zaterdag 1 april 2023

3218 Dictee dinsdag 04-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (898)

Dictee – dictees [3218]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee januari 2017 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (898)

Oefendictee januari 2017 (2)

1. Ik heb hem wel degelijk gezien. Bij ‘*degelijk*’ vind je ook oer- en ondegelijk en godegelijk’ (VD ook en GB alleen: godgelijk). Wie weldoet, is een weldoener. Aan wellbeing moet hard gewerkt worden. Een wem is een ankerhand [verbreed uiteinde van een ankerarm]. Zij drijven samen een wervings- en selectiebureau [VD, GB:
werving-en-selectiebureau!
]. Wat hang je zoal in een wieme [ruimte in schoorsteen om er vlees in te roken]? Met een wiki wordt een verzameling van onderling gelinkte webpagina's die door meerdere gebruikers kunnen worden bewerkt, bedoeld. Hij zei wik noch wak: boe noch bah. Het is wik of wak: het kan alle kanten opgaan. Bij die boom is men aan het wildbreien [inf.] (versieren met breiwerkjes als straatkunst) geweest. PSV was in de (VD ook: the) winningmood. Een wiper (SR) is een ruitenwisser. Een wisiman is (SR) een zwarte magiër (in het wintigeloof – tovenarij) – vrouw: wisivrouw – met als antoniem: bonuman (witte magiër, vrouw: bonuvrouw. wicca – met goddelijke hulp). Ik heb al heel wat wist-je-datjes [weetje, wetenswaardigheid] geproduceerd. Met wons betaal je in Noord- en Zuid-Korea [KPW resp. KRW]. Kan hij wel een bewijs van woonst [officieel bewijs van woonplaats] tonen? Een wuit is een vooruitstekende kin, maar ook: wui = haspel waarop men schiemansgaren vervaardigt.

2. Die domoor heeft zagemeel (BE: zaagsel) in zijn kop. Zakoeski zijn borrelhapjes uit de Russische keuken, doorgaans als een buffet gepresenteerd en in BE warme, gevulde bladerdeeghapjes voor bij het aperitief. Hij heeft wel iets zelfzekers [zelfzeker = BE: zelfverzekerd]. Een zendo is een ruimte voor zenmeditatie. Ze deden zich lekker tegoed. Een zijl kan een schutsluis zijn. De SD-kaart of -card [secure digital card] is een infodrager. Op '*do' (een selectie): de Kaapverdische munteenheid is de escudo (Kaapverdië, CVE, tot 2002 ook Portugal: PTE en daarvoor ook andere landen als Spanje, Mexico en diverse Zuid-Amerikaanse landen), het Junglecommando (guerrillagroep SR 1986-1992), een dappere dodo [zet zich dapper in voor een goed doel], het gaat crescendo [steeds beter] en een onderzoek de commodo et incommodo is een burenverhoor in geschillen over burgerrecht. Ab absurdo = ex absurdo = uit het ongerijmde, Spanje- en flamencoaficionada [fan, bewonderaarster], aguinaldo (muziekstijl; motieven uit het kerstverhaal), canere surdo = voor dove oren prediken, de non locando = (beding) van niet te verhuren, DO (tweeletterige ISO-landcode van de Dominicaanse Republiek), gadogado (Indonesisch gerecht), grosso modo [ruw, niet nauwkeurig] en gustnado = (kleine) windhoos. In dat rijtje hoort jazzriffje (loopje) beslist niet thuis.

3. Ook nog: hankido (vechtsport), iaido = Japanse schermkunst, Ido: wereldtaal, verbeterd Esperanto, ignudo = mannelijke naaktfiguur (vgl. Michelangelo in de Sixtijnse Kapel), jus de non evocando = (juridisch) het verbod van evocatie, het recht om alleen voor rechtbanken in het eigen land te hoeven verschijnen, kobudo = in moderne oosterse vechtkunst gebruikt wapen, zoals bv. de katana (samoeraizwaard) en de nunchaku (slagwapen: twee stokjes met touw of ketting verbonden), duizend kudo's [kjoe-doo – abstract] voor zoveel inzet [uiting van waardering in digitale communicatie], zonder telwoord ook: kudos [kjoe-dohs] voor zoveel inzet, lucidus ordo = een heldere, logische volgorde, mdo = multidisciplinair overleg, okido = okidoki (in orde, goed!), omni modo = op elke manier, ore rotundo = in een verzorgde, welluidende stijl, pactum de contrabendo = (juridisch) een voorovereenkomst, pactum de non petendo = (juridisch) een overeenkomst dat men niet(s) zal vorderen, paddo = magic mushroom [bevat de hallucinogene stoffen psilocybine en psilocine], pede poena claudo = straf die laat op de misdaad volgt, rodo = rododendron en scudo [skoe-doo] = een oude Italiaanse munt.

4. Vervolgens: sempre agendo = altijd bezig, stifado = Griekse stoofschotel met rundvlees, tandem aliquando = eindelijk eens, VIDO [NL: Stichting Vrouwen in de Overgangsjaren] en weirdo [zonderling]. Zoma is een spinnengeslacht uit de familie Parapluspinnen [Linnaeus, internet]. Zo-even zag ik ze als een razende voorbijzoeven. In een zottenkot hoor je veel zotteklap. De zoukdansers doen dat op dansmuziek bestaande uit een creoolse mix van Afrikaanse gitaarstijlen, Caraïbische pop en Amerikaanse funk. Bij zumbaën [oe] volg je een fitnessprogramma dat gebaseerd is op Latijns-Amerikaanse muziek en dans. Met zwad(e) wordt een snee koren of gras, regel van met de zeis afgemaaid gras bedoeld. Een enkele zwei [winkelhaak] is L-vormig, een dubbele zwei T-vormig. Met het zwalpend nat, de zwalpende baren, wordt de (onstuimige) zee aangeduid. Een zygoot (zygote, kiemcel) is in de biologie een cel ontstaan uit de versmelting van twee gameten [gameet = geslachtscel]. In het basketbal wordt vaak zoneverdediging gespeeld.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten