vrijdag 14 april 2023

3235 Dictee maandag 17-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (911)

Dictee – dictees [3235]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee maart 2017 (1), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (911)

Oefendictee maart 2017 (1)

1. Beidelliet (Beidell: plaatsnaam in Colorado, aluminiumsilicaat en natrium of calcium) is een minerale klei. In Aladin en de wonderlamp komen djinns [goede of boze geest, gesitueerd tussen engelen en mensen] voor. Hoe kon die queenie [damesschoen] tot kween [oude vrouw] vervallen? Rare zin: kennelijk bedoeld: queen. Zelfs 'ras el hanout' [kruidenmengsel voor bereiding couscous] komt in Oefendictee 624 voor ... Stop je geld maar in een safeje. Den Uyl had veel sossen [BE – socialist] als aanhangers. Dat surahbaadje [stof + jas] is keitegek! Hij had een paar syrahs [rode wijn] op (VD ook: shiraz, enkelvoud, wijnstok, wijn). In de wei liep een blije lamprei [jong konijn]. De 'lange wapper' is een kwelgeest uit de Antwerpse folklore (voorheen, VD, ook wel: L. W.). Speek 'coir' [koo-juhr] (kokosvezels als stof) eens goed uit (en: quinoa – kihn-waa, thans ook wel:
kie-noo-waa)! De coitus a tergo is een zekere vorm van coïtus [onderdoortje, achterommetje]. Een luibert is een eiber [ooievaar]. Er zijn te veel magnieters [functionaris die verbiedt]. Via '*mozam*' kwam ik terecht op Mozambiekse dan wel Mozambikaanse streken. In Mozambique wonen veel Mozambikanen en je betaalt er met (de) metical(s) (of/of – aanduiding: MZN). De bosrat komt ervandaan (ook uit Guinee). Op de motorrijtuigen staat MOC, de internetcode is mz, de ISO-landcode MZ en ook de piripiri komt ervandaan: een Portugees en Mozambikaans gerecht met kip en Spaanse pepers.

2. Als het op papier maar klopt bij de imam: een mutah(-) of genotshuwelijk. Kijk: een nikkelen nelis [muzikant met een grote trom op zijn rug, een hoed met belletjes enz.]! Dicteefanaten zijn ook een soort van nitpickers [foutspotter]. Ik doe je peracuut [versterking van acuut] weten dat p.eo. de afkorting is van professor extraordinarius [buitengewoon hoogleraar]. In een ramequin [vuurvast ovenschoteltje] maak je crème brûlée. Zullen we vanmiddag gaan basketten [basketballen]? De rennende dhole [alpenhond] probeerde de laagvliegende dole [kauw, torenkraai] te pakken. Zij kochten 18-karaats goud (achttienkaraats goud). Een 20 tonsauto (twintigtonsauto) is een 20-tonner (twintigtonner). Een 6 minresultaat (6- -resultaat – 2 streepjes!) is een 6-minnetje (zesminnetje). Hij heeft zijn laatste aam [adem] uitgeblazen. Aârs is anders. Bij het alpineskiën krijg je de alpiene vegetatie niet te zien. De rekening lag anderhalf miljoen euro boven de begroting, pardon: het was anderhalfduizend euro. Anonymi zijn geanonimiseerd.

3. Hun apentrots plezierde de apetrotse apenverzorger. De beauméschaal, de schaal van Beaumé (symbool: Bé) meet [afko] o.a. de soortelijke massa [geen afko!] van vloeistoffen. Wat zoeken jullie van de kleine [baby]: de kwijlslab of de kwijllap? Hij is een zachte dood gestorven en heeft niet veel geleên. Beetje overdreven: een gimar [lang gewaad, gezicht onbedekt, moslimvrouwen] en dan ook nog een khimar ... [hoofddoek die ook de boezem bedekt]. Legoën is (met) LEGO [merknaam] spelen. Als ik GB was, zou ik 'stobbefrees' schrijven ... (in de meest recente www.woordenlijst.org – 2019 – akkoord!). Die gabbers gaan elk weekend 'hakkûh': heftig dansen op housemuziek. Is een zieke Belg belgziek [lichtgeraakt, opvliegend]? Nee. Met zijn brique [steenrode] briquet [aansteker] stak hij (het hout rond) de briket(ten) aan. Zou die chowchow [tsjau – hond] echt krawkraw [kraa – SR: chips van de cassave, vroeger: kraukrau] lusten? Met 'lokaal' en 'locatie' maak je gauw een ck-fout. Na de coïtus nuttigden ze 2 cola's light. Wat houdt de historikerstreit [o.a. vgl. nazikampen en communistische kampen] in? We gaan op de ho-ijzers (rem – met de hohouwer? – ook: rem) staan.

4. Bij zonnetenten heb je [afko] o.a. hoekreiers [zeker touw] en rijglijnen [witte lijnen of dunne koorden bij de vinkerij] . Valt een zwarte zaterdag [eerste zaterdag zomervakantie Frankrijk] altijd voor een Zwarte Zondag [tweede zondag voor Pasen, kansel zwart]? Nee, dus. Adembenemend: een hottie [is seksueel aantrekkelijk] in een hottub [tobbevormig bubbelbad]. Laat ze maar rustig even huiliehuilie doen! De hukou [oe] danken we aan Mao Zedong [sociaal systeem met voordelen bij werken in de plaats van vestiging]. Wat eten we vandaag? Antwoord op die onbescheiden vraag: hussen [hus = troep, zooi, boel] met sukenerie! Zelf verlangenloos [vero litterair zonder tussen-n] opereert hij voor anderen belangeloos. Verlijden doet de notaris, verleiden trouwens soms ook. Niet dubieus, omdat de alternatieven niet bestaan: vermeil (in vuur verguld zilver), het verlijerde [naar lij(zijde) afzakken = van de wind af] schip, vermijd [beteuterd] kijken (en vermeid zijn? – niet in wdb. – tot meid geworden), een lijk mummiën (doet een slummy mummy = ploetermoeder dat?) en verschansingsleiers [beweegbare rondhouten]. Hij is een voodooadept [voodoo = rituele magie op Haïti, etc.]. Is Piet nou oud- [= ex-] of
vrij-katholiek? Nou, oudkatholiek natuurlijk. Zijgen is filtreren en een zeiger was heel vroeger een platte viskorf.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten