donderdag 30 november 2023

3560 Dictee woensdag 06-12-2023 (1) – dictee Hofdictee gemeente Hof van Twente 2023

 Dictee – dictees [3560]

Hofdictee gemeente Hof van Twente 2023

Noaberschap [elkaar als buurtgenoten bijstaan] (auteur: Paul de Kuyper)

1. Na de dotcombubbel en de vastgoedzeepbel in de jaren nul en tien vrezen veel deskundigen, van onroerendgoedbeleggers tot de demissionaire minister van Financiën, al een paar jaar een nieuwe hausse op de Nederlandse woningmarkt.

2. Exorbitante discrepanties tussen de vraag- en aanbodzijde leiden tot prijsopdrijvende taferelen waardoor aspirant-kopers niet eens meer prakkeseren [ook: prakkiseren maar dat heeft een andere uitspraak] over huisje-boompje-beestje, nu ze in het westen geen tweekamerappartement meer kunnen financieren.

3. Sinds thuiswerken usance is geworden, zien we daarom steeds meer Randstedelingen halsoverkop hun biezen pakken om hun woongeluk in Oost-Nederland te beproeven.

4. Het stereotiepe beeld is dat vanuit Vinex-wijken met twee-onder-een-kapwoningen een ware exodus plaatsvindt naar L-vormige villa's met art-deco-interieur en een magnifiek uitzicht aan de rand van pittoreske Twentse dorpskernen als Delden en Markelo.

5. Diehard [los, dan bnw. en klemtoon op vorm erna]
doe-het-zelvers, die nu driehoog-achter wonen of hutjemutje in een minuscuul souterrain, knappen in overall of een verwassen T-shirtje vervallen
kop-hals-rompboerderijen op, terwijl de onfortuinlijken met twee linkerhanden kiezen voor prefabwoningen of nieuwbouwprojecten met houtskeletbouw.

6. Ook groeit stilletjesaan de tinyhousebeweging, dankzij mariekondoënde * millennials en enkele geitenwollensokkentypes die autarkische [zelfvoorzienend] wooncommunity's vormen van nul-op-de-meterwoninkjes, waar de elektriciteit voor de wifirouter uit zonnepanelen en een thuisbatterij wordt gehaald en het douchewater wordt gerecycled om de wc door te spoelen.

* Niet in wdb., Marie Kondo is een Japanse adviseur – o.a. op het gebied van woninginrichting – en bestsellerauteur, een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld.

7. Al deze nieuwbakken Twentenaren zijn uiteraard meer dan welkom, al moeten ze natuurlijk wel slagen voor hun integratie-examen, liefst summa cum laude, maar dat predicaat krijgen ze pas als ze zich te allen tijde voorbeeldige noabers tonen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten