zaterdag 6 mei 2023

3267 Dictee dinsdag 09-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (933)

Dictee – dictees [3267]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee september 2017 (5), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (933)

Oefendictee september 2017 (5)

1. Bij chiromantie speelt de hand [waarzeggen, handlezen] en bij gyromantie spelen cirkels een rol [waarzeggerij uit magische cirkels]. Met de rial betaal je in diverse landen, met de riyal in Saoedi-Arabië (Saudi-Arabië – SAR). Een kwalitaria [goed cafetaria] staat niet VD, wel in GB. Hij is de sjaak (de pineut). Sjaak van Buren: kan me niets (geen drol) schelen. Heel stiekem en onaangekondigd kreeg hij een klap voor zijn kanis (ponem). Dat was geen porem [= geen gezicht]! Die drandus [doctorandus] is populair. Foto's waar hij op staat, zijn zeldzaam. Penalty's brachten de beslissing. Ken je de 3, 4 en 5-steek (touw, denk aan Pythagoras). Daarover was er een 10-10-10-analyse (minuten, maanden, jaren). De [cijfers] 65-plusser was qua partij een 50PLUS'er [donorprincipe – GB, VD, vgl. 50PLUS-lid]. GB: 2cv is deux-chevaux, VD: 2CV is 2pk en 2 pk is twee paardenkrachten. Decrypten is decoderen. Je kunt de dieperik in gaan en de bietenberg opgaan. Ze moeten wel samenleven. Samaritaans doneren is een orgaan afstaan aan een onbekende. Viscose is een kwestie van viskeus [taaivloeibaar] zijn. Hij droeg een lederhosetje. Een repasse [uitspraak mag zonder 'suh'] is een complete tweede maaltijd in het restaurant. Hij spreekt vakbargoens.

2. In NL kennen we (2012) de Nieuwe Vakbeweging. In BE zeggen ze wel vake tegen vader. Het woord vale [vaa-lee/uh] betekent: vaar wel(!) en valete: vaart wel [archaïsch].

3. In BE heb je de Rode Valken (socialistische jeugd). Een valkenet of falconet schiet kogels af van 1-3 pond. Het valreepsscepter vind je aan een schip.

4. Waar ligt het Groot Gemeneland van Arkel? In de buurt van Gorinchem. Een bavette is een vanglap (rundvlees van wang) en een bavet is een slabbetje. Vaneiges is vaneigens of vanzelf. Sommigen vinden varkenszwoerd (afgeschrabde huid van een varken) lekker.

5. Het is prettig om vastbenoemd te zijn. Een vates is een ziener. Het Tweede Vaticaans Concilie is het 21e oecumenische concilie (Vaticanum II).

6. V.D.Q.S. = vin délimité de qualité supérieure en een VSOP'tje is very superior old pale. MiG's [1950, ontwerpers A. Mikojan en M. Goerevitsj] zijn Russische gevechtsvliegtuigen. Het wordt weer kerstfeest, Kerstmis

7. Martiaanse marsmannetjes komen van Mars. Het bnw. martiaal = marziale = krijgshaftig. Vesper is de planeet Venus als Avondster. Het plaquetteontwerp was mooi.

8. De spritzer is een zeker drankje van witte wijn en mineraalwater. De dikke bertha [b sinds 2019] is een kanon uit WOI, een Kruppproduct. Een antruwa lijkt op een aubergine en wordt gegeten als groente. Het woord 'deux-pièces(jes)' is al meervoud.

9. De afkorting d.j.u. staat voor doctor juris utriusque (meester in de beide rechten). Hoe schrijf je 'zedeloos' en 'wezenloos'? Zo dus. Je kunt de dieperik in gaan en de bietenberg opgaan.

10. Kijk naar die refugiee: zij werd onwel. Han pochte op haar (Hans) woordenkennis en Hans ging prat op zijn (Hans') rijkdom.

11. Ik zie u al hardop denken(?): "Zoiets is toch een zeugma?". Een mijdspreuk is een eufemisme.

12. De vechtgenote zou zich bijna doodvechten in de scheidingsprocedure. Een veelling(skristal) is aaneengegroeid. De Veense bonen komen uit de Veenstad (tuinbouwgebied tussen Amsterdam en Leiden).

13. Het gebeurde in de Eerste Wereldoorlog, veertien-achttien ('14-'18). Een velocipedist rijdt op een vélocipède

14. De venia aetatis (mv. ae es) is de dichtader. Een venndiagram gebruiken wiskundigen voor verzamelingen. Een venus(beeldje) is een beeld van de godin Venus.

15. Huizen, ze kunnen rug-aan-rug staan (achterkanten naar elkaar toe). Met Verantwoordingsdag wordt de gehaktdag bedoeld: NL: de derde woensdag in mei, waarop het kabinet financiële verantwoording aflegt aan de Tweede Kamer.

16. Hij is een eufemismenkenner bij uitstek (kat' exochen). De opschriftstelling is toch wel belangrijk. Hij spreidt een verboze verbositeit (woordenrijkheid) tentoon.

17. Met flexie (buiging) of inflectie (declinatie) wordt een taalkundig begrip bedoeld. verchinezen = sinificeren: Chinees maken of worden. Wanneer komt de verenigde vergadering der Staten-Generaal weer bijeen?

18. Fuck [fak, fok, shit, verd...], wat kan het mij ook verfukken (schelen), we gaan gewoon fukkiefukkie doen (geslachtsgemeenschap hebben).

19 Lest we forget = opdat we niet vergeten. Met 'errare humanum est' wordt '(zich) vergissen is menselijk' bedoeld. Een fehlleistung is een freudiaanse verspreking, vergissing, etc.

20. Een tract is in BE een pamflet. De uitdrukking 'traduttore traditore' betekent: een vertaling geeft het oorspronkelijke werk nooit precies weer [lett.: een vertaler is een verrader]. Bij het kaarten is trèfle de kaartkleur klaveren. Een metrokrant [zoals de Metro] of treinkrant wordt gratis verspreid op de stations.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten