dinsdag 2 mei 2023

3261 Dictee vrijdag 05-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (929)

Dictee – dictees [3261]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee september 2017 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (929)

Oefendictee september 2017 (2)

1. Chroesjtsjov at graag borsjtsj. Ik heb ge-BMX't. Hij zou er bedremmeld bij staan. Helpt hydrotherapie tegen anhidrose [ontbreken zweetsecretie]? Dat is een blijvertje. Het was allerbelabberdst en allerbekrompenst. Ze wende die gewoonte heel snel af. Ze hadden al heel wat afgeskied, toen ze de helling af skieden. Het bleek dat hij het snel afwende. Zag je, dat zij zich afwendde? Weet jij wat een agapenmaaltijd [liefdemaal – GB, VD, mv. n] is? De afroditische mysteriën hebben betrekking op Aphrodite. A posteriori een koe in de kont kijken, is een fluitje van een cent. Als onze ploeg achterstaat, gaan we erachter staan. Leid acquiesceren [berusten, fout VD: ë 2023 oké!] altijd tot quiëscentie [innerlijke rust]? Een zuurpruim moet wel acidofiel [zuurlievend] zijn. Wil je het ab'tje [afstandsbediening] even aangeven? Op die Aboriginalkunst was te zien hoe onder tribal [= tribaal] didgeridoogeschal [eentonig blaasinstrument] de taipan [dodelijke gifslang] de wombat [knaagbuideldier], warrigal (dingo, verwilderde hond), kowari [klein vleesetend buideldier] en koalabeer [= buidelbeer] verschalkte.

2. Lucebert is de keizer der Vijftigers. Is dat stevig vijgetouw? De vijling [het vijlen] maakte het metaal weer glad. Het takkewijf kon geen goed doen; ze mocht het wel weer goedmaken. Tja: Allerkinderen, allerkinderendag, Allerzielen, allerzielendag, Onnozele-Kinderen, onnozele-kinderendag. Een vlaam [konijn] is een Vlaamse reus, een Vlaam is een Vlaming. Bij de doopsgezinden kenden ze vlamingen [aanhangers zekere sekte]. Lekker: fondue bourguignonne [mag zonder nuh worden uitgesproken – vleesfondue]. Een ayeaye is een vingerdier. Een wauwe is een gunstige wind. Een kauwgek houdt van chewinggum, een kaugek is een vogel. Een KB [kilobyte, thans kibibyte, KiB] is 24 bytes meer dan een kB [kilobyte, 1000 bytes – kilobit = 1000 bits, afko: kbit, maar 1024 bits heeft afko Kbit]. Een blanc-manger is een toetje. Ik put de ball via een putt. Daarbij keek de putter [distelvink, bloemputter] uit de hoogte toe. Hij zal wel in goeden doen zijn. Niet elke rechtsfilosoof is een rechts filosoof. Sjekkie met vloe [shag met een vloeitje].

3. Puce [puus – bnw.] is vlokleurig. Er volgde een blackboxonderzoek [zwarte doos, black box (wel: oranje!), vluchtrecorder]. Reologie is stromingsleer. Beril = beryllium-aluminiumsilicaat. Een lessee leaset en maagdom is maagdschap. Let op de nuances: voor gaas gaan [falen, afgaan, betrapt worden] en voorgaats [voor de ingang van het gat, de haven] gaan. Een voorkristal is een fenocryst. Een VOI is een Vlaamse openbare instelling, de LOI (Leidse Onderwijsinstellingen) zijn dat niet. Een foodie vertoont voedisme [gericht zijn op lekker eten en drinken]. Een footer [voettekst] is geen header [koptekst]. Envoûtement is voodoobezwering. Een attila is een officiersjas, een nix(e) of nikker een watergeest en een luchtgeest is een sylfe of sylfide. Een hebbeding is een wannahave [must-have]. Daar kunnen we wel een mouw aan passen. NB [Noord-Brabant] en ZH [Zuid-Holland] zijn provincies. Wat heeft de Charybdis [vgl. Scylla] met sisyfusarbeid te maken? Niets! Ik vrees met grote vreze dat het niks wordt. Bij de fitness fitnes ik. Die flowerpower, dat is lang geleden, zeg, niet kortgeleden dus! 'Cheers' is in het Duits 'zum Wohl'. Het is daar een poepchique bedoening. Het novitiaat betreft alleen studenten [noviciaat: klooster, ook: studenten]. Het mansoir [oo] zijn 's mans nakomelingen. Op een palaestra [sportveld Oude Grieken] gaat het er palestrisch aan toe.

4. Nto. is de afkorting voor netto, bt., bto., brt, bro., br. of b. voor bruto. Zij gaat naar de schoonheidsspecialiste voor peeling (ww.: peelen = huidcellen verwijderen, scrub). De Waterman is de Voerman [sterrenbeeld]. Een walkingdinner is een lopend buffet, nou ja ... Het woord 'uberteit' [overvloed, rijkdom] komt uit het Frans. We gaan hetzen en daarna hebben we gehetzt. De Mariamaand is mei, de mariamaand oktober. Entre chien et loup [in de avondschemering] kun je dat onder een loep loepzuiver bekijken. Voor een reis naar Mars is martiale (marziale = krijgshaftig) moed nodig. Ik mag niet autorijden, mijn broer kan geen auto rijden. Die wetsregel staat in de fikh [jurisprudentie van de sharia]. De trein was mudvol, zo vol als mut. Hij heeft het schip gedegausst [demagnetiseren]. De Waadi is de Wet Allocatie Arbeid door Intermediairs. Oligemie is een verminderde hoeveelheid bloed in de bloedbaan, naar 'oliechemie' kun je wel raden. Die bagatelle-uitvoeringen [muziekstuk, mv. s] zijn geen bagatellen, niemendalletjes! Gratis zijn hotel Bellevue en hotel de Houten Lepel [gevangenis]; geen gezicht [lichaamsdeel] zijn villa Bellevue en villa Schoonzicht [meisje met korte rok of benen wijd]. Een belvedère wordt wel een schoonzicht genoemd. Is pyridoxine [adermine, vitamine B6] goed voor de epididymis [bijbal]? Hij speelde erg luid op zijn luit en zij op haar oedje [fretloze, elfsnarige Arabische luit]. Ze hadden veel plezier met het oetsje [mallejan, palensleep]. Een viognier [vjohn-jeewijnstok] levert viogniers [witte wijn van de viognier] op.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten