maandag 13 november 2023

3548 Dictee zondag 26-11-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1134)

Dictee – dictees [3548]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee augustus 2023 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1134)

Oefendictee augustus 2023 (2)

1. We dronken een paar malbecs [wijn]. Een malaxeur is een kneed- en mengmachine. Het is confisqueren en confisqueerbaar, maar confiscatie en confiscabel [enige met qu: remarquabel]. Opera’s kunnen samen meerdere grand finales [apotheose] hebben. Met ricotta (kaas) kun je gnudi (mv. – njoe-die) maken [met griesmeel]. Hou(d) vol: kop hieps! Een âme de boue [Frans: ziel van modder] is een verachtelijk wezen. Een amelancier is een krentenboompje. Een amelang is een amerijtje, een ogenblik(je). Hij pleasede me. Ik was ooit competitieleider van een korfbalregio. Ik heb zojuist enkele collector’s items, waaronder meerdere poetiniana, verworven. De euthanasie voorkomt een dysthanasie [onwaardig levenseinde]. Een driezit is een driezitsbank.

2. Een meisje van 1000 weken is (ongeveer) een meisjes van drie zesjes (18 jaar). De vier plantensoorten (vruchten) die op Soekot, het Loofhuttenfeest van de joden, gebruikt worden zijn: etrog (mv. etrogim), aravot (= mv.), hadassim (= mv.) en loelav (mv. loelavs of loelavim). Als je gaat autopetten, heb je daarna geautopet [vgl. autopedaal]. Een troubleshooter moet trubbels [problemen] oplossen. Na het upgraden werkte het geüpgradede programma vaak veel beter. Ik vind haar nogal bitchy [kattig]. Boven droeg ze een gimpje (guimpe – tulen halsbedekking met baleintjes), onder gympjes (gympies, gympen – gymschoenen). Bij het haasje-over springen gaat het soms
haastje-repje. De regionale uitdrukkingen ‘t en doet en ten doet = toch niet. Hup Holland hup, laat de leeuw niet in z’n hempie staan, vgl.
hempje-licht-op [
drank].

3. Gezocht op *gout* (VD): agouta (solenodon = lijkt op grote spitsmuis, giftige beet, ook almiqui, op Cuba), arrière-gout (nasmaak, onaangename bijsmaak), à son goût (naar zijn/haar smaak),
coming-out (
uit de kast komen), degout (afkeer, walging), degoutant (onsmakelijk, walgelijk), degouteren (doen walgen), de haut goût (sterk gekruid), dug-out (voor reservespelers, bv. bij voetbal), egoutteur (wals papierindustrie), gedegouteerd zijn van … (walgen – BE), goût de contradiction (neiging tot tegenspraak, dwarsdrijverij), goûter (lichte maaltijd in de namiddag, vieruurtje), gouteren (proeven, goedkeuren, goûter gebruiken), goutte militaire (druiper = gonorroe, gonorroea, tikker), gouttière (dubbele, parallel lopende haarlijntjes).

4. Verder: hang-out (ontmoetingsplek voor gelijkgestemden of dito website), hang-outen (ww.), lamsragout (, etc. = navarin), le goût de la perfection qui stérilise (het onvruchtbaar makende verlangen naar volmaaktheid), opting-out (terugtrekken uit collectieve regelingen sociale zekerheid), spoorwegoutillage, en kledingoutlet. In GB verder niets interessants bij *gout* en *goût*. Een inchoatief ww. zoals bevriezen heeft best iets actiefs [overgaan in andere toestand]. De winter heeft goed ingezet. Ken je trouwens die hasjscenehashtag? Bij ‘par exemple’ (p.e. of p.ex.) moet je aan exemplarisch denken. Een paret(te)maker is een druktemaker. Par excellence is bij uitnemendheid. Jeux de mots zijn woordspelingen. Een Madonnabeeld = een madonna.

5. De Vliegende Vis is een sterrenbeeld. Dat is een kick krijgen van, kicken op … Hij hoefde maar te kikken en zij stond voor hem klaar. In de liefde is zij een rupsje-nooit-genoeg. De gose is een uit Duitsland afkomstig zurig bier. Een go see betreft een fotomodel en een potentiële opdrachtgever. Je schrijft ‘leidinggeven’ en dus ook leidinggegeven en leidinggevend(e) aan elkaar. Bij agile leidinggeven is er sprake van wendbaar, lenig van geest, flexibel samenwerkend. Wij geven leiding, jij gaf leiding en het is duidelijk dat wij leidinggaven. Wat houdt het lamarckisme [evolutie door doelgerichte aanpassingen --- > erfelijkheid] in? Een leplam is een potlam [in huis grootgebracht], ben je leblam, dan ben je leplazarus. De leb is de lebmaag. Kan het nog gekker: een dame-jeanne [mandfles] helemaal gevuld met
madame-jea
nettes [pepers]? Mallepraat is gekkenpraat.

6. Zijn optreden was low key [zonder veel ophef, onopvallend], een lowkeyoptreden dus. Het is filet americain [BE: preparé], maar stock américain [dump, legermateriaal] en mal américain [dysthymie]. Zotteklap is onzin. Een maréchale is een maarschalkse. Bij een pizza margherita kun je best een margarita [cocktail] drinken. Mexico: mx en MX. Moeder Gods, Moeder van de Goede Raad en Moeder van Smarten of der Zeven Smarten zijn benamingen voor Maria, de Heilige Maagd. Zouden ze in dat mottekasteel [middeleeuwse versterking: toren op aarden wal] ooit mattentaart [Vlaams gebak] gegeten hebben? Met muzak wordt niets-aan-de-handmuziek bedoeld. Na niesen heb je geniest, na niezen geniesd. Als een sporter chookt (ww. choken), dan blokkeert die [bij begin wedstrijd]. Een driehoek heeft 0 diagonalen, een vierhoek 2 en een vijfhoek 5. Maar een 100-hoek; en een n-hoek?

7. Oplossing in alinea 8 onderaan! Een opa-en-omadag is een oppasdag, een Opa-en-omadag een onofficiële feestdag. Een crimen is een misdaad. Een orleanist was een aanhanger van de Orléans in Frankrijk (tijdens de restauratie). En het peronisme, dat verheerlijkt Perón. Oud Europa, dat is West-Europa. Droeg Madame de Pompadour ook pompadoeren kleding? Weet ik niet. Paratroepers zijn parachutisten. Sjachelen is sjacheren; dat doet een sjacheraar [vgl. sjacherjood]. En wat is een hasjiesjsjacheraarsfiguur voor iemand? Pauillac [P wegens begin zin] is een medocwijn en fladderak is brandewijn met citroen en suiker. Een PET-scan [positron emission tomography] gebruikt licht radioactief materiaal in de bloedbaan. Een pietje-ongeduld wordt gemakkelijk een janongeluk. Welke clubs zitten er in de play-off [promotie] en playdown [degradatie]?

8. Tja, … een honderdhoek ABCDEFG… Neem een hoekpunt, bv. D. Van daaruit kun je 99 lijnstukken trekken, maar twee daarvan [CD en DE] zijn geen diagonalen, maar zijden. Zo kun je dus vanuit D 99 – 2 = 97 diagonalen trekken. En dat kan vanuit de 100 hoekpunten dus 100 * 97 = 9700 keer. Maar let op: dan heb je dus een keer BF gehad, maar ook FB. Zo zijn er steeds dubbele of dubbeltallen. Het juiste antwoord is dus 9700 : 2 = 4850. Als je dat voor een n-hoek doet, krijg je: n-3, dat n keer en daar de helft van, resultaat ½ n (n – 3). Controles: neem n = 3 (driehoek), dan komt er 0 uit (klopt), voor n = 4 (vierhoek) krijg je ½ * 4 * (4 – 3) = 2 (klopt) en voor n = 5 (vijfhoek) krijg je ½ * 5 * (5 – 3) = 5 (klopt). Zo ook voor n = 1.000.000 – natellen in figuur is geen alternatief!

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten