zondag 26 november 2023

3559 Dictee dinsdag 05-12-2023 (1) – dictee Groot Waterlands Dictee 2023

Dictee – dictees [3559]

Groot Waterlands Dictee 2023

Roerig Waterland (auteur: Melle Dotinga, Dichter des Waterlands)

1. Nu we ons klimatologisch wereldwijd in een transitieperiode bevinden, zien we langzaam maar zeker ook de effectuering van de bijbehorende tendensen [s gelezen, z mag ook – GB, VD] op het terrein van de vochthuishouding in onze regio.

2. Waterland [gemeente in Noord-Holland, met o.a. Purmerend] is een attractieve pleisterplaats en dientengevolge zijn er talloze exotische gevleugelde diersoorten die deze waterrijke omgeving selecteren voor hun overwintering.

3. Bovendien weet ook een snelgroeiend [GB, VD] aantal internationale paradijsvogels al dan niet dankzij digitale middelen of social media [= sociale media, verkorting van: socials] onze contreien te vinden.

4. Hun voornemen is: hier tijdelijk neerstrijken om hun absentieperiode te vieren die ook wel congé [vakantie, ook: ontslag] wordt genoemd.

5. In dat kader kiezen zij slechts sporadisch voor plaatsen als Overleek [buurtschap gemeente Waterland] en Middelie [dorp in de gemeente Edam-Volendam], maar in groten getale voor het verschijnsel Volendam.

6. Aldaar gearriveerd zullen zij, al dan niet kortstondig gehuld in de lokale traditionele kledij, in omvangrijke groepen worden verleid tot het nuttigen van kibbeling, haring met uitjes en in een exceptioneel geval zelfs tot gerookte paling.

7. Al deze etenswaren spoelen zij bij voorkeur weg met grote hoeveelheden lichtalcoholisch [niet in GB, wel in VD, dus aaneen] schuimend nat.

8. Mag Volendam een sterke magneetwerking hebben op de folkloristisch georiënteerde toeristen, ook onze steden en dorpen mogen zich verheugen in een groeiende schare uitheemse bezoekers.

9. Wat nog aan deze opsomming ontbreekt is een korte explicatie over de Waterlanders [hier: inwoners]. Dit betreft zowel de populatie van onze regio [daarom: W] als een gevoelsfenomeen dat ontstaat als bijeffect van schreien, grienen, janken, blèren [ook: blèten met andere uitspraak] of huilen [Dit slaat op tranen, waterlanders].

10. Ach lieve Waterlandse Rotarians en andere participanten, na deze woordenwaterval wordt het tijd voor een lichtalcoholische versnapering of zo u wilt een schnaps [VD, GB – VD ook snaps met andere uitspraak] of anderszins. Santé [gezondheid]!

Rein: nulfouter, Bert: 2 fout, Pieter: griep, 6 regionale personen ex aequo met 3 fouten.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten