donderdag 6 april 2023

3224 Dictee zaterdag 08-04-2023 (2) – dictee 9e Groot Dictee der Lopikerwaard 2023

Dictee – dictees [3224]

9e Groot Dictee der Lopikerwaard 2023

Reglement: wel oké (zoals: niet afbreken aan het eind van de regel), maar verwijzing naar ‘de laatste editie van GB’, welke dat ook zijn mocht (er lag een oudere op tafel – 1995!, de onlineversie kennelijk buiten beeld – www.woordenlijst.org). VD werd niet vernoemd. Bij de paar kleine puntjes die ik met de auteur doornam, kwam hij in de repliek niet verder dan ‘zoeken op internet’. Overigens: prima dictee, heel goed voorgelezen …


Dicteespiegel (auteur: Ed Booms)

1. Al jarenlang vraagt menig vertegenwoordiger van het pessimistische journaille zich af of ook het Groot Dictee der Lopikerwaard te zijner tijd het loodje zal leggen. Deze vraag rijst heden ten dage echter niet bij de trouwe deelnemers, want zij blijken de uitdaging nog steeds bijzonder te appreciëren. Een analytisch onderzoek, voorafgaand aan deze negende editie, heeft een aantal interessante wetenswaardigheden opgeleverd. Zo worden de voorbereidingen doorgaans rigoureus, bijna semiprofessioneel [bijna beklemtoond krijgt met znw. wel een -] aangepakt. Men bereidt zich consciëntieus voor door het labyrint van spellingregels uitentreuren te oefenen. Om weifelingen te voorkomen wordt tijdens doordeweekse oefensessies een brij van uitzonderingen naar elkaar ge-e-maild.

2. De fanatieke slimmeriken bestuderen dagelijks voor het slapengaan stiekem de officiële spelling in de Woordenlijst Nederlandse Taal (zo op omslag laatste GB, in de editie die op tafel lag – 1995! – nog met ‘taal’ – geen afkorting, vgl. WNT dat in VD het Woordenboek der Nederlandsche Taal is) en leggen het Groene Boekje voor de zekerheid op het palissanderhouten [aaneen – VD!] nachtkastje. Dat voorkomt voor sommige deelnemers helaas niet het hebben van traumatische nachtmerries. Die ontstaan nog regelmatig door de in 1995 doorgevoerde wijzigingen.

3. Om een aantal heikele kwesties te regelen, werd toen [2 maal: geen afkorting!] namelijk onder andere de tussen-n ingevoerd. Hele volksstammen begonnen opeens te twijfelen over de schrijfwijze van ogenschijnlijk eenvoudige woorden als Koninginnedag, paardenbloem, beresterk en kippensoep. Pannenkoek daarentegen is inmiddels volledig ingeburgerd. En dan is het opeens weer zover: de officiële aankondiging dat men weer kan inschrijven. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de tekst. Geëngageerd, appellerend aan een actualiteit, exceptioneel ingewikkeld of juist gemaakt door een auteur van likmevestje?

4. De organisatie heeft zich de constructieve kritiek van geëmotioneerde deelnemers vorig jaar ter harte genomen. Ze hebben wederom gezorgd voor een luxueuze accommodatie en een eersterangs jury [klemtoon op jury, bij klemtoon op eersterangs ook aaneen!], maar veel belangrijker: tijdig geïnvesteerd in een regionale taalfanaticus. Hij gaf direct zijn akkoord en vond het een eer om deze prestigieuze bijeenkomst te mogen ondersteunen. Het organisatiecomité accordeerde zijn dictee, vergewiste zich van de vigerende coronamaatregelen en is nu, net als iedereen, uitermate geïnteresseerd in het verloop.

5. De eerdere winnaars zullen zich ook door deze spiegel van het jaarlijkse dictee niet van hun à propos [ook: apropos – wel in 1995, NIET anno nu!] willen laten brengen, terwijl de andere deelnemers ze ten langen leste eindelijk een keer willen verslaan. Hoe het ook zij,
zo-even kreeg ik een signaal van de juryvoorzitter om af te ronden. Dus pennen neer en op naar de alcoholische versnaperingen, fris of een heerlijke cappuccino.

Een nulfouter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten