vrijdag 10 november 2023

3544 Dictee donderdag 23-11-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1131)

Dictee – dictees [3544]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee juni 2023 (1), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1131)

Oefendictee juni 2023 (1)

1. Update VD geconstateerd op 09-06-2023: 394.699 treffers (was: 394.612). Ook in Jemen kom je je-m’en-foutisme tegen: jeminee, jeminie, jemenie, jemie, tjeminee, tjeempie – wat dondert het? Schrijf dat nou toch eens goed: sief of syfilis en sysifusarbeid! Met CF wordt cystische fibrose [cystic fibrosis] aangeduid. Een chime is een klokkenspel. Hij is een eclogedichter [ee]. Met Roma aeterna wordt la città eterna bedoeld. Papiaments/o: éksito, succes! Het militaire peloton liet een excellente exercitie zien. Een aantal kleinere
EU-landen in West- en Noordwest-Europa vormen momenteel de zgn. (moderne) Hanzeliga. Met het hanzeverbond wordt de oorspronkelijke Hanze aangeduid. Het hanzi: Chinese karakterschrift.

2. Het pythisch orakel is het orakel van Delphi. Is het een quod-licethandeling [wat geoorloofd is] om qu’en-dira-t-on praatjes te noemen? Heb je soms een soa [seksueel overdraagbare aandoening] opgelopen? Voor dit probleem is er geen kant-en-klare oplossing, geen silver bullet [wondermiddel, een dito golden bestaat niet]. De skike komt van ski + bike. Het tiktokken [filmpjes verspreiden] doe je met de app TikTok. Voile is mako of makko [katoensoort], ook: sluier. Een makkie is een kat in ‘t bakkie. Houd je gedeisd, houd u gedeisd en houdt u zich gedeisd. Het is de originele Big Brother die naamgever is van de bigbrothermaatschappij. Een c/kentaur is half paard, half mens. Een smartphone is nu eenmaal geen dumbphone [weinig functies]. Is dat lekker: filet de Saxe en filet de York? En jawel: preparé is filet americain! Zo’n bodydrum [trommelen op het lichaam] : leuk! RR: Regeringsreglement.

3. Een golden doodle [ook: goldendoedel] is een kruisingsproduct van een golden retriever en een poedel. Een Razzie is een Golden Raspberry Award [voor slechte films]. Sexcuses zijn redenen om geen seks te hebben. Op de sharpie [zeilboot] zat een grote sharpei [rashond]. De letters SHP staan voor het Sint-Helenapond. Een middelbare scholier zit in zijn middelbareschooltijd. Onweer hangt al millennialang in de lucht. Een hebbeding, een wannahave is toch gewoon een must-have? Kijk: een anna-paulownaboom [sierboom]. Een pavlova is een nagerecht [schuimgebak met room en vruchten]. Een heriditas jacens is een nog niet aanvaarde erfenis en een heriditas sine sacris is een buitenkansje. Op een missive [schrijven, brief] van de dermatoloog stond handgeschreven ‘mitella’ met slechts één l. De hond gaf de knautia [plantje op zandgrond] een knauw.

4. Hij morste jammerlijk lungo [caffè lungo] op zijn loengi [doek om heupen, knieën en benen]. Het voorliggende voorstel zal worden voorgelegd aan de adviesraad. Max Verstappen zou 5 seconden voorliggen op de nummer 2. Zekere stof voor uniformen is chino. Maraschino is marasquin, maraskijn, kersenlikeur. Een zecchino is een munt en zucchino is courgette. Cappuccino (GB, VD), sojacino en havercino (GB), frappuccino, babycchino en mochacchino (VD) en limoncino (VD). Zoals de uitdrukking al zegt: Zeeuwen zijn goedrond: Goed Zeeuws, goed rond (of omgekeerd). Ze hebben het samen goedgevonden, ze konden het samen dan ook goed vinden. Een azmari (of jali) is een Ethiopische griot (troubadour). Hij was er groos, grozig, mee. Denk ook aan de maraschinokers!

5. Renforcé is madapolam, een katoenen stof. Je kan me de bout achelen, hachelen, boemelen of naggelen! De huipen (steenuil) scheten op de huibens (ruwe volksman). De programmeertaal C++ is afgeleid van C. Met Jan Patat wordt de gewone man aangeduid. Waar zou die hond thuishoren? Zouden ze dat wel aankunnen/afkunnen? Zou heel Utrecht [stad, provincie] al van het gas af kunnen? In de lorum is dronken. Een pinguïnpak is een jacquet. Wie biedt er meer: zij speelden de zogenaamde borsjtsjgrrlsschrammelmuziek [15 medeklinkers]? In BE is fidelisering versterking van klantenbinding. Een paard kan geappeld zijn, appeling [appelgrauwe kringen] hebben. Is dat nou een diehard fan of een diehardfan [znw., bnw.]? Er vond parallellisering plaats.

6. Ze kunnen het samen goed vinden, de ouders hebben dat goedgevonden. Een onnozeliteit in BE is een onnozelheid. Maak niet zoveel capties, kapsones. Een captcha is een completely automated public Turing test to tell computers and humans apart. CABG is de coronary artery bypass grafting, een bypassoperatie. Byebye, dáág! Een aardtouw [van koperdraden!] leidt naar de aardplaat. Die cookies [computer] lust het Koekiemonster niet [nomnom, nomnomnom, njamnjam]! Moet je nu AB, ABN of AN schrijven? Mag alle drie! Een crawler is een spider op internet. Een carambola is een stervrucht (Engels: starfruit). Meet een calorimeter ook caloriearme producten? Vast wel. Warmeluchtverwarming kan met een calorifère. De axé is een Braziliaanse muziekstijl. In een fishspa eten de visjes je het eelt van de voeten.

7. Dat is lekker, die kokos-rumsaus! Tja, kokosaroma, dat is een zeker aroma (aroom, seef, seve). De AROL is in BE historisch: Administratie Ruimtelijke Ordening en Landinrichting. De Arohm is in BE de Administratie Ruimtelijke ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen (centrale dienst van de provinciale ROHM’s). De term AAC staat voor advanced audio coding (standaard voor het comprimeren van geluid). Een aad of ade is een plat ovaal vat (bijv. melkade). Met AAD wordt van cd’s bedoeld: analoog opgenomen, analoog gemixt, digitaal op de cd-master vastgelegd (vgl. DDD). Puddelsmeedijzer is kortweg smeedijzer. Een crème-ei kun je eten, een ritme-ei [muziek, orkest] niet! Non-descript is onopvallend.

8. De amor fati is de liefde tot zijn lot; het
ja-zeggen tot het leven. Diacetylmorfine is heroïne (heroïen). De gnawa is de ritmische, trance opwekkende muziekstijl van de Gnawa, afstammelingen van zwarte slaven in Marokko, met een nadruk op percussie-instrumenten. Onverjaarbaar is imprescriptibel. Wie schrijft, die blijft: verba volant, scripta manent. Een clutch is een enveloptas. Een dark kitchen werkt alleen voor de maaltijdbezorging. Glitch is muziek, gemaakt met kapotte instrumenten. Karma is a bitch (and then you die): boontje komt om zijn loontje. Een IMSI-catcher is een international mobile subscriber identity (apparaat voor het lokaliseren en afluisteren van mobiele telefoons). Matcha is zekere poedervormige groene thee.

 


 

2 opmerkingen: