woensdag 3 mei 2023

3263 Dictee zondag 07-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (931)

Dictee – dictees [3263]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee september 2017 (3), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (931)

Oefendictee september 2017 (3)

1. Geef mij maar zo'n blonde-d'Aquitainebiefstuk. Een troubleshooter lost trubbels op. Ken je het writer's blockverschijnsel [uitzondering]? Het resultaat van een metteur en scène is de mise-en-scène [toneelschikking]! De hipo [high potential] had een hypo [hypoglykemie, te lage bloedsuikerspiegel, GB ook: c]. Potztausend, dat is verdorie. Een tiejij(t)s is een brandkast, maar ook een vrouwelijk geslachtsdeel. Lekker, zo'n ragoutje. Met ikz [integrale kwaliteitszorg] wordt gewoon TQM [total quality management] bedoeld. Ik heb dat al
ik-weet-niet-hoe-vaak gezegd. Het papierformaat is dubbel kleinmediaan [= 55 cm x 80 cm, enkel: 55 x 40]]. Het meervoud van nova [ster] is nova's of novae, dat van novum [nieuw feit] nova of novums. Een oordjesprent kostte een oortje [ook: oordje]. Opgeien [de schoten van een zeil door de geitouwen naar binnen ophalen] doe je in de zeilvaart, opgijnen [met een gijn of jijn, takel, ophijsen] meestal niet. Is het orakel van Delphi het Delfisch orakel? Nee, wel: delfisch of pythisch orakel. Met Oud Europa(!) wordt West-Europa bedoeld. Ik drink meestal oud bruin [wel in wdb. – VD], ik ben een oudbruingenieter. Helpt oxim [middel tegen gifgas] tegen oxymorons [stijlfiguur zoals jeugdige grijsaard]? Nee, dus. Zij is het promiscuest(e) [vrij seksueel verkeer] van al. PTSS [posttraumatisch stresssyndroom/stoornis] en ptca [percutane transluminale coronaire angioplastiek], waar staan die afko's voor? Een quokka is een soort van kangoeroe.

2. Dapes inemptae [niet-gekochte levensmiddelen] komen van eigen teelt. Dat stuk staat in zesachtstenmaat. Er is zakengedaan! Here jee, herejee, jee, jees, tjee! Is ruzie zoeken hetzelfde als ruziemaken? Mag ik een sauternes [wijn, mv.]? Ten enen- en ten tweeden (anderen) male miste hij de boot. Warez [wèhrs] is illegale software. Hij woont in een zwacribuurt [zware criminelen]. Wat voor een taalvorser een abc'tje is, is voor een algebraïschevergelijkingenoplosser een xyz'je. Ik ben drukdoend(e)! Wat hield het requisitoir [! GB ook rekwisitoor – vordering, eis van het OM = Openbaar Ministerie] in? De overwinning was dik en dik verdiend [GB, VD; dik- en dikverdiend]. De koeien werden ingeweid (en hij in de geheimen ingewijd). Het onderhout moet gekapt worden! Ik bridge in een bridgeclub. Een salwar [katoenen broek] draag je onder een kameez [kaa-mie:s – lange ruime bloes]. Met een sandow [oefentoestel] kun je spieren versterken. Een kinkajoe is een rolstaartbeer en een sapajou een rolstaartaap. Een wyandotte is een zekere kip. Zij gaan scheên [scheiden]. Zij doet aan wellness en fitness. Een blanket is een peer of een blanc-seign [getekende, blanco volmacht] en blanquette is ragout. Kijk, daar vliegt een kobben-V [kobbe = zilvermeeuw]. De koine is de gemeenschappelijke (Griekse) taal. Hij schildpadt het leer [er zo laten uitzien].

3. Waar betaal je met de kyat [tsjaat] (Myanmar, MMK) en waar kun je met lakhs [rekenmunt in voormalig Brits-Indië, die 100.000 roepies waard was] betalen? Wat voor klederdracht is een bauw [onderdeel van klederdracht uit Marken en Bunschoten-Spakenburg van sits]? Bij schutjassen [kaartspel] mogen de kaarten geschut [de loop tegenhouden om de overwinning voor zich op te eisen of de inzet te verdubbelen] worden. De paratroepers passeerden een kobmeeuw. Wat een mooi XXL [extra extra large] T-shirt! Met wiedauw worden wilgentenen bedoeld. Hypocritisch zijn is een uiting van hypocrisie [huichelarij, schijnheiligheid]. De reinhennep is uiterst zuiver. Zeaxanthien (zeaxanthine) heeft niets met de zee te maken [oranjegekleurd – fout VD: aaneen, gemeld 2023 = tetraterpeen]. Een sero is een staketsel [bamboe, V-vorm, visvangst op zee], een serow [Japanse gems] kan niet vliegen. Hij kneippte [koudwaterkuur – prikkeling] regelmatig. Een spudpaal [neerlaten in ondiep water] is een soort stutpaal voor schepen. Een slibdeken [zandlaag] moet zout water tegenhouden. De laatste lootjes werden vlot verkocht [en dat waren de laatste loodjes van die verloting]. Een stabjack is een trimvest [duikuitrusting]. Wordt wort door gisten echt bier? Ja. Een kameez [mie:s] is in India een bloes. Goed noaberschap [buur] is onbetaalbaar. De khutbah [koet-bah/aa] is de (vrijdag)preek. Hij heeft iemand uit een flauwte bijgeholpen. Hannes is liberaal op klompen, zimpe zampe zompen. Zij kende alle ins en outs! De Verhaalswet [door overheid betaalde alimentatie verhalen op ex-echtgenoot] heeft niks met fabels [verhalen] te maken. Mijn schoenen zijn verhalvezoold [nieuwe halve zolen]. De zilveren sporen werden verharddraafd [daarom harddraven]. Met meet wordt (ook) methadon bedoeld.

4. Veridiek is waarachtig, oprecht. Een profil en trois-quarts is een verloren profiel: de wending uit de profielstand naar een van de beschouwer af gelegen punt. Vermeil [èh, geen l uitspreken] is in het vuur verguld zilver. Hij heeft het vermoost, verknoeid. Een vernier is een verbeterde nonius. Die stof is vernicheld, vernikkeld. Qui s'excuse, s'accuse: wie zich verontschuldigt, bekent daardoor juist dat hij schuldig is. Heerlijk: je verreinen en dan een glaasje Rijnse wijn! Quantative easing (QE) is monetaire verruiming. Verwar niet: ecstasy (xtc) en ectasie: (medisch) uitzetting, verwijding. Een vetvogel heet ook wel guacharo. Een vetverbrander is een stacker [èh] en der jüdische Selbsthass staat niet wel in de wdb.! Het judicium Dei (godsoordeel) trouwens wel ook. Een rode zeebrasem is vooral rood. Het viet vo dao [vjèht-voo-dau] zijn de gezamenlijke Vietnamese vechtsporten en de filosofie daarachter. Let bij 'vihuela' [vie-wèh-laa] op de uitspraak [soort middeleeuwse Spaanse gitaar]!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten