zaterdag 11 november 2023

3545 Dictee donderdag 24-11-2023 (2) – dictee 4e Johan Hendrik van Dale Dictee Sluis

Dictee – dictees [3545]

4e Johan Hendrik van Dale Dictee Sluis 2023

5 alinea’s met elk 10 invulwoorden voor ‘iedereen’ en 2 extra alinea’s met elk 10 invulwoorden voor de Specialisten – die schrijft iedereen ook op, maar die worden alleen bij een ex aequo nagekeken en meegeteld!

Commentaar in blauw.

Respectvol communiceren (auteur: Rein Leentfaar)

1. In de jongere jaren van schrijver dezes (:-) werden er nog berichten op papier uitgewisseld – met de slakkenpost [gewone post], dus niet via e-mailverkeer. Met veel egards [bewijzen van achting] werd de aangesprokene, beter: aangeschrevene, benaderd. Op de envelop werd ik als wiskunde-ingenieur aangeduid met ‘De Weledelgestrenge Heer …’[Taaladvies, VD: w ... g ..., fout dus *]. Bovenaan [begin zin] de brief stond vaak als aanhef: ‘Benevole lector’, goedgunstige lezer (afkorting: B.L.). Wat me ook wel als aanhef boven de brief toegezonden werd, was: ‘Lectori salutem’ (den lezer heil – afkorting: L.S.). In academische, maar ook wel in andere kringen, was de aanhef vaak: ‘Amice’ (vriend). Een mannelijke scribent beëindigde zijn schrijfsel aan mij vaak met de elliptische, onvolledige, slotzin: ‘Totus tuus, geheel de uwe, geheel de jouwe (neutrale afkorting: t.t.). Aldus werd er in die tijd respectvol gecommuniceerd.

* Bovenaan een brief staat wel: Weledelgestrenge heer,

2. Jij …, je bent een vuile … (vul maar in). Anno nu (heden ten dage) is er weinig meer over van de sociale verbondenheid in de dorpsgemeenschappen. De verharde communicatie is mede het gevolg van het socialemediagebeuren (hoezo sociaal?). Influencers [invloed via sociale media uitoefenen op doelgroep] met soms miljoenen volgers bepalen de trend, verspreiden fakenieuws [nepnieuws, Engels: fake news] en zetten groepen tegen elkaar op. Het is mooi meegenomen als kunstmatige intelligentie (ki – ook: kunstmatige inseminatie, BE ook: kadastraal inkomen) oftewel artificial intelligence (AI – Engels, uitspraak – eigenlijk – ee-aai) een beetje menselijk overkomt. Maar scheldwoorden (invectieven) zijn aan de orde van de dag. We verwerpen die, maar ze staan wel in de Dikke Van Dale. Daarom zullen we er zonder verder waardeoordeel enige aandacht aan besteden, dat kan bijna niet anders in een taalspel als dit, dat bovenvermelde naam al voor de vierde keer draagt ...

3. Je bent een achterlijke gladiool, je bent een chagrijn [sacherijn heeft een andere uitspraak]. De scheldwoorden zijn soms taal- of volkgerelateerd. Denk aan de Duitsers, die we hunnen [de Hunnen bivakkeren in Mongolië!] noemen – en hun land Moffrika – of aan de kaaskoppen (autochtone Nederlanders), ook woorden als spanjool [Spanjaard] en fransoos [Fransman] zijn geliefd, net als een alibaba (komt uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika); denk ook aan een naffer (jongere uit Noord-Afrika of Marokko) en – excusez le mot – de k-Marokkaan (woord nooit uitspreken, maar je moet het hier wel kunnen schrijven … vrouwelijk geslachtsdeel).

4. Zij is een bitch, een secreet, een burgertrut en een kenau [manwijf, naar: Kenau Simonsdochter Hasselaar, beleg van Haarlem, 1572], een karonje (feeks). Hij is een dorknoper (saaie ambtenaar – naar: Dorknoper uit de Marten Toonderstrip Heer Bommel – en Tom Poes). En jij, jij bent een eppo (sufferd) en een arme tobias (sukkel, kluns). Met de godsdienst zal ik voorzichtig zijn, maar het volgende durf ik wel aan: een kattekliek (verbastering van katholiek – niet: kattenkliek!, ook wel: paap – vgl. papen en geuzen), een grefo (voor gereformeerde) en een sjacheraar (met bedrieglijke handel – eerst: sjacherjood, dat is geschrapt [wegens 2023 oorlog Israël-Hamas]). Het befgajes (de rechterlijke macht) wordt geacht elke Jack the Ripper (vrouwenbeul) te veroordelen.

5. Alleen nog over: die pillendraaier (apotheker) en die poepchinees zijn azijnzeikers (zuurpruimen)! Maar dan: genoeg daarover, basta! En verder met het mooie, het schone en het goede. Gebruik vleinamen als Ab en Eefje. Verhul moeilijke zaken met een eufemisme (door die meid ook wel mijdwoord genoemd – ook: hypocoristicon) zoals ‘inslapen’ voor ‘doodgaan’. Make love, not war. Zeg het met bloemen, geef een gaultheria [bergthee, wintergroene plant met rode bessen]! Wees lief, houd [gebiedende wijs, geen t – wel: houdt u zich … gewone zin] elkaar aan de etiquette. En wees ook een goede netizen (internetgebruiker met zijn nettiquette – vgl. citizen, ‘burger’, gebruiker van internet). Ten slotte [aan het eind; tenslotte = per slot van rekening, welbeschouwd, uiteindelijk, op de keper beschouwd]: niet schieten op de pianist, als je dit dictee te moeilijk vond!

De alinea’s 6 en 7 zijn een vrije fantasie voor de Specialisten. Iedereen schrijft mee, maar voor de anderen telt dit niet mee, alleen dient het voor hen bij een eventuele ex aequo als shoot-out.

6. Tja, en dan heb ik nog een probleem. Onder de deelnemers vandaag zit een deel van de zogenaamde
dicteenomadenpopulatie-elite
, en die verwacht van mij echt moeilijke woorden. Geen probleem, ik zal u laten horen waar hun communicatie, hun gekout, zoal over gaat. Sommigen praten graag over bloemetjes en bijtjes, denk aan: de eschscholtzia [goudpapaver – naar: Johann Friedrich von Eschscholtz (1793–1831)], de Passiflora caerulea [wetenschappelijk naam bij Linnaeus, de hoofdsoort of linneon met een hoofdletter, de ondersoort of jordanon met een kleine letter], de foks [fuchsia, bellenplant] en de aardbij [zandbij]. Anderen zijn gefixeerd op het dierenrijk, denk aan: een lynx-margaykruising [lynx = los en margay = boomkat – zijn beide roofdieren], een lijger [kruising mannetjesleeuw en vrouwtjestijger(in)] en een teeuw [kruising mannetjestijger en vrouwtjesleeuw(in)], en enkele Dougalls sternen [ook: sterns, andere uitspraak – vogel, zeezwaluw, in NL en BE als dwaalgast]. Er zijn ook artsen bij; die filosoferen nog na over COVID-19 [de ziekte] en het coronavirus SARS-CoV-2 [het virus]. De verdwaalde chemicus heeft het over de beilsteintest [met behulp van een gloeiende koperdraad halogenen in een organische verbinding aantonen] en de
fischer-tropschsynthese [zekere industriële productie van vloeibare en gasvormige koolwaterstoffen]. De theoloog zweert bij hexakosioihexekontahexafobie, de angst voor het getal 666 van het Beest uit het boek Openbaring (van Johannes) uit de Bijbel.

7. De sociale wetenschappers praten vaak over de
lhbtqia+-gemeenschap [lesbienne, homo, biseksueel, transgender, interseks, queer, aseksueel en overige (= +)]. Taalkundigen blèten [huilen] vaak over het bahuvrihicompositum [possessieve samenstelling: (taalkunde) samengesteld woord dat aangeeft dat iemand of iets datgene bezit dat door de samenstelling wordt uitgedrukt (bv. bleekgezicht, dikhuid, driehoek)] en achter-pv’s [persoonsvorm, bv. niet: hij staat … (voor-pv) – maar hij … staat], naast het kuutgebruik [accent aigu, acutus]. Zelf discussieer ik graag over wiskundetermen als icosa- en decaëder [regelmatig 20-vlak resp. niet-regelmatig
10-vlak
], en dat wiskunde lijden geeft: mathemata pathemata [wiskunde geeft lijden]. De meteoroloog onder ons prefereert de thermometerschaal van Rankine [net zoals Celsius, Fahrenheit, Réaumur] en het hellmanngetal [koudegetal – symbool: H] voor de koude van winters. Laten we er tot besluit nog een lekkere
müller-thurgau [ontwikkeld in Duitsland door Dr. Müller, die geboren werd in het Zwitserse kanton Thurgau] op drinken of een nero d'Avola [rode wijn – dezwartevan Avola, een plaats nabij Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië]. Proost!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten