maandag 24 april 2023

3249 Dictee woensdag 26-04-2023 (2) – dictee BeNeDictee Rein Aalsmeer 2023

Dictee – dictees [3249]

BeNeDictee Rein Aalsmeer 2023

De 80 onderstreepte woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

Toelichting in blauw.


3 dicteealinea’s op zijn DIM's [Dictee-ineenflansmethode]


1. Een bezoek aan Parijs (auteur: Rein Leentfaar)

Toen we daar op bezoek waren, leidde (01) Parijs’ [bez.] (02) maire [burgemeester] voor een (03) Parijs [bnw.] inwonersgezelschap in de buurt van de (04) Salpêtrière [groot oud gebouw in Parijs] een interessante herdenking van de toenmalige (05) Cobra-groep [Copenhagen, Brussels, Amsterdam – groep Deense, Belgische en Nederlandse experimentele schilders en dichters].(06) Le tout Paris was uitgelopen. Er waren (07) immortels [onsterfelijke, lid van 08] van de (08) Académie française – die waren kind aan huis bij het
(09) Théâtre-Français [officiële naam], synoniem van (10) Comédie-Française [schouwburg Parijs] – getooid met een (11) immortellenkrans [een immortelle is een strobloem]. De (12) apachemaffia [apache = straatbandiet in Parijs] lag trouwens op afstand op de loer in het vizier – maar dat wisten ze niet – van het (13) Deuxième Bureau [Tweede Bureau, Franse militaire inlichtingendienst – d b met kleine letters – eufemistisch: maîtresse] (niet gevestigd aan de (14) Quai d’Orsay [straat langs de Seine in Parijs] – daar is (15) BuZa [Ministerie – instelling – van Buitenlandse Zaken – ook: BZBiZa was Binnenlandse Zaken, thans: BZK, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties] gehuisvest). De (16) mp [minister-president] was er niet, die verbleef in het (17) Elysée [ambtswoning president Franse Republiek]. De (18) Notre-Dame [van Parijs, kathedraal, afgebrand, wordt weer opgebouwd] werd vertegenwoordigd door een (19) quasimodo [zeer misvormd, lelijk, mannelijk persoon], een
(20) quasi-Quasimodo [met Q: klokkenluider van de Notre-Dame]. Terzijde: “(21) Paris vaut bien une messe” [Parijs is wel een mis waard], dat heeft (22) Hendrik IV [ook goed: Hendrik de Vierde] zeker zo nooit gezegd. De (23) septembrisade [moordpartij gevangenen Parijs september 1792] vond bij de (24) Bastille [gevangenis Parijs, 14 juli 1789 bestormd en met de grond gelijkgemaakt; symbool ancien régime] plaats in 1792 op (25) rastaquouères [1900, Parijs, opschepper en snoever] en ander (26) tuig van de richel [verachtelijk gespuis, vee of tuig van Laban]. Wist je trouwens dat de (27) dauphin [titel kroonprins Frankrijk 1349-1830] gekuiste leerboeken gebruikte ‘‘ (28) in [ook: ad] usum d/Delphini” [gecastigeerd, gekuist] ? Het klonk wel (29) grandguignolesk [griezelig, luguber]: “(30) Enfin seuls!” [eindelijk samen alleen]. Voilà, au revoir!

2. De islam

Of je nu van de (31) islambashing [hevig bekritiseren] bent, of de islamofobie aanhangt en dus een (32) islamgekkie bent of misschien (33) dhimmitude [zelfopgelegde positieve grondhouding van niet-moslims tegenover de islam] bezit, enige kennis van de islam kan nooit kwaad. Een broeder, die geeft ook wel een (34) zakat, een aalmoes, is een mannelijk lid van de wereldwijde [islamitische gemeenschap] (35) oemma. Vrijdag is een belangrijke dag: daarop roept de (36) muezzin [moskeebeambte] de gelovigen op vanaf de minaret voor (37) vrijdaggebed en -preek [wegens 38 is hier ‘vrijdag’ weggelaten], de (38) khutbah. Die oproep heet (39) adhan of (40) azan, een tweede oproep heet (41) ikama [in de moskee zelf]. Die vindt plaats vlak voor aanvang van de (42) salat, het rituele gebed. Nodig is voor de deelnemers de kleine wassing, de (43) woedoe. De gebeden nemen een voorname plaats in, vijfmaal per dag: (44) isha (nacht) [in het Hebreeuwse Bijbelboek Genesis zijn isj en isja: man en mannin], 45 fajr (ochtend), (46) dhuhr [dhurrie = Indiase kelim] of (47) dohr (rond de middag), (48) asr (namiddag) en (49) maghrib (avond). De jaartelling werkt met (50) A.H., dat is (51) anno Hegirae [in het jaar van de islamitische jaartelling]. Je vindt de islam in de (52) dar al islam [de gezamenlijke landen en streken waar de islam de heersende godsdienst is]. Hun paradijs is de (53) djenna (de hel is de (54) jahannam), daar zetelen ook de (55) hoeri’s [eeuwig jong blijvende maagd met gazelleogen], lokvogels voor de (56) zelfopblaasjihadisten. De (57) kafirs [ook: (58) kufar = mv., 57 en 58: scheldwoorden] hangen vanuit de islam bezien de (59) koefr, het ongeloof [bezien vanuit de islam], aan. In de (60) prada-islam [Prada is een Italiaans modehuis, gesticht in 1913 door de gebroeders Prada] spelen kleding en uiterlijke verzorging een belangrijke rol. Tot zover.

3. Een bezoek aan Suriname

(61) Fokking [fucking], moest ik om snel na aankomst in Paramaribo aan een taxi te komen, ook nog (62) tyuku’s (steekpenningen) betalen aan de (63) Sranansprekende [ook: Sranang, Sranantongo, Sranangtongo] taxichauffeur. De rit was overigens wel boeiend: onderweg zag ik kinderen bezig met (64) tikipaw, een pinkelspel [pinkelen = het jongensspel spelen waarbij een puntig (pinkel)houtje met een stok of plankje weggeslagen wordt] – een hinkelspel [figuur met genummerde vakken op de grond tekenen] is (65) dyompofutu en nog weer een ander kinderspel is (66) dyul [kinderspel waarbij een rechthoekige figuur op de grond getekend wordt], zag ik een (67) stondoifi [steenduif] vliegen, uitte een boze voorbijganger zijn woede via een (68) tyuri, een zuigend of smakkend geluid. Dat eindigde goed: met een (69) bradabrasa, een broederomhelzing. De gelaedeerde bleef koel en reageerde met: “(70) No span!” [maak je niet druk, ook: no spang] Bij de (71) fayalobi (sierheester) vloog een (72) gadotyo (godsvogeltje). Net voorbij een (73) koeswe (anattoboom) zagen we een (74) lukuman, een (75) wintigeloofmedicijnman [ziener]. Er was (76) teloh (gefrituurde cassave) te koop en ook (77) krawkraw: dat zijn chips van de cassave. Nu over pakweg een half jaar wordt de (78) srefidensi (onafhankelijkheid) van Suriname herdacht. Op de bestemming aangekomen, zocht ik snel mijn (79) papaya (ligmat – het heeft ook een andere spelling met een andere uitspraak! – papaye) op. Einde verhaal ((80) tori).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten