zondag 30 april 2023

3260 Dictee donderdag 04-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (928)

Dictee – dictees [3260]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee juli 2017 (1), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (928)

Oefendictee juli 2017 (1)

1. Met kalos k'agathos [schoon en goed] wordt rechtschapen naar lichaam en ziel bedoeld. Er is zelfs een overeenkomstig znw.: kalokagathia. Zowel caliet [legering van ferroaluminium en nikkel] als kalomel [mineraal met kwik-I-chloride (mercurochloride), bekend (giftig) geneesmiddel (o.a. bij waterzucht) (Hg2Cl2)] verwijzen naar het Griekse 'kalos' [slecht]. De agathologie is overigens de leer van het hoogste goed(!). De paarden gingen zich hoorbaar aan lekker neien [hinniken] te buiten. Sjalotjes moet je niet in de (BE) chapelure [paneermeel] leggen en al helemaal niet in de chevelures [venushaar, plant]. Na lange tijd weet ik nu dat het symbool voor de bohr(straal) a0 (met index 0, nul, dus) is. Niet verwarren: boor of borium (B) met atoomnummer 5 en bohrium (Bh) [h van hoog] met atoomnummer 107. Er zitten vragen in het tentamen over de elliottgolf [koersschommelingen voorafgaand aan een omvangrijke koersval] en het dopplereffect [bij je naderende trillingsbron hogere toon, bij van je verwijderende trillingsbron lagere]. Zij was gebensjt [gezegend] met die bench [kamerkennel] voor haar buldog [GB ook: ll – maar andere uitspraak!]. Het studentencorps kan best voor later een docenten- of lerarenkorps voortbrengen. Onze groep vertoonde altijd al een korpsgeest, een esprit de corps. Als je over de grens wilt, is een sûreté [suur-tee] de corps [vrijgeleide] wel plezierig. We hebben en corps [allen tezamen, gezamenlijk] naar het avant-corps [zelfstandig gedeelte van een gebouw voor de hoofdgevel] gekeken. Weinigen kunnen die vangelder [zekere oefening aan de ringen bij gymnastiek, niet in wdb.] uitvoeren.

2. Hij is terug van weggeweest. De president heeft een precedent [waar men zich later op kan beroepen] geschapen. Met een 'cheerio' [proost] zette hij het adje, de ad fundum [glas in één keer tot op de bodem leegdrinken] in. Hij atte dus en had daarna geat (niet: gegeten). Uit de chemie kennen we de begrippen ionisch = ionair [uit ionen bestaand] , uit de bouwkunde de begrippen Dorische, Ionische, Korinthische en Egyptische kapitelen [= pilaarhoofd]. Met de 3, 4 en 5-steek kun je een rechte hoek uitzetten [touw; stelling van Pythagoras]. Dat heeft alles met een vijfsteek [rechthoekige driehoek met zijden 3, 4 en 5 – 3 in het kwadraat + 4 in het kwadraat = 5 in het kwadraat, 9 + 16 = 25] te maken. Het breedbladige lazerkruid bezit maagversterkende kracht. Binnenkort gaat ook VD het Chinees Nieuwjaar vieren ... [naast het Joods Nieuwjaar]. Wanneer komt de Assemblee van de Verenigde Naties weer bijeen? Joepie: VD spelt [speldt ons] nu ook het Bamboegordijn of Zijden Gordijn [op de mouw]! Wat herdenken we op klaproosdag? BE: Poppy Day, einde WO I, 11 november. Rare aanduiding: A/N voor alfanumeriek [informatica: letters, cijfers en speciale tekens]. Het hb-kind [hoogbegaafd kind] zat vroeger op de rijks-hbs * (hogere burgerschool, GB – zie lemma hbs!, VD: aaneen) en werkte daar met HB-potloden [middelhard, hard black]. * Valkuil: voluit geschreven wordt het: rijkshogereburgerschool!

3. Na hole 14 stond hij een dormie (in dat geval: 4 slagen = evenveel als nog te spelen holes) voor. Die loerahs waren dorpshoofd. In België wordt de Dorpsstraat [lokale politiek] wel tegenover de Wetstraat [federale politiek] geplaatst. Is ie weer aan het hooidorsen [niets uitvoeren, lummelen]? Het toetje was dosi [oh, ie – SR, zoetigheid]. Het boek had een dos [doo] passé [vlakke, vierkante rug]. Zo schrijf je dat: het dossier Bouwfraude, het dossier-Dutroux. De nomadengroep bivakkeerde in een douar (doe-wahr – tentenkamp). Bij doublechecken worden double checks uitgevoerd. Wat doet een doula [doe-laa – niet medisch bijstaan van kraamvrouw]? Na het bericht van down-under [in Australië, Nieuw-Zeeland of de Stille Zuidzee; ook: schaamstreek] waren we weer helemaal down-to-earth [met beide benen op de grond]. Doza's zijn vaak vakkenvullers [jeugdige oproepkracht die vooral op koopavonden en op zaterdag in de supermarkt werkt, van donderdag en zaterdag]. Ik kom zo dra mogelijk [zodra het mogelijk is, weldra]. Op 21 juli is de drache [drahsj] nationale [schertsend: stortbui die nagenoeg elk jaar het defilé op de nationale feestdag in België verstoort] eerder regel dan uitzondering. In het Papiaments is een dradu [oe] een goudmakreel. Een massagebed kan wel een gebed zijn, een aspergebed niet. Sommige moslims dragen tijdens het gebed een taqiyah [klein rond (hoofd)kapje]. In Bijbeltaal is een bath [baht] 36 liter (l). De codex argenteus is een uniek handschrift [van Wulfila's Gotische Bijbelvertaling]. In de theologie is Vita Adae [Vit. Ad.] het Leven van Adam (apocrief Bijbelboek).

4. Als jij me onderdak bezorgt, ben ik onder dak. Als meerijder drink ik licht- of zwakalcoholische dranken, de bob [bewust onbeschonken bestuurder] beperkt zich tot niet- of non-alcoholische dito. Het dicteewoord 'neverippie' [condoom] komt van de merknaam Never Rip. Dit is preëminente [boven andere voortreffelijk] proteïne [n/s] [eiwit]. Je moet je door de moeilijkheden heen slaan, je moet je erdoorheen slaan. Wolven moet je heenjagen. Nog altijd is die Drang nach Osten latent aanwezig [bij Duitse politici]. Bij die drarrie [straattaal: vriend] zie je vaak draperies d'amour [wallen onder de ogen]. Waarin verschillen scatologie [voorliefde uitwerpselen] en eschatologie [leer van de laatste dingen]? Aldrin en dieldrin zijn drins [pesticiden]. De CEO [chief executive officer, president-directeur, bestuursvoorzitter] zit in de driver's seat [leidinggevende positie, het voor het zeggen hebben]. De chimères [hersenschimmen] hadden hem in de greep. Hij zei dat ze eruitzag als drolletje drie van Overschie (Krommenie) [kort en dik, dreumes, onderkruipsel]. Wilt u aldaar een makartboeket [gedroogde bloemen en grassen] bezorgen? Zijn dat nou shiraz- of syrahdruiven [is hetzelfde] ? Druivensteen is botryoliet oftewel botryt [mineraal]. Je hebt me behoorlijk in den drum [benauwdheid, moeilijkheden] gebracht. De dubstep [stijl popmuziek] is beïnvloed door o.a. drum-'n-bass, dub en 2 step. Een flamencozanger moet duende [bovennatuurlijke inspiratie] hebben. Het ijs is drie duimen [elk 2,5 cm] dik. De Duinkerker kapers droegen soms duinkerkers [zware, ruige zeemansjas]. De Satan is de Prins der Duisternis.

5. Dat wonder is du jamais vu [ongehoord, nog nooit vertoond]. Brood doop je in dukkah [doe-kaa] (mengsel). Zij was d'un certain âge [vr.: middelbare leeftijd]. Du moment dat [op hetzelfde moment] ze vertrok, sloeg de kerkklok. Dura lex (ook: lex dura), sed lex: wet is wet. Een duro [doe-roo] was 5 peseta's waard [Spanje]. Dat was niet mooi, die DVT: diepveneuze trombose. Gebruikt ze nog steeds DXM, dextromethorfan [psychedelische drug, onderdeel hoestmiddel]? Dat kun je eten: dyarpesi [lichtbruine zaden van zekere plant]. Hij is een gevreesde dynamitard [dynamiteur, pleegt aanslagen – dynamiet]. De kinderen speelden dyompofutu [SR: hinkelspel] – andere dyul [SR: rechthoekige figuur op de grond tekenen] –, de vaders leegden hun dyogo [literfles met bier] en de moeders – waaronder dyuka's = bosnegers in het algemeen [D = een zekere stam] – maakten veel dyugudyugu [SR: drukte, ophef]; opgehitst door een dyumbi [oe] [SR; dwaalgeest], een ketter dus? Zo, dat is het einde van de letter d.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten