zaterdag 25 november 2023

3558 Dictee maandag 04-12-2023 (1) – dictee Groot Radio Dictee 2023

 Dictee – dictees [3558]

Groot Radio Dictee 2023

Vooruit met de geit! (auteur: Wim Daniëls)

1. Het dicteecircus is in Arnhem neergestreken, de stad van de trolleybus [net zoiets als een tram met bovenleiding] en de [letters] honderd(en)tien jaar oude zoo [dierentuin], waar cheeta's [jachtluipaard] zich thuis voelen [los! – wel thuiswerken, thuishoren, etc.], wallaby’s [kleine kangoeroe] in de rondte springen en zee-egels en zeeanemonen het koraalrifaquarium verrijken, maar waar geiten naar verluidt ontbreken; desalniettemin is de leuze van dit dictee: vooruit met de geit [alle leuzen in VD met kleine letter]!

2. Geen geblèr [ww. blèren] meer voor de bühne [tribune], maar hortsik [aansporing tot trekdier, maar tegen een geit zeg je: hort sik!], ertegenaan, want nu het electoraat zich in de stembureaus in groten getale heeft uitgesproken, het stof van de Tweede Kamerverkiezingen is neergedaald en de verkiezingsleuzen worden weggeschrobd, moet er als de wiedeweerga geregeerd gaan worden.

3. Want heremijntijd (ook: heremetijd – GB beide, VD alleen ‘mijn’, beide goed], sinds het vierde kabinet-Rutte demissionair werd, was regeren niet bepaald vooruitzien en leek de vooruit-met-de-geitmentaliteit [ook goed: ‘vooruit met de geit’-mentaliteit] faliekant teloorgegaan.

4. Een langetermijnplanning ontbrak sowieso, het accorderen van een spitsheffing bij de NS daargelaten, iets waarmee de meeste Tweede Kamerleden overigens niet akkoord zijn gegaan, waardoor het afwachten is wat er met die drukketreinentoeslag gebeurt.

5. Het oude gezag is nu evenwel vaarwelgezegd en de beslist gretige aspirant-bestuurders moeten aan de bak en ervoor zorgen dat Jan en alleman ervan op aan kan dat aan eenieder wordt gedacht.

6. Tegelijkertijd moeten wij onszelf er niet met een
jantje-van-leiden van afmaken, niet continu ‘ammehoela’ [VD ook: aan me hoela, andere uitspraak] roepen, niet volstaan met gejeremieer of in- en intevreden [vgl. in- en inslecht, door- en doornat] achteroverleunen als we onze mening onomfloerst [omfloerst = verhuld, versluierd] getwitterd of ge-x't [Facebook, Twitter, X, maar werkwoordsvormen met kleine letter: facebooken, twitteren, dus ook: x'en] hebben.

7. Zo veel mogelijk [ook zoveel goedgerekend, maar dat is in strijd met VD!] gezamenlijk en betamelijk optrekken moet nu namelijk het credo zijn, vind ik en vindt hopelijk menigeen.

8. Als ons dat lukt, weet ik een te zijner tijd [t.z.t. – maar geen afko] welverdiende traktatie: delicieuze, ovale, hardgebakken gistdeegkoekjes, bestrooid met grove suiker, die bekendstaan onder de naam Arnhemse meisjes [vgl. Arnhemse jongens].

Fouten Rein: 2, thuisvoelen aaneen + verschrijving: in desalniettemin niet tt maar lt – kleine l, dwarsstreepje van de eerste t vergeten.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten