zondag 2 april 2023

3219 Dictee woensdag 05-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (899)

Dictee – dictees [3219]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee januari 2017 (3), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (899)

Oefendictee januari 2017 (3)

1. Tot diep in de nacht hebben we feestgevierd [een feest gevierd]. Een van de gasten droeg een hoody [sweater met capuchon]. Het is lang geleden dat zij een feest gevierd hebben [niet: kortgeleden]. In de Tweede Kamer vinden vaak ao'tjes (algemeen overleg) plaats: laatstelijk nog over de studierichting a&o (arbeid en organisatie). De AOb is de Algemene Onderwijsbond. Waar staat A.O.C. voor [appellation d'origine contrôlée, herkomst- en kwaliteitsaanduiding]? De afkorting van anno is Ao. Je moet apaiseren [kalmeren, sussen] niet verwarren met paraisseren [verschijnen]. Heet een appartementenhotel nu een apartotel of aparthotel? Beide! Een apc'tje bevat acetosal, fenacetine en cafeïne. Een ramboetan is een apenkloot [zekere vrucht]. Stoned als een garnaal is apestoned. Welke apgarscore (appearance, pulse, grimace, activity, respiration) had deze baby? Bien cuit is well done [goed doorbakken, à point = medium en bleu, saignant = halfrauw, VD]. Een apodyterium is een kleedkamer in het Romeinse badhuis. Zij vindt hem een apollo [toonbeeld van mannelijke schoonheid]. Deze akte bevat een hele apostillenlijst [kanttekening, naast apostille ook: apostil]. Daar moest apotropaeïsch [bezwerend] worden opgetreden. Het water kwam uit de aquamanile [kan, voor priester om handen te wassen]. Een handenwasser is een fonteintje. Zijn zij aquariuskinderen [nieuwetijdskind, regenboogkind, sterrenkind]? Wat is een aquitard [niet of weinig doorlatende geologische formatie]?

2. Vergelijk 'cui bono' [waartoe dient het?] en 'à quoi bon' [zelfde: waar is dat goed voor?]. Een dishdasha is een Arabisch mannengewaad. Ken je de araceeën [planten uit de aronskelkfamilie]? ARALL is aramid reinforced aluminium laminate (dunne laagjes aluminium die onder hoge druk met aramide op elkaar zijn gelijmd). Van aramith maak je biljartballen. Wat vroeger het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) was, is nu het Centrum voor Werk en Inkomen [CWI, in 2009 opgegaan in het UWV = NL: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen]. Arbiter bibendi [iemand die feesten organiseert en leidt] zijn, dat wil eenieder toch? Is het Arbitragehof [BE] een soort van arbitragecommissie? Ja, met enige fantasie ... De arbodienst voert de Arbowet (BE: ARAB) uit. Op de schrijfwijze van 'Arbowet' [correcte omschrijving 2019: Arbeidsomstandighedenwet] valt in ons Benelux-land best wat aan te merken [streepje, dus, maar Arbowet is eigennaam, donorprincipe]. Dief en diefjesmaat: Arcades ambo [ze zijn allebei bedriegers]. Allemaal geheimen: arcadia imperii (staatsgeheimen), dito coelestia (hemelse geheimen) en idem sacra (heilige mysteries). Prachtig, zo'n arc de triomphe [triomfboog algemeen, Parijs: hoofdletters – alleen internet]. Zo’n arendssneb [snavel] kan flink pikken. Gefrustreerden roepen 'argh' of 'aargh'. Een argumentum baculinum is een doorslaand argument (stokargument, argument ad baculum). Met zo'n argus [opmerkzame waarnemer met een argwanende blik] op de uitkijk – met argusogen [ogen met argwaan] – kan er niets misgaan [Argus: mythologische reus met 100 ogen]. Het symbool van de munt ariary is MGA (Madagaskar). Zo'n aristarch [streng, maar rechtvaardig criticus] kan nooit kwaad. Hij was arkebus(s)ier [bewapend soldaat met haakbus].

3. Tegen die armada [grote oorlogsvloot, fig.: groot aantal] van profiteurs is geen kruid gewassen. Toch wel mooi, die biblia pauperum [bijbel der armen, met prenten]. De armenocide [Turkse genocide op Armeniërs omstreeks 1915] is de vergeten genocide. De armes parlantes [sprekende wapenschilden, met bv. een os voor de familie Van Os] zijn een zeker familiewapen. Hij redt het nog net met zijn armoedje. In BE is de Arohm [Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en (ook: &) Monumenten en Landschappen] de overkoepelende centrale dienst van de provinciale ROHM's – niet in wdb. : Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen. In de aron hakodesj [heilige ark in de synagoge] bevinden zich de thorarollen [die bevatten de tekst van de Thora]. Seksuele arousal [uh-rau-zuhl] is dito opwinding. In de telecom is een goed arpu (average revenu per user) van belang. De luistervinken hoorden arrectis auribus [met gespitste oren] toe. Bij schermen is een arrêt een tegenaanval. Die arrière-pensée [verzwegen bijgedachte] veroorzaakte een nare arrière-gout [onaangename bijsmaak]. Zonder ars aequi [de rechtspraak] kunnen we niet (en ook niet zonder ars amandi – de liefdeskunst). Arsenicumkies is mispickel [zilverwit tot staalgrijs mineraal]. Een arterieklem [bloedend vat tijdelijk afsluiten] is een kocher. Gent is de Arteveldestad. De artikel 50-procedure [uittreding EU, Europese Unie] heeft alles met de brexit [later als historische gebeurtenis: Brexit] en niets met een artikeltwaalfgemeente [NL: financiële tekorten, toezicht van de provincie] te maken. Een artist's print is een épreuve d’artiste [kunstenaarsproef, eerste afdruk van een prent – voor drukken van de oplage, oplaag]. Wat is de
arts-and-craftsbeweging? Een beweging aan het eind van de 19e eeuw in Engeland, die streefde naar een herwaardering van het ambacht en naar verbetering van architectuur en decoratieve ontwerpen. De Arubagulden heet ook wel: florin [floh-rihn].

4. Zo'n ascarideplaag [spoelworm] is vervelend. Ze zijn aan het feestvieren [een feest aan het vieren]. De Asean is de Association of Southeast Asian Nations. De Asen (en Asinnen) verbleven in de Asgard [tuin, verblijfplaats, noordse mythologie]. Ook in een ashram [leefgemeenschap religies in India] hoef je niet bang te zijn voor a sheep in sheep's clothing [een schaap in schaapskleren, t.o. de dito wolf]. Je moet hem niet benoemen, hij is asinus ad lyram [zo geschikt voor iets als een ezel tot het bespelen van een lier]. Wat wordt op Asjoera herdacht? Herdenkings- en vastendag op de 10e dag van de 1e maand van de islamitische kalender, waarop soennieten de uittocht van Mozes uit Egypte en sjiieten de dood van Imam Hoessein herdenken. Een askruisje [met as op het voorhoofd getekend kruisje als teken van vergankelijkheid en boetvaardigheid, r.-k.] haal je op Asdag [vero – RL: mijn afkorting voor verouderd, ook elders, redactionele afkorting bij VD was veroud., 2019: niet meer (voluit)! – voor Aswoensdag]. De zon schijnt a solis ortu usque ad occasum (van zonsopgang tot zonsondergang). Assaisonneren is kruiden. Zo'n assepad [wielersport: met sintels verhard weggedeelte, bv. naast een kasseiweg], dat fietst niet! Een asset-backed security [effect dat gedekt is door activa] lijkt redelijk veilig. De graad Ad is een associate degree [tweejarig programma binnen een hbo-bacheloropleiding]. Hoeveel eilanden telt de Indonesische archipel wel niet? Veel. Dat bruidspaar gaat een feest vieren. Dat is lafhartig van zo'n aterling [onmens]: een attaque a tergo [aanval in de rug]. Een atlashert is een berberhert. Vergelijk de zonneatmosfeer eens met de Marsatmosfeer. Een atomizer is een verstuiver. Hij tuinde er à tort et à travers [met alle geweld, in het wilde weg] in. Waren er veel atrako's [(gewelddadige) roofoverval] in 2016?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten