vrijdag 19 mei 2023

3284 Dictee dinsdag 23-05-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (947)

Dictee – dictees [3284]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee september 2017 (19), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (947)

Oefendictee september 2017 (19)

1. Los of aaneenschrijven lijkt niet zo moeilijk bij: kapucijnenklooster en kapucijner klooster. In het kartuizerklooster met de kartuizermonniken fokten ze kartuizer katten. Een kasjmieren blouse (kasjmier blouse, kasjmierblouse) hoort uit Kasjmir te komen. Raar toch: een Chinees is zoon van het Hemelse Rijk en de keizer van China is Zoon des hemels? Overigens is Christus de zoon van David en de Zoon des Mensen, een Israëliet een zoon van Abraham, een Arabier een zoon van Hadramaut, zijn dichters de zonen van Apollo, krijgers de zonen van Mars, zeelieden de zonen van Neptunus en is een katholiek een zoon der Kerk. Met Neerlands zonen worden de personen, met name de mannelijke personen die in Nederland geboren zijn, bedoeld. Een voetballer kickte vroeger op kiksen [nu: kicksen vgl. kik en kick]. Op Poerim eten de joden kiesjeliesj of hamansoren, op Pesach gremzelisj.

2. Klein fruit wordt met kleingeld (VD ook: klein geld) betaald. Een kiur (vogel) kan geen kiyu (graad bij judo) halen. Die skiester [uh] is een skister [èh] en staat bekend als een kniesster. De clipper [vliegboot] stortte neer op de klipper [boot]. In de voormalige kolonie werd door een colonne de kolonist met colonkanker [karteldarm] klemgereden. Die ene Serf houdt van conserf [geneeskrachtige stroop] en die andere Serven houden van conserven [verduurzaamde levensmiddelen]. Zei de man 'koppie krauw' tegen de papegaai, zei de papegaai
'koppie-krauw' terug. De krabbekat toonde haar veroverde krabbenschaar [krabbenpoot] en ging op zoek naar een krabbenscheer [zekere plant]. Brokstukken van het ontplofte kruitschip kwamen in de kruidhof terecht. De kukri is het wapen van de Gurkha's. De enen brachten de land- en zeewind ter sprake, de anderen de
land-en-volkenkunde. Laxisme is laksheid. De lazerstraal [rotzak] was superlazarus, kreeg op zijn lazerstraal [niet zo in wdb. wel znw. = rotzak] en ook nog een lading laserstralen te verwerken. Zij leiden een kwijnend bestaan en lijden aan een vie manquée [roeping of talent niet gerealiseerd]. Het zeikwijf had leigrijs haar.

3. Het woord 'apso' (Tibetaans leeuwhondje) komt uit het Lhasa. Een libel is een ambtelijke aantekening in de registers van de registratie. Bij een lijf-aan-lijfgevecht is het lijf om lijf vechten. Hij had iets louches en was overigens van lotje getikt. Een malentendu [misverstand] is een mal-à-propos, toch? Ja. Malagassiërs spreken Malagasi en betalen met de ariary [Madagaskar, MGA]. Schattig, zo'n makartboeket [gedroogde bloemen en grassen]! Malmö's inwoners kennen Malrauxs werken en Dutrouxs daden vast niet. Die malste paarden eten niet van het malste gras. Het manenstelsel van Jupiter geeft heel wat mane(n)schijn, zeg het maar. De Middellandse Zee is het mare nostrum. Bij een pizza Margherita drink ik graag een margarita. VD verraste mij met markusa's [SR: passievrucht]. Dat is geen crêpen kleding (crêpekleding), maar matcrêpe kleding (matcrêpekleding). Bij het mate [maa-tee] bij judo (door de scheidsrechter uitgeroepen, dan wordt de wedstrijd onderbroken) en onder de maté(plant) [heester voor Zuid-Amerikaanse volksdrank (groene thee, paraguaythee)] dronken de toeschouwers een maté [dat drankje]. Een MiB is een mebibyte. En een MiG? Russisch gevechtsvliegtuig, naar: A. Mikojan en M. Goerevitsj.

4. Gezelschap, pas op voor de mecalo's [megacalorie]! Ne quid nimis = mèden agan: alles met mate! Zouden we de referee meehebben (GB)? Tegen media nox [middernacht] begon het te spoken. Worden de teksten van mediëvisten [kenner van de middeleeuwse geschiedenis en beschaving] in mediëval [lettertype 15e eeuw, Italië, ook modern lettertype] gedrukt? De maartse buien zijn meestal kouder dan de meise buien. Van al die meiden was zij het mies(j)t [bangelijk]. Een metteur en scène zorgt voor de mise-en-scène [op het toneel]. Kan myalgie [spierpijn] miosis [een pupilvernauwing] veroorzaken, waardoor je de myosotis [vergeet-me\ij-niet] minder goed kunt zien? Een myoloog [spierkundige] weet alles van een myositis [spierontsteking]. Wat is het verschil tussen militant nationalistisch (GB) en militant fundamentalistisch [analogie]? De Bijbeluitleg gaat uit van het monofyletische [= monogenisme: alle mensen stammen van Adam en Eva af] gedachtegoed. Volgens mij is een spinnenweb monofil [uit een/één enkele draad bestaand]. Monofyl is trouwens eenbladig. Een neomist [is pas tot priester gewijd] behoort nog niet tot de mysten [ingewijden in een mysterie]. De een zegt 'nanking slobkousen', de ander 'nankingslobkousen'. De neofieten [o.a. novice] moesten die neofyten [plantensoort die zich in historische tijd gevestigd heeft – t.o. archeofyt – (echt) oude cultuurplant] verzorgen. Spelend op zijn ney [ei] [bamboefluit zonder mondstuk] volgde hij de leylijn [ie]. Hij zat in een net-nietmidlifecrisis. Komt de Noord/Zuidlijn in Amsterdam ook bij de Zuidas?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten