donderdag 6 april 2023

3225 Dictee zondag 09-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (903)

Dictee – dictees [3225]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee januari 2017 (7), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (903)

Oefendictee januari 2017 (7)

1. Als VD 'terra di Siena' [terrasiena, siena, aarde] schrijft, moet die feitelijk ook Sienees en Sienese, dus zonder trema, schrijven ... De pluralis modestiae [bescheidenheidsmeervoud] klinkt heel bescheiden. Wanneer vinden in NL de Algemene Beschouwingen [bespreking begroting in Tweede en Eerste Kamer] plaats? De Besjt is de Baäl Sjem Tov [Meester van de Goede Naam (benaming van Israël ben Eliëzer (ca. 1700-1760), grondlegger van het chassidisme)]. Op te zoeken: VGV, vrouwelijke genitale verminking, clitoridectomie. Dat boek is gejaspeerd [besprenkelen, bespikkelen]. Bessie en Billie Turf: boegbeelden van obesitas [adipositas, corpulentie, vetzucht]. De bests van Nadal waren zijn best of fives. AMvB's zijn Algemene Maatregelen van Bestuur. Het Openbaar Lichaam BES [Bonaire, Sint-Eustatius en Saba] heeft als dagelijks bestuur (db) een Bestuurscollege. In bed is zij een betweetster. De bête [onnozel, schaapachtig] bedelaar – een echte bête noire [het zwarte schaap] en vaak debiteur (debitant) van bêtises [domheden] en bévues [flaters] – vroeg om een bete broods [stukje brood]. Bij de Grote en de Kleine Vissersbank benoorden de Doggersbank werd veel met de beug [vistuig] gevist. Een shimeji is een beukenzwam. De IPO is de initial public offering = beursintroductie. Wat in Nederland de Autoriteit-FM is [AFM: Autoriteit Financiële Markten] is, is in België de FSMA [Financial Services and Markets Authority]. Het bevergeil is castoreum en een beverharen hoed is een kastoren hoed. Ik woon in Zeeland bewester Schelde en ook nog aan de Schelde. Hij scoorde een bewussie [toevallig doeltreffend schot dat echter wel degelijk zo bedoeld was]. Rein was helemaal bezeeuwd [bezwijmd].

2. Mijn favoriete bezigheid is (bhakti)yoga [mystieke vorm met devotie centraal]. Het schip is vanbuiten geschiemand [opknappen]. Bij een pizza Margherita kun je heel goed een margarita [cocktail] drinken. Verzin een list: oktober is de mariamaand (rozenkransmaand) en mei is (ook) de Mariamaand. Waar op je voorhoofd zit de glabella [vlak boven de neus]? Wat brengt de (het) Middellandse Zee(gebied) ons zoal (volgens VD)? Wel: de affodil(le) [plant], het africano [bonte marmersoort] , de arendbuizerd, de baardgrasmus, de blauwvintonijn, de bonito (= boniter – zeevis) en de echte bonito (= skipjack – straalvinnige zoutwatervis), de brigantijn (piratenschip), de citroenmelisse (duivenkruid, melisse), de commensaalanemoon, het Corsicaans, de Spaanse costa [kust], de cyclamen (mv. cyclamens, alpenviooltje, ook: cyclaam met mv. cyclamen), het Cypriotisch, een mediterraan(s) dieet, de dwergooruil, de Euromediterrane samenwerking, de feloek (zeilboot), het Fenicisch (ook: Foenicisch), het kledingstuk galabia [m/v – ruimzittend kledingstuk tot de enkels], de galei [lang, smal schip], de Gazastrook [het westelijke Palestijnse gebied rond de stad Gaza], de grote vaart, de gezegende distel, het Hesperische bekken [tussen Spanje en Sardinië], de honds- en jonashaai, de kalanderleeuwerik, de kamerbrem en de kamsin (ook: chamsin, wind).

3. Verder: de kapper (een struik), de klompvis (maanvis), de kraamwortel [plant], het Kretenzisch [taal], de kurkeik, de lansegel (zekere zee-egel), de lansvis, het Latijn [taal], de lazarusklep (soort van mantelschelp), de levant (wind), de Levant (het Oosten), de lokharigen [mensen als Dravidiërs en Nuba's], de maankop (meerdere betekenissen, ook: maanbol, zwarte heul, slaapbol; ook: heulsap), het mare nostrum (leus tijdens bewind Mussolini: Middellandse Zee), de marmerbrasem, de Mediterranée (Toon Hermans, vernederlandst), het Midden-Oosten, de moseik, de mosselzijde (stofnaam), het
NATO-schild [North Atlantic Treaty Organization – ook: NAVO =
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie], de Nijl, de olijfboom, de ombervis (zeebaars), de opopanax (zekere rotsplant), het orbis terrarum (o.a. het wereldrond), de orseille (stofnaam), het ossenoog (grootogige brasem), Palestina, de polakker(mast) (vaartuig), de radkaart (wereldkaart met M. Zee en Nijl in T-vorm), de reuzenbaars, de rozemarijn (heester), de wilde of Boheemse rozemarijn = de moeraspalm, de salvia (soort salie), een Saraceen (muzelman), (bnw.) Sardijns, Sardinisch of Sardisch en de sardine (ook: sardien).

4. Ten slotte: de schebek (zeilvaartuig), de schriftbaars (zekere baarsvis), het Seltsjoeks [betreffende Turkse volksstam], de sidderrog, de slaapkrab, een slijkregen, de spart = sparte (halfagras, spartelgras, espartogras), de spiegelrog, de steendadel, de steeneik, de stekelpurperslak, de stink- of vuilboom, de tartaan (vaartuig), de thalassemie (erfelijke bloedziekte met gestoorde hemoglobinesynthese), de tonijn (een blikje, een broodje), de UPM (Union pour la diterranée) (Frans!), organisatie waarin de landen rond de Middellandse Zee samenwerken, de varkenvis (gewone bruinvis), het vat (soort van tonslak), de vliegende zeehaan, de voshaai, de vuurlibel, de waterbuffel (karbouw, arni), de zaagvis, de zeeamandel, de zeebal (soort zee-egel), het zeeschildzaad (sierplant), de zeevlinder (vleugelslak), de zoetwaterkrab, de zonnevis (petrusvis) en de zwaardvis.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten