stelsel (gram-centimeter-secondestelsel) totaal overbodig. Een mihrab is een gebedsnis. Dubbelgebeide is dubbel gebeide jenever. Hij is met een Vlaamse getrouwd en nu gebelgd. Zijn brommer is geblingpimpt [niet in wdb.]. Zij droeg een gebriljanteerd collier, hij ging zonder brillantine de deur niet uit. De kastelein was rond- en dikgebuikt. Die wel gedijt, die wordt benijd. De cgt [cognitieve gedragstherapie] en de vog [verklaring omtrent het gedrag] hebben met gedrag te maken. In de Bijbel wordt Jobs geduld op de proef gesteld. Een jonker van Geenhuizen is een heer van Geenland. Gefaasd is van fazen [heraldiek, wapenkunde] voorzien. De dokter is gegripeerd (heeft griep). In Nederland wordt de Verantwoordingsdag ook weleens schertsend gehaktdag [kabinet, Tweede Kamer] genoemd.

2. Deze verhalen hebben een hoog Privégehalte [naam blad]. Is er verschil tussen het geheim van Soestdijk en het geheim van Noordeinde? Daar is veel gesukkel, gehob en getob. De jihadist riep 'Allahoe akbar' en onthoofdde de gijzelaar. Zij bevond zich binnen gehoorsafstand. Wie heeft de geisslerse buis uitgevonden? Wat doet de geïstiek [beschrijving vaste delen aarde]? De chupacabra is de geitenzuiger. Niemand kan dat Geitje aanraken. Waar denk je aan bij gekapt-gekoust ? Heraldiek. Gekko's zijn tokehs. Ik vind het larie en apekool dat je met lari's [Georgië, GEL] wil(t) betalen. Hij kwam vrij uit de gevangenis en sprak vrijuit. Hij zocht jarenlang met een duikbril naar zilver-onder-water, niet wetende dat dit kroontjeskruid op het land groeide. Moet je 'zoiets' echt zó schrijven? Ja. Die te zoute vis hoef ik echt niet. De vertellingen van Moeder de Gans bevatten onder andere het sprookje "De Gelaarsde Kat"[2020]  (die van de markies van Carabas). Na die mooie mop volgde een hard gelach.

3. Agaragar is plantaardige gelatine. Tijd is geld, en pecunia non olet [geld stinkt niet]! Het is verkeerd, de mammon te dienen. Drie weken geleên was het er nog. Er waren heel wat geleeuwden aanwezig (geridderd met de Nederlandse Leeuw). Een gelegouw is een wielewaal. Alle collega's gelieven dit te lezen, en daarna: gelieve te betalen. De slaap: gelidae mortis imago, een beeld van de kille dood. De wedstrijd eindigde onbeslist, in een gelijkspel. We zullen je maar gelijk geven. Je zult wel gelijk hebben. Wat gelijk blijft, is gelijk blijvend. Die contrabassen zijn gelijkgestemd. Een akoe is een geluidsalarm. De geluidsleer is de acustica of akoestiek. Is dat nou een geluipaarde leeuw? De geluks- en jobsbode kwamen tegelijk aan. De Gelukzalige Eilanden zijn de Canarische Eilanden. Zijn beroep is nog steeds gelulemaker [capsule].

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten