woensdag 1 november 2023

3523 Dictee zaterdag 04-11-2023 (2) – dictee Groot Vlaardings Dictee 2023

Dictee – dictees [3523]

Groot Vlaardings Dictee 2023

Vlaardingen 750 jaar (auteur: Gertjan Breevaart)

De titel telde niet mee.

Het dictee moest helemaal worden opgeschreven, maar alleen de onderstreepte woorden en uitdrukkingen werden nagekeken. Dan kun je beter een invuldictee doen, hetgeen ik ook gezegd heb.

1. Lang geleden [wel: kortgeleden], [letters:] zevenhonderdvijftig jaar alweer, bijna drie eeuwen na het begin van het tweede millennium, wordt het dan nog bijna petieterige [= nietig, klein, wel van het Franse petit!] Vlaardingen een stad, dankzij [enige losse: dank zij de Heer, etc.] Floris de Vijfde [Floris V], graaf van Holland.

2. In de stijlvolle hal van het stadhuis aan de Markt bevindt zich een
glas-in-loodraam met deze adellijke historische figuur erin afgebeeld, wiens leven beëindigd wordt als een gewetenloze vazal [leenman, ook: slippendrager] hem met een doodsteek [GB ook: doodssteek] ombrengt.

3. Stadsrechten in de middeleeuwse Europese gebieden zijn een onderdeel in de ontwikkeling van juridische bestuurssystemen, het zijn rechten en privileges die de bezitter van de betreffende grond aan een plaats toekent.

4. In de maand mei van dit jubileumjaar gebeurt dat als het ware opnieuw, als vanuit ’s-Gravenhage een stadsrechtenstoet richting Vlaardingen vertrekt, met bij zich een met ganzenveer beschreven grafelijk document.

5. In een tijd van almaar verder reikende technologieën, waarin men met artificiële intelligentie [AI] rembrandteske olieverfschilderijen genereert en portretfoto’s van niet-bestaande personen, toont het
Zuid-Hollandse Vlaardingen daarentegen vooral menselijke creativiteit.

6. Allerlei festiviteiten, gerelateerd aan zevenenhalve eeuw Vlaardingen als stad, bereiken met allround kunst-en-vliegwerk hun apotheose in een openluchtvoorstelling met acteurs, zangers, balletdansers en onder meer originele legerjeeps en zeilschepen als rekwisieten.

7. De manifestatie verdient sowieso het predicaat spektakelstuk; nogal wiedes dat men per se Willem-Alexander wil uitnodigen met wie de organisatie voor een gemêleerde groep Vlaardingers bovendien een rendez-voustje arrangeert.

8. Vermoedelijk overschrijdt men de begrote kosten van het
giga-evenement niet, de pers zou dat allang uit-en-ter-na [uit-en-te-na ook goedgerekend, maar dat heeft een andere uitspraak!] gerapporteerd hebben; het feestjaar is hoe dan ook een eclatant succes.

Rein: nulfouter, plaatselijke winnaar 8 fouten.

Door mijn inbreng werd ons team (Woordschatten) zelfs nog tweeds!

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten