dinsdag 25 april 2023

3253 Dictee vrijdag 28-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (922)

Dictee – dictees [3253]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee april 2017 (6), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (922)

Oefendictee april 2017 (6)

1. Op het Buitenhof spraken ze vroeger vaak over de Buitengewesten (Buitenbezittingen = buiten Java en Madoera). Ik voelde me er buitengekeken. Hij zou haar buitenslaan en toen moest ze buitenstaan om op de heilige hermandad te wachten. Hij draaide een buksie [bukshag, bukken, opgeraapte peuken]. Bij buldog kijken we niet op een l'etje meer [GB, VD – bulldog mag dus ook: niet bij dictee: andere uitspraak!]. Vergelijk de Franse buldog, Een bull is een baissier [speculeert op dalende beurskoersen] en een bear is een haussier (stijgende – vergelijk: bull- en bearrally – aanhoudend stijgende c.q. dalende beurskoersen, bullish en bearish – koersstijging c.q. -daling verwachtend). Met een bulldozer kun je (bull)dozeren. Een bullebak is een bullenbijter. De Buma/Stemra [NL: Bureau voor Muziekauteursrecht/Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproductierechten voor Auteurs] treedt ook op voor buma's [burgermannetje]. Ik heb veel in bunds [oe] [Duitse staatsobligatie] geïnvesteerd. De Burgerkoning, dat was koning Louis-Philippe van Frankrijk (1773-1850). Burgermoed is zivilcourage. Bewijst een burgerrijbewijs dat je burger bent? Mijn Nederlandse bsn [burgerservicenummer] begint met 52, een Nederlands ISBN [International Standard Book Number] met 90. De civieke [burgerlijke] civil society [burgerlijke cultuur] is gebaseerd op civisme [burgerzin]. In BE noemen de burgo's [burgerman] hem een burgie [(student) burgerlijk ingenieur]. Hij zit op de businessschool.

2. De spelletjesdeelnemer buutte [de buutplaats aantikken]. Hij is mijn naë buur . Die buurt is chic, het is een chique buurt. De buzz (een buzzword, buzzwoord, zoemwoord) buzde rond. Buutreednen doe je met carnaval [in de ton: tonpraten]. Die runderen hebben boviene virusdiarree (BVD). Kun je van byssoliet [zekere stof] byssinose [longaandoening, stofdeeltjes] krijgen? Nee, dus. Gezocht op '*gereformeerd*': christelijk-gereformeerd, een gereformeerde, gereformeerd (bnw.), gereformeerdebonder, oudgereformeerd (iets anders dan oud-gereformeerd = voormalig!), gereformeerdenhaat, oer- en ultragereformeerd, een gereformeerdebondspredikant, de Christelijke Gereformeerde Kerken [organisatie], een
christelijk-gereformeerde kerk [gebouw], de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika [vgl. gergem], de Nederduitsch Gereformeerde Kerken, de Staatkundig Gereformeerde Partij, de Gereformeerde Kerken in Nederland (vero, GKN), de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Gereformeerde Kerken onderhoudende artikel 31 van de kerkorde.

3. In het ware Luilekkerland was er een teveel van het goede. Ze wilden me met apenmunt betalen. Ik heb ik-weet-niet-hoeveel blauwe plekken. Ik heb weet ik hoeveel vrienden. We dronken koffie toebroek, keteltjeskoffie. Met '*joe': badjoe (baadje), belindjoe (boom + vrucht; ook: melindjoe), joe (ja; vergelijk: johoe, joehoe), kasjoe (cashewnoot), ketjoe (roversbende), kinkajoe (rolstaartbeer), petjoe (in Indië; scheldwoord voor kleurling van lage komaf) en raden-ajoe (echtgenote van een regent). Een teledoe is een stinkdas. Op '*jou*: acajou (boom + hout; bnw.: kleur, verbastering: cachou; ook: mahonie), bijou (kleinood), jou, sapajou (geslacht van apen met rolstaart in
Zuid-Amerika
), ik bejou je, maar jouw je niet uit. Hou op met dat tutoyeren, dat jij-jouen. Hoe zit dat jouwerzijds? Je krijgt een haberdoedas, een aberdoedas en nog een labberdoedas toe: die oorvijgen zijn niet te vreten en te pruimen. Op '*briet*': aubrietia [ie-jee] (tuinsierplant, naar de Franse bloemschilder Claude Aubriet), briet mila (besnijdenis joodse jongen – mv. briet milot of brietot mila), marbriet (gemarmerd glas), Sobriëtas (r.-k. vereniging tot matigheid) en sobriëteit (matigheid).

4. AE is de aanduiding van de (tweeletterige ISO-landcode; internetadressen: ae) Verenigde Arabische Emiraten, maar ook van de astronomische eenheid (ca. 150 miljoen kilometer), een A.E. is een Archi-Episcopus: aartsbisschop, de afkorting a.e. staat voor anno aetatis: in de leeftijd van, een aed is een automatische externe defibrillator en de AED de genormeerde valuta-aanduiding voor dirham van de Verenigde Arabische Emiraten (munteenheid), a.ej. staat voor anni ejusdem: van hetzelfde jaar, de AEL is de Arabisch-Europese Liga, een politieke moslimbeweging in België en Nederland, de AER is de Algemene Energieraad, a.e.s. is (op portretten) anno aetatis suae: in de leeftijd van, aet. is (op portretten) aetatis: in de leeftijd van en de AEX is de Amsterdam Exchanges Index (beursindex van Amsterdam). Een aso [asociaal iemand] is aso [asociaal] en kan op het aso [BE: algemeen secundair onderwijs] zitten en daarmee een aso'er zijn. Met a.s.o. wordt 'enzovoorts' (and so on) bedoeld.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten