zaterdag 13 mei 2023

3277 Dictee woensdag 17-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (941)

Dictee – dictees [3277]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee september 2017 (13), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (941)

Oefendictee september 2017 (13)

1. Die kopten [kopt: christelijke afstammeling van de oude Egyptenaren] behoren tot de koptisch-orthodoxe kerk. Ze spreken Koptisch (taal) en schrijven met het koptische alfabet. Heracles is nog punteloos, een drooglever is traneloos. Dwaselijk veronderstelde hij dat. In India zijn sommigen kasteloos, anderen tandeloos. Afschuwelijk, zo'n leentfariaans dictee. Wil je een Hoegaarden of een be(e)renburg [VD alleen ee – GB ook nog: -burger 2 x]? Als je 'cafeetje' afbreekt, wordt dat 'café' plus 'tje'. We zijn nu even tv- en pc'loos(!). De dicteecrème-de-la-crème is hier vertegenwoordigd. Zo moet je dat afbreken [noteer maar een koppelteken]: aloë-tje en taxi-tje. Of zijn we alleen [met afbreken] pc-loos? Schrijf correct op: een [het lange] ij'tje, een au'tje en een [het korte] ei'tje. Teloh [tee-loo, SR] zijn stukjes cassave. Je moet toch een beetje adeldom tentoon zien te spreiden. Hij is mijn collega-adjunct-directeur. De ADHD 'er [GB ook wel adhd – in toelichting] was rusteloos [attention deficit hyperactivity disorder, geherinterpreteerd als 'alle dagen heel druk') Het symbool van de ångström [lengte-eenheid: 10^-10 m, atomair] is Å. De spijbelaars daldeeden [doen waar je zin in hebt] de hele dag en deden niks. Hij is momenteel getrouwd met mijn ex-ex.

2. Hoe moet je fierljeppen afbreken? Antwoord: voor de l! In de dierenfabel kwam voor: haasje, rep je [vgl. iets haastje-repje doen]! Die protestant is oud-katholiek! Ik heb het niet op t-dievegges [t aan eind woord niet uitspreken] (en ook niet op theedievegges)! De pallettruck [(houten) laadbord] vervoerde drie kisten met houtpellets (bolletjes van ijzererts of hout – niet: houten pallets!). Hij kan er niet vantussen (ervantussen). Alkmaar is een AZ-achtige, maar az'loze [academisch ziekenhuis] stad. Er heerst nu een periode van agflatie [agrarischboereninflatie, voedselprijzen] . Ze zijn op en tenden uitgeput. Tenden de week was ik tenden de straat. Het is daar een
sjonnies-en-anita's-camping. Fikkie, apporte (haal, breng hier! – tegen de hond)! Je brengt me helemaal van m'n apperpo (à propos, apprepo)! Alle hens (van all hands!) aan dek. Zij dronken ratafia [fijne likeur] en taffia [rum uit suikerriet]. In mijn geboortedorp zeiden ze vroeger tnegentig [niet in wdb.] en tachentig [dat wel]. Determineren leverde (onze)lievevrouwebedstro en vrouwenmantel op. De trein kwam langsdenderen. Een MRIJ-rund is een dubbeldoelkoe (melk en vlees!) die sinds de 19e eeuw in het gebied tussen Maas, Rijn en IJssel wordt gefokt. Hij is zich warmlopend. Moeder houdt van een
aan-de-kante kamer. Een extra extra large T-shirt (XXL-T-shirt – vgl. XXL-truck) zit lekker ruim. Dat zijn tweeëntwintigenhalve hectare. Overlest [laatst, onlangs] kwam hij op bezoek.

3. Hij zou ervanaf weten. Mijn date liet het afweten. Zo waar ik leef, ik zweer het. Je hebt zowaar gelijk. Ik houd van die kleine letters: a'tjes, b'tjes, f'jes, l'etjes, m'etjes, n'etjes, o'tjes, r'etjes, s'jes, t'tjes, x'jes, y'jes (VD: i-grecjes, GB: y'tjes wegens 'ij' of 'Griekse i'), ij’tjes en z'jes. Wou je me dat echt wijsmaken? De leraar moet de leerlingen wijs maken. Hij heeft een lean-and-mean [bnw.] bedrijf! Je moet er nog drie euro bijdoen! De verkoper zou 5 euro van de prijs afdoen. Lekker:
drie-in-de-pannen [klein, dik pannenkoekje]! Lolly's [likstok] zijn geen echt alternatief voor een lollipopparty [erotisch feest met 'likken'].
Op-en-top is tot-en-met. Mortelefitikus is (hartstikke) dood. Anhidrose is het ontbreken van zweetsecretie. Een kooltje-vuur is een plant, kooltje vuur [stukje kool, gloeiend bewaard] beslist niet. Hij zou medeaanzitten [VD]. Daar moet je mee toe kunnen. De scheidsrechter moet je meehebben [GB] Wat doet een turfeiker [= turfschuit]? Dat zal hem goeddoen. Het face-to-facevergaderen [face to face] werkt het best.

4. Iemand als ik wordt niet zo gauw opgewonden. Het schip werd vlot getrokken. Mamma mia, wat een joekel. We gaan naar Santiago de Compostela [Spaans VD, NL eigenlijk ll]. Dat zijn wagon-littreinen. Ik wens je toe dat het je welga. Hij had me wonder wat te vertellen. Hij is zijn spindoctor. De dikke bertha is een Kruppproduct uit WO I. Met S.P.Q.H. wordt Senatus Populusque Haganus bedoeld [niet in wdb., wel in Koninklijke Schouwburg Den Haag]. Hij is sterk van inhout [geraamte schip]. Hij heeft veertig-vijfenveertig ('40-'45) nog meegemaakt. Onze dominee heeft wel iets van een zije sok [een zijen: een zachtzinnige man, niet-krachtige figuur]. Hij had zijn verhaal op een zijtje [kantje, bladzijde] papier geschreven. Een grilhulp [ww. – ook grillhulp] kan nuttig werk doen in een grillhouse [znw. – ook grilhouse]. De zondagsletter van 2014 is D [dan is dus 4 januari een zondag]. De lichtgeraakte jager had de vogel maar licht geraakt.

5. Het sans atout is SA. Persuasie is overreding. Je kan ergens achter aan lopen. De rodelantaarndrager zal achteraanlopen. Hij moest de bezem achter halen. Kunnen we zijn identiteit achterhalen? Je moet de auto in de achteruit zetten. Hij voelde zich achteruitgezet. Hé, alto's [alternatieveling], hoe zit dat? Heeft zij al eerder gemimed [uitbeelden van emoties e.d. d.m.v. gebaren, zonder gebruikmaking van het gesproken woord]? Dat waren muizenissen in het muizennest. Een tijdlang ging dat zo! De nerdy nerd nerdde [als een wereldvreemde bezig zijn]. Een netsuke [nèht-skuh] is een (Japanse) gordelknoop. Die prijs is netto cassa [tegen contante betaling zonder korting]. Hij drinkt beiers en beiaardt. Onze-Lieve-Heren en -Vrouwen zijn beelden. Het vee kun je ontweiden [uit de wei – NB ontweien = uitweiden, van ingewanden ontdoen], een kerk ontwijden [in zijn ideële waarde(n) aantasten, schenden]. Oordjesband is band dat een oortje [ook wel: oordje] de el kostte. De Open Vld [vergelijk: VLD] is een politieke partij. Hij moest peracuut (direct) stoppen.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten