woensdag 24 mei 2023

3291 Dictee zondag 28-05-2023 (3) – dictee Dictee van de dag (952)

Dictee – dictees [3291]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee november 2017 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (952)

Oefendictee november 2017 (2)

1. Uveïtis krijg je aan je uvea, het druifvlies [derde oogvlies, middelste van drie rokken]. Een aapje een cab? Ja: tweewielig huurrijtuig met de koetsier achterop [cab: ook taxi in Engeland]. Gehuld in zijn caban [ruim over de heupen vallende overjas] liep hij naar de caban [hut]. De trainer wilde die cadet [militair: student, sport: jong lid jeugdploeg] wel een schop voor zijn kadetje [achterste] geven. Hij betaalde de caffè latte [op Italiaanse wijze bereide koffie met veel melk] aan de caisse [kas, kassa] en wel per cassa [contant – en ook: netto cassa, zonder korting]. In de calorimeter [warmtemeter] bevond zich een caloriearm baksel. Volgens mij is een calpoltablet gewoon een paracetamolletje [pijnstillend, koortswerend]. Gepensioneerd drijven zij nu een campinkje. Wij hebben gecamperd [met camper], onze buren gekampeerd [met tent]. Zo'n camp(e) [kèhmp] middeleeuwse outfit is kitscherig [niet-artistiek]. Is de camera-unit er al? Horen camo's (continuing airworthiness management organisation) in de luchtvaartwereld thuis? Ja, GB. Een luchtwaardigheidsbedrijf ziet toe op het onderhoud. Hoeveel Canadezen gaan er in een canadees [GB, kano]? Combineert dat: capibara [waterzwijn] met capellini [langgerekte, dunne Italiaanse pasta, mv.]? Een caracole is een wijngaardslak. Wat weet die caribist [Cariben, Caraïben] nu (af) van dat Caricom-land [Caribbean Community and Common Market]? Carpaccio vooraf, cappuccino toe. De cartoonist had iets moois van de carving [skiën met carveski's: in het midden smaller] gemaakt. Cautal zijn liederen die gezongen worden tijdens het holifeest (Holi, holifeest, Holi-Phagwa, Phagwa, phagwafeest). In een cavabar drink je cava; Spaanse mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode champenoise [productiemethode van mousserende wijn in de champagnestreek, waarbij de wijn op de fles een tweede gisting ondergaat].

2. Een cecogram is braillepost. Een cedula (ook: sédula) is een identiteitsbewijs (Antillen; ID-kaart, ID-bewijs – zelfde uitspraak, niet voor dictee). Ik heb mijn gsm [global system for mobile communications] in een cellshop (SR) gekocht. Een Centraal-Afrikaan woont in de CAR (Centraal-Afrikaanse Republiek). Er lag een berg chappe(zijde) op de chape (ondervloer) [beide met uitspraak: sjahp]. In SR is een charger een oplader. Een chavista is een chavist, een aanhanger van Hugo Chávez. Een chòler [choller] (Papiaments/o) is een zwerver of bedelaar. Een cigarillo is een kleine sigaar. Met iemand met zulke kicksen [voetbalschoenen] heb ik per definitie een klik. Een clivia is een plant en een cloche is een dameshoed. Hé, die coco [papegaai] praat me na! Ze hield een koddige, cocasse, voordracht. Een koket dametje is behaagziek en ijdel.

3. Op die hole [bij golf] sloeg hij een condor [vier onder par]. Een (chemisch) continuproces is een continu proces. We hadden een
cook-out [SR uitje met buitenshuis bereide maaltijd] in het stadspark. Dat voorwerp is van cortenstaal [met opvallende bruine roestlaag] gemaakt. Dat kun je als grappige scheldnaam gebruiken: jij cosy [theemuts]! Een côte à l'os [lohs] heet ook wel côte de boeuf [ribstuk met been], maar het is beslist geen côtelette suisse [gevuld met ham en kaas]. Is crémant echt een wijnsoort? Ja. In BE is crepi pleisterkalk. Een crime [ie] passionnel is toch echt ook een crime [ie!]: werk voor de crimefighter [kraajm]. Op de Antillen heb je een cribnummer [Centraal Registratie Informatie Belastingplichtige – Curaçao] nodig bij particuliere import. Gaan we croquet spelen? Schrijf je cruesli [GB – een mengsel van knisperend krokante brokken] net zo als muesli [een ontbijtgranenmengsel]? Ja. Wist je dat? Cryptogaam [bnw.] is bedektbloeiend. Het woord 'cuptornooi' mag je ook als 'cuptoernooi' schrijven. Customisatie is customizen [standaardproduct aanpassen aan individuele wensen klant]. Ook op Cyprus heb je wel cyperse katten [zekere huiskat].

4. D.a.v. is de afkorting van daaraan voorafgaand en dav. is de afkorting van daaraanvolgend [dov. is daaropvolgend]. De daze [versufte] dazen [brems, paardenvlieg] leken wel te dabben [èh] (de dab uitvoeren, zekere dansmove). Is dagublad [GB] echt een [SR] groente? Ja, lijkt op spinazie. 'Danki', zei de Papiaments/osprekende vrouw tegen me; haar Hollandse man zei: "Dank jullie wel." Hij had heel wat tours de bâton [handigheid, truc] voorhanden. Bij een zumbathon [internet = zumbamarathon] en een dansbathon moet je denken aan een muzikale marathon. Een datu [daa-toe] is een zekere cactus. Waarom zie je 'ditjes en datjes' niet vaak meer in dictees? Alles zit verwerkt in de Oefendictees. Debris is ruimteafval [dee-brie], débris is puin [dee-brie]. De Decembermoorden geven nog steeds een unheimisch decembergevoel. Wat is het verschil tussen dB [decibel] en dBa [decibel adjusted, aangepaste decibel]? Wist je dat 'decalage' onderscheid of verschil is? Schrijf je liever 'dekenaat' en 'dekenaal' of 'decanaat' en 'decanaal'? Het mag allebei. Wat is een deciel [elk van tien getallen die een groep in tienen verdelen bij een zekere getalsmatige rangschikking] in de statistiek? Een tiran heerst decretaal [bij/per decreet]. Een dedoso [dedeoso] is in SR een wake en rouwceremonie. Heb je nog een beetje DEET:
N-N-di-ethylmetatolueenamide [insectenwerende stof]? Deflectie is verloren gaan van buigingsuitgangen. Hij, délégueetje, en zijn zus, dégénéréetje, zaten samen in een relicafeetje.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten