vrijdag 26 mei 2023

3294 Dictee dinsdag 30-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (954)

Dictee – dictees [3294]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee november 2017 (4), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (954)

Oefendictee november 2017 (4)

1. Hier, een lekker eau de toiletteje [uitz.!]! Ik vond een eeneurostuk (1 eurostuk). Ik heb je een tijdlang niet gezien: waar was je? Is die club nu eredivisionist of eerstedivisionist? Een eersteklascoupé is een eersteklas verblijfplaats. In de Eifel staan vast wel eiffeltorens. Sommigen schrijven eID, anderen e-ID [elektronische identiteitskaart]. Er is eigengemaakte bosbessentaart bij de caffè latte. Wij vieren het eindejaar (jaareinde) altijd feestelijk. Wie heeft het EK voetbal 1992 gewonnen? Je wist wel, dat 'éksito' [tw] 'succes' betekent, toch? Is dat elektroakoestische rapport al binnen? Wat valt je op bij 'elektriciteitspanne' in papieren GB [verkeerd afgebroken!] en oGB [2023 : oGB oké]? Empowerment stimuleert tot initiatief. Emmes is ibbus, immes en ippes [prettig, leuk, fijn, echt, heus]. Een empaná is een Antilliaans borrelhapje, een empanada een Spaanse platte koek. De details werden en détail vermeld. Enchilada is opgerolde en vervolgens gebakken tortilla. Moslims kunnen taqiyahs [kapje] dragen tijdens het gebed. Een van de Bijbelse engelenkoren is Engelen.

2. Jullie lusten vast wel een engelsebol. Of liever een Bossche bol of een berlinerbol? Zij is een enigst [leuk] kind. Heb je die en-passantslag [schaken – Frans, en passant, e.p.] niet gezien? Een voorbeeld van epateren is épater le bourgeois [overdonderen]. Met epoque maken [groot opzien verwekken, beroemd maken] ben je epochemachend bezig. Hij is eraf gekomen met drie (3) jaar pensioen. Daarmee is hij er bekaaid van afgekomen. Als whizzkid [uitblinker wetenschap] zou hij erboven uitsteken. Wist de stier veel over de arena, toen hij erin rende ... Met *meyer* alleen: erlenmeyer. Met * meier*: meier [schout, baljuw, biljet 100 euro], gemeier [gezeur, gezanik], temeier [VD ook: temeie = hoer], hofmeier [majordomus, opzichter hofhouding], meieren [kletsen, zaniken], kletsmeier [kletsmajoor, kletskous], berkenmeier [grote drinkbeker], biedermeier [tijdperk, ook: boeket] (alle GB) en ook (VD): klepmeier(en) [= leuteren, wauwelen], kloostermeier [huurder of pachter van een kloosterhofstede], lulmeier [kletst vervelend], meierij [gebied meier, Meierij van Den Bosch], meierrecht [geheel van regels], smeieren [verpletteren, vermorzelen] en stadsmeier(recht) – betreft venen van de stad Groningen. De ERP is de enterprise resource planning - (software voor) logistieke en financiële planning. We zijn ertegenaan gegaan: we hebben het ertegenaan gegooid (de modder). Hoe zou de politie daartegen aankijken?

3. Ik moet ervan op aan kunnen, dat je niet liegt. Anders zal ik je ervan langs geven. Ervoor zorgen is ervoor zorg dragen. De esprit de corps is de korpsgeest. In eterniet zit geen ethaan verwerkt. Et al. is de afkorting van et alii [en anderen]. Met heimwee zei hij: "Et in Arcadia ego" [ook ik (leefde eens) in Arcadia (ter uitdrukking van heimwee naar verloren geluk)]. Elke etnie [volksgroep] heeft zijn eigen ethos [zedelijke houding of motivatie]. Aan euritmie [bewegingskunst] is de naam van Rudolf Steiner (die van de steinerscholen, vrije scholen) verbonden. Het Euroland bestaat uit eurostaten. Geloof me, je kunt evengoed (evenzogoed) thuisblijven. Evoceren of evoqueren is een kwestie van evocatie [voor de geest roepen, oproepen]. Bij het dictee was er een ex aequootje [ex-aequoproef]. De toestemming moet ex ante (vooraf) worden aangevraagd. Ex capite doe je iets uit hoofde van je ambt. De incasso ging snel, de excasso wat minder: uiteindelijk moest ik per cassa [contant] om het geld. Met de door mij gesponsorde voetbalclub ging het excelsior (steeds hoger). Die beursnotering is ex dividend [zonder de waarde van het dividend]. Die exfoliërende [zijn bladeren verliezend] boom zal spoedig kaal zijn. Volgens overeenkomst en afspraak = ex pacto et conventu.

4. Bij exploot [aanzegging door deurwaarder] werd het exploiteren van de seksshop annex coffeeshop verboden. Per expresse is per ijlbode. Wat extra muros is, is extramuraal. Hij doet dat ex voto, volgens een gelofte. In de laatste ronde reed de schaatser [cijfers] een 30'er [rondje 30 sec]. Op de fancy fair [bazaar] heb ik een fancy [elegant en modieus] rokje gekocht. Mijn favo's [favorieten] hebben gewonnen. Een fermette [tuh uitspreken] is een woonboerderij. Een feria is op de Antillen een (verkoop)beurs. Genotype plus milieu is fenotype. Kijk: fenneken [ook fenneks = woestijnvos]! In SR spelen ze fietjebal (tafelvoetbal). De kans op regen is fiftyfifty. In BE gaan ze voor fijn stof, in NL voor fijnstof. Hij had gefixt [spuiten], maar heeft het daarna toch gefikst. In de Bijbel gingen de Israëlieten naar de Filistijnen. Fini, finito, basta! Het begon met een vernissage [opening tentoonstelling] en eindigde met een finissage [afsluiting]. Lekker, zo'n fishstick (visstick)! Colorfieldpainting [stijlrichting met grote egale rechthoekige vlakken], kan dat een fullcolourproduct zijn? Vast wel: geheel in kleur. Een gebroken been kan gefixeerd [vastzetten] worden. Moet die flapuit [flapt er alles uit] de flap-over (flip-over) bedienen? Foundation wordt ook wel aangeduid met fond de teint [onderlaag make-up, ook wel: lingerie – èh]. Een formatteur doet iets met floppydisks [geschikt maken voor gebruik door pc]. Hij had drie fransmans [oogstarbeider – naar Frankrijk] in dienst. Fricandeau is kalfsvlees, fricandon is vleesbrood (BE) en fricassee is fijngehakt vlees met pikante saus. Frijnen is scharreren, toch? Steen voorzien van smalle, evenwijdige, groefjes. Frittata's zijn omeletten (Italiaans). Zit niet te frunniken aan die fruits de mer (zeevruchten). De Frontbeweging was een Vlaamsgezinde politieke beweging tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Ik wil weer fulltime werken. Funchi [foen-tsjie] is een Antilliaans gerecht van maismeel, een soort gebakken polenta. De Fuikdag is een bootfeest op de Caraïben (Carieben). Een fundi [politiek: levensbeschouwelijk – dogmatisch] is nu eenmaal geen realo [met realpolitik = idem met concrete, tastbare resultaten]. Fylogenese is biogenese van een soort. Een fyofyo [fjoh-fjoo] is een tropische bedwants. Een fysisch geograaf is fysischgeografisch bezig.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten