zondag 3 december 2023

3561 Dictee van donderdag 07-12-2023 (1) – Oefendictee november 2023 (1) - 1138

Dictee – dictees [3561]

Dictee van de dag 1138

Oefendictee november 2023 (1)

1. Het meisje met de pippikousen zat in de pipowagen. Op 31 oktober is het Hervormingsdag. Wie van die drie is het promiscuest? Bouwschuim = purschuim komt van polyurethaan. Een purus putus houdt zich alleen met zijn vak of liefhebberij bezig (bijw. purus putus = louter en alleen, als bijw. ook wel pure pute). Een QSO is een
quasi-stellar object. Het is non licet (n.l., niet toegestaan) om quodlibet (mengelmoes) los te schrijven. Een renettenboom is een reinetteboom. Het was een pokkeneind [vervelend] met de trein en nog pokkeduur [erg] ook! Een velocipedist berijdt een vélocipède. Een samaar is een vrouwenkleed of ambtskleed. Potlepel wordt pollepel, dat is een voorbeeld van sandhi.

2. En toen trad la Deutekom op. De afkorting l.a. staat voor lege artis: volgens de regelen/s der kunst. Zoeken op *ietist: alleen diëtist, quiëtist en piëtist [laatste twee godsdienstig]. Verder dus altijd *itist. Een Spiritist is historisch een lid, aanhanger van Sociaal, Progressief, Internationaal, Regionalistisch, Integraal-democratisch, Toekomstgericht [BE]. Een spiritist zoekt contact met geesten. Eén glas sauternes, één glas sancerre, twee glazen sauternes, twee glazen sancerres. De Schotse Hooglander hield Schotse hooglanders [rund]. Op silvesteravond [oudejaar] werkt een sylvester [stijlentrekker, mijnbouw] meestal niet. De ski-instructeur had een goede skiuitrusting. De Sydneyer reed op een sydniër. Een trouvère [vinder] is een troubadour.

3. De Tsjetsjeense sloeg de tseetseevlieg dood. Het bevestigen van de rachels [smalle plank] leverde een flinke raggel [tegenvaller] op. Ik heb aan de UA en de UGent gestudeerd. De Xetra DAX is de Exchange Electronic Trading – Deutscher Aktienindex. Hij jinxte [onheil afroepen] ach en wee over haar. Jippie, een hippo is een overjarige hippie. Een hippie is ook een langharig
niet-corpslid bij de studenten. En dukaton is een
oud-Hollandse zilveren munt van drie guldens en drie stuivers, ook zilveren rijder genaamd. Maniok, dat is broodwortel, cassave of yuca (struik), een yucca is een adamsnaald of palmlelie (sierplant). Toe maar: melafier is verouderd: pretertiair plagioklaasbasalt (een uitvloeiingsgesteente van het gabbromagma, gebruikt voor bestrating en spoorbanen).

4. Tarama is stoofpot van vlees met bouillon en groente [Turks]. Acrofobie is hoogtevrees. Deze zinsnede moet je ad litteram [letterlijk] nemen. De anglicaanse kerk is de Engelse staatskerk. Wat hield de arts-and-craftsbeweging in? Eind 19e eeuw Engeland: herwaardering van het ambacht en verbetering van architectuur en decoratieve ontwerpen. Schrijf ‘assaisonneren’ (kruiden) wel goed! Nieuwe vondst: borsjtsjgrrlsschrammelmuziek. Je kan me de bout hachelen of naggelen. Een loefie is Bargoens een halfje, een halve cent. De guidance behoort bij kwartaal- of halfjaarcijfers. De gran reserva is een zekere Spaanse wijn. Een eurotop is de halfjaarlijkse topconferentie van de regeringsleiders van de EU-landen.

5. Met heely’s aan maakte hij stoppy’s [achterwiel omhoog] en wheelies [voorwiel]. Een ojief(schaaf) is iets van timmerlieden, een ogief is een boog (in gewelf). Hoe lang is hij en hoelang is hij al minister? De een sprak Hoog-Costa Ricaans, de ander Plat-New Yorks. Het Lied der liederen (Hooglied) staat in het Boek der boeken (de Bijbel, de Heilige Schrift, H.S.). De omikron is eigenlijk een kleine o, de omega een grote o. Met het schrijven van een o’tje wilde hij mij in het ootje nemen. Bij de uitspraak van ‘psoriasis’ [psoo-rie-jaa-zihs] mag de klemtoon zowel op ‘rie’ als op ‘jaa’ liggen [VD]. Een aya is een Koranvers. En een soera is een van de 114 hoofdstukken van de Koran. Daar wil ik wel een p voor zetten: dat verzeker ik je! Pokkeduur [voor bnw.] is erg duur, een pokkenwerk [voor znw.] hoogst onaangenaam, vervelend.

6. Een montycoat is een houtje-touwtjejas. Je hebt spa groen, rood, blauw en bruis. Hij is een (te)laatkomer, hij zal altijd te laat komen. Een tradwife op de sociale media is erg traditioneel. Bij dit bedrijf werken veel Vinex’ers uit Vinex-wijken. Die vongole heten ook wel venusmosselen. Is een waterpoloster [èh *]een man of een vrouw? Dat hangt (mede) van de uitspraak af! [Na de rode * toevoeging niet meer!] De chillum is een deel van een waterpijp (daar kan hasj in). Iemand een karot trekken = beetnemen. Een nis(sen)hut is een romneyloods. Die konijnen hebben myxomatose, die aardappelen fytoftora. Die mannenverslindster is een rupsje-nooit-genoeg. Een uitroep van verbazing of verrassing is ‘wajo’ [straattaal].

7. Marokkaans overigens. Een wajang wong of wajang orang is een wajang [Javaans poppenspel] met levende spelers, waarbij de dalang [vertoner van en verteller bij …] het verhaal reciteert. Is dat nou kei-jammer, megajammer of liever keicool? Zevenmaal *onnade (VD): bastonnade (aframmeling), citronnade (citroendrank), claxonnade, (zuilen)colonnade [zuilenrij], dragonnade [Lodewijk XIV: inkwartiering dragonders bij protestanten], fanfaronnade en gasconnade: snoeverij, opschepperij, grootspraak, (scheld)kanonnade, tamponnade (wond of lichaamsholte vullen met tampons]. GB + balkonnade (muziekuitvoering vanaf een balkon). In VD op *onade [alleen de lastige]: cassonade (bruine keukensuiker), chiffonade (gesmoorde salade), gonade (geslachtsklier), monade (eenheid bij Leibniz of trilhaardiertje), robinsonade (avonturenroman – Robinson Crusoe, Daniel Defoe] en telefonade.

8. Aanstaan is alleen bij een deur zo of bevallen, dus de radio zou aan staan en dat reisje zou me wel aanstaan. Volgens VD is eenmaal geenmaal … Een apc’tje bevat acetosal, fenacetine en cafeïne. Alleen sous-entendu en sous-vide [GB znw., VD bnw.] hebben een streepje, dus souspull, souschef en souterrain niet (dat laatste zelfs geen s, net als souteneur, souter en souterliedeken). Zullen we de kafkabrigade maar laten komen? In het
à-la-carterestaurant hebben we gamba’s a la plancha gegeten *. Dat vindt je moeder vast leuk: verzen zeggen à la Vondel, vondelen dus. Hoogtevrees is acro-, dino- of hypsofobie. Een acroteleuton is een naamdicht dat een acrostichon en een telestichon bevat (geen mesostichon dus). Een adi is een aanvaardbare dagelijkse inname. Als computerterm is van een lam het stempatroon moeilijk te herkennen. Een drievingerige luiaard is een ai of aai, een tweevingerige dito een oenau.

9. Een menselijke luiaard is een doeniet. * Die zin in de vorige alinea is ben trovato (mooi gevonden – a la plancha is overigens gegrild). Elk van de verschillende vormen van hetzelfde gen is een allel (mv. allelen) of allelomorf (m.v. allelomorfen). Deze kleurstof heet anatto, orleaan, koeswe [koes-wie/wih], bixine, rokou [roo-kauw] of botergeel (nee, niet botergeil! – beregeil, bloedgeil, bokkegeil). Met Aärons staf gaf Aäron de Aäronitische zegen te midden van de a(ä)ronskelken [de ä alleen in VD]. De arte povera is een stijlrichting in de moderne kunst. Heb de moed om verstandig te zijn: sapere aude. Voor baksjisjen [ie] mag je ook baksissen [ih] schrijven. Ondanks de gebastioneerde vesting kreeg de verdediging een ware bastonnade. Met belialskinderen worden de kinderen Belials bedoeld. Slapen jullie in bedsteeën of in bedsteden/s? Bij de ziekte beriberi heb je vitamine B1 tekort (een vitamine
B1-tekort).

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten