dinsdag 30 maart 2021

2160 Dictee donderdag 01-04-2021 (1) dictee Dictee van de dag (165)

Dictee – dictees [2160]

Oefendictee 692 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (165)

1. Dit artikel is in pvc-folie [polyvinylchloride] verpakt. ALDI-bonrollen(!) worden gemaakt van volledig fenolvrij papier. Samenleven doe je niet alleen. De voorstelling in het Bolsjojtheater (niet in wdb.) was grandioos. Hij was stupéfait, stomverbaasd, over haar domheid (bêtise, ezelarij, het doen en laten van iemand met een karpatenkop en het handelen van wie 'o sancta simplicitas' krijgt toegevoegd). Ik las het in een halvepaginagrote advertentie, of was het een kwartpaginagrote? De G20 is de Groep van Twintig (vergelijk: G7 en G8). Kennen we deze coöperatieve vereniging GA [van een coöperatieve vereniging: gewijzigde aansprakelijkheid]? Waar ga je naartoe? Hij ging recht door zee. Die zullen ten onder gaan [met een tenondergang] . Dat zou mijn eer te na komen. Gaap, heb je nog meer? Wat is het verschil tussen een gaap [geit m. x schaap v.] en een scheit [m/v omgekeerd]? Zadelmakers gebruiken een gaatels [gaat-èhls = priem]. Ze draagt een gabardine regenjas (gabardineregenjas).

2. Wat is een gaaz [geriatrische afdeling algemeen ziekenhuis] en wat een paaz [psychiatrisch]? Gabbro bestaat uit basisch plagioklaas [mengsel albiet en anorthiet] en augiet [colofoniumsteen]. Een gaberiet [model om de figuren uit te zetten] gebruik je bij het kunststoten [biljarten]. Een gaganaut is een vyomanaut [Indiase ruimtevaarder]. Kinderen zijn gages d'amour [blijk van liefde]. De galjard (gaillard) houdt het midden tussen garmond en brevier [lettersoort, vgl. nonparel]. Hoe ziet een galapagosvink eruit? Hoeveel grootdicteediehards zijn er eigenlijk? Sommige kloosterkerken hebben een galilea [voorkerk, portaal]. Het galimettahout komt van een Caraïbische (Caribische) boom en galimatias is wartaal. Toen ik las 'Gallië is in de Romeinse opvatting het hele gebied van West-Europa tussen de Pyreneeën, de Alpen en de Rijn', dacht ik eerst dat er stond 'Alphen aan den Rijn'. Een galmei(steen) is een kalamijn(steen) [oxidisch zinkerts]. Galoches zijn overschoenen. Galsteenziekte is cholelithiase (cholelithiasis) en cholecystitis is galblaasontsteking. In de Côte d'Or drinken ze gamay [G: naam van een dorp].

3. Het gambir [bladeren heestergewas] speelt een rol bij sirihkauwen en leerlooien. Wat vind je zoal in de gamellehut [n/s – keukeninventaris]? Bij de gamevertising [reclame via games] vind ik die gamercial leuk. De gamin [kwajongen] en de gamine [dito meisje] vormden een prachtig paar. Moet die gangmaker de boel weer aan de gang maken bij het gangmaken? De gangnamstijl is een dansstijl waarbij men een ruiter imiteert en met het hele lichaam bouncet op hiphopmuziek. Een ganimedes is een schandknaap. Vertellingen of Sprookjes van Moeder de Gans is de titel door Charles Perrault aan zijn kindersprookjes gegeven. Wat doet een patiënt bij het syndroom van Ganser [zijn antwoorden op vragen zitten er net naast]? Gants mousquetaires [mv., handschoenen] hebben een grote kap. Kun je die ganzenneb [snavel] conserveren? Een algoede ganzenvoet is een brave hendrik [plant]. Daar is hij gänzlich abgeneigt, geheel afkerig van. De garam masala is een kruidenmengsel op basis van kerriepoeder. Ze lijdt aan gardnerella [een soa: vagina gevoelig voor bacteriën].

4. Zelfs bij de begrafenis van de garde-manger [verzorgt koude schotels] was er een garde d'honneur [erewacht]. Een gardiaan is overste van een franciscanenklooster. Je hebt tweedraads [bnw.] en dertiggangs garen. Daarvoor moet je in de garen-en-bandwinkel zijn. Het was een gargantueske [overdadig in voedsel en drank] slemppartij [braspartij]. Wil je noordzeegarnalen meebrengen? Met de hondenfok (nee, niet die!) wordt de staggarnaat bedoeld. Is X een garnizoensstad? Een GAS-boete is in België een gemeentelijke administratieve sanctie. Waarvoor dient een gascape [bescherming tegen strijdgassen]? Een gascogner snoeft. Zij hebben gegasjewijnd [ervandoor, ertussenuit gaan]. Xeniën [geschenken] geven gastheren aan hun gasten. Vandaag bespreken we de gaswet van
Boyle-Gay-Lussac en de gaswet van Van der Waals (vergelijk: vanderwaalskrachten). Via het Brielsche Gat kon je naar de Noordzee varen. Ken je het 'Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus' (studentenlied: laten we dus vrolijk zijn zolang we nog jong zijn)?

5. Ik bind, hij bindt, gebint (gebint(e) = balkwerk; ook: hou op met dat gebind = binden), gebonden. Zo gauw ik de spullen heb, stuur ik ze je. Wij lezen Apollo's of Phoebus' [dichten] gave en genieten van Bacchus' gave [wijn]. De gay twenties zijn de roaring twenties [1920-1930: economische bloei, zucht naar genoegens en gangsterdom]. Hij was een Gazaanse [Gaza] emigrant. Is gb gesloten bebouwing, g.b. is gedaan en bieden. GHB (ook: GBH) is gammahydroxybutyraat of gammahydroxyboterzuur. De afkorting gcs staat voor
gram-centimeter-seconde. Is het vastenavondgebak al besteld? In het Bargoens is gebeft gajes de rechterlijke macht. Op feestjes van de NTU drinken ze dubbelgebeide [bnw.] jenever. Stresscardiomyopathie is het gebrokenhartsyndroom. Is 't hele gebrouwt [in één keer gebrouwen] bedorven? Hij heeft Litouwse voorouders. Is die schermlay-out goed bruikbaar? Je kunt ervan gebruikmaken.

6. De dikgebuikte pastoor … Gecorseerde wijn is vol. Ik zal je de gedagis ingeven [de les lezen, waarschuwen]. Die man is gedallast (gedallest, geen ww.), hij staat op de keien. Die handelingen zijn ontuchtig, gedebaucheerd. Hij was een oude gediende, een oudgediende, een oud-soldaat. Gedistantieerd is afstandelijk. Het geduld van Job is jobsgeduld. Hij is van Kleef [van de familie Van Kleef], hij houdt meer van de heb dan van de geef. Je komt toch niet van Geel [of gaat ... = je bent gek]? De geelhart is een zekere loofboom. Die geelpelde [geelgevlekt] kippen vallen wel op. Geelzucht heet ook wel icterus. Je zult maar het geenbodemsyndroom [vb.: adoptiekinderen] hebben. Die jonker van Geenhuizen [zonder geld] is ook nog heer van Geenland [idem]. Gegeert heeft met verkeerdjassen [gelukkig alleen onbepaalde wijs!] van doen. De (Nederlandse) Verantwoordingsdag [kabinet legt financiële verantwoording af aan Tweede Kamer] wordt ook gehaktdag genoemd. Er was veel geheibei [gescheld, getier]. Een walvis is geen vis [maar zoogdier]. Karel is geel- [meerdere gele kaarten opgelopen], niet roodgeschorst. Dat klinkt deftig: hij is gegripeerd [heeft griep].

7. De (Het) Gehenna is oorspronkelijk het Ben-Hinnomsdal bij Jeruzalem, waar de Israëlieten hun kinderen aan de Moloch offerden en thans de hel, het verblijf der goddelozen. De Gehoefde is de Satan (met bokspoten). Die stam is gehoutsnijwerkt. Is hij vandaag goed- of slechtgehumeurd? De geisslerse buis was de voorloper van de gasontladingslamp. Zo, is de geitenharensokkenbrigade weer uitgerukt? De chupacabra, een legendarisch monster in
Midden-Amerika en Mexico, is een geiten(bloed)zuiger. Gejost is gesjareld [te grazen genomen, bedonderd]. In de heraldiek kennen we gekapt-gekoust [zodat de keperlijnen elkaar halverwege, bij het midden van de schildzijden ontmoeten]. Gekko's [nachthagedis] zijn tokehs. Het geksspel is een bijeenkomst van narren. De GEL is de Georgische lari. Weet je, dat de Gelaarsde Kat voorkomt in Moeder de Gans? Als plantaardige gelatine kun je altijd agaragar [gedroogd zeewier] gebruiken. Geen geld, geen zwitsers [huursoldaten]!

8. Cupiditeit is gelddorst. Vraag: het Gelders Haagje [Arnhem] ligt toch niet in de Gelderse Vallei? Nee, dus. De mammon van het Nieuwe Testament is de geldgod. Het korterentefenomeen betreft de geldmarktrente. Hij wilde voor mij wel geldschieten, maar dan wel conform de Geldschieterswet. U krijgt zalf, volgens de apotheek, in de vorm van een gelee [doorzichtig]. Hij is een zachte dood gestorven en heeft niet veel geleên [= geleden]. Te gelegener tijd hoort u van ons. Het gelidae mortis imago is het beeld van de kille dood, [afko] d.w.z. de slaap. Dat klokken precies gelijkgaan, is zeldzaam. Daar draait de film 'Schuld en boete' naar Dostojevski's gelijknamige roman. Gelode benzine, graag. Kan ik gewoon niet onthouden, marque = merk, marqué = toneelspeler en marquee [ie] = lichtkrant onder aan (onderaan) het beeldscherm. Deze geldwolf houdt van geltharingen [mannetje, hommer].

9. Een akoe is een geluidsalarm (akoestisch) alarm; denk ook aan de acustica. Bij een geluksgod moet je bijvoorbeeld aan Ganesha [hindoegod] denken. Een audio-cd is een geluids-cd. Wat moet ik met die pars fortunae [astrologie: gelukspunt]? Hij is een gelukshans [gelukskind]. De Gelukzalige Eilanden zijn de Canarische. Geen gelul, gebak van Krul [niet zeuren]! Het gras is gemaaid en de cox is geplukt. Komt uw heer gemaal [(aanzienlijke) echtgenoot] ook? Gemalied is met maliën [denk aan maliënkolder – dat is overigens geen kolder ...] bedekt. Djahé is gemberpoeder. Met het Huis der Gemeenten wordt het Engelse Lagerhuis bedoeld. Speelt de Raad voor de Gemeentefinanciën een rol bij het Gemeentefonds? Vast wel. De Grondwet grondvest de gemeenteraad. De dienst Gemeentewerken zal dit uitvoeren. Staat dat in de gemeentewet (Let op, wel: Gemeentewet van 1851.)? Hij is in een gemelijke, knorrige, morose, bui. Ik noem het GOS [Gemenebest van Onafhankelijke Staten] en het Britse Gemenebest. Er was veel mededogen en genâ [genade].

10. Euthanasie is de genadedood. Ik verlaat me op onze genadige Vrouwe [adellijke titel]. De geneeskees [soldatentaal: verzorger, ziekenoppasser] gaf mij een panacee [wondermiddel, tegen alle kwalen]. Joost was meer geneigd me te helpen dan Klaas. Een generaalagent [algemeen vertegenwoordiger] vindt men niet in het leger (net als een (generaal)pardonner – asielzoeker met verblijfsstatus), een generaal-majoor wel. De tweede generatie allochtonen bestaat uit tweedegeneratieallochtonen. Een genet is een paard, een genetkat [genetta, civetkat] niet. Een genist is militair bij de genie. Zijn er veel genizot (enk.: geniza – bewaarplaats boeken met de naam Jahweh erin, mogen niet verbrand worden) in Nederland? Waartoe dient het genoisedeeg [luchtige deegsoort – Genua]? Een nominee is een genomineerde. Van de genootschappen noemen we het Aardrijkskundig Genootschap en het Genootschap Onze Taal. Het meervoud van gens [Romeinen: groep families met dezelfde stamvader] is gentes.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten