woensdag 3 maart 2021

2122 Dictee vrijdag 05-03-2021 (1) dictee Dictee van de dag (138)

Dictee – dictees [2122]

Oefendictee 719 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (138)

1. Wat doet het Taalunieversum eigenlijk? Taaladvies geven. Hoeveel syrinxen [pan(s)fluit] hebben we nog in voorraad? Voorbeelden van tableaus zijn tableaux de la troupe [lijst van optredenden] en tableaux vivants [bv. Nachtwacht uitbeelden met levende figuren]. DMMP, dimethylmethylfosfonaat, is een belangrijke grondstof voor sarin(e) [zenuwgas]. Tacheles is recht op het doel af. Met een tackle tackelde ik de teckel. Bij het dribbelen maak ik een dribbel. Zelfs dit taludje kwam de hond niet op. Dat takkebeest kroop nog onder de takkenbossen ook. Taksvrije artikelen zijn taxfree. De afkorting van tout à vous [geheel de uwe] is t.à.v. Is een tapu [tah/aa-poe] een amulet? Ja (SR). De tapplaatsen hebben te maken met de TAP, de Regeling Tijdelijke Arbeidsplaatsen. Ja dáág, je kan me nog meer vertellen. Een tazza is een drinkschaal met voet. Waar kan ik muurtapestry [tèh-puh-strie] [wand- of meubelbedekking] kopen? Een tantebetje [taalfout door foutieve inversie] is genoemd naar Charivarius' tante Betje.

2. Daar is niks van waar. Rein speelt in het tamboerkorps op de tamboerijn. Deze tayers [tropisch gewas, pomtayer, Chinese tayer, stengelknol] hebben beslist geen taaie knollen. De heren zullen het uiteindelijk wel eens worden. Het pencak silat (GB ook: pentjak silat) is een uit Indonesië afkomstige vechtsport. Alle maffioze maffiosi op Sicilië zijn maffioos. Zij zongen de hymne Te Deum laudamus (U, God, loven wij). Een telepaat beoefent de telepathische telepathie. De teleologie [doelmatigheidsleer over de schepping] is maar een heel beperkt deel van de theologie. Ik overweeg nu al ten vierden male om met deze dictees te stoppen. Dat heb ik hem eerder tentoon zien spreiden. Ze moeten mijn zusje niet te na komen. We zagen ertegen op, maar na de peptalk kunnen we weer ertegenop. Het Japanse 'teppanyaki' is een singulare tantum [alleen enk., net als sukiyaki en teriyaki]. Hoe spreek je 'iets louches' uit? Tekko is afwasbaar behang. De goeden niet te na gesproken, al moeten de goeden vaak met de kwaden lijden. Hij komt van goeden huize en is in goeden doen.

3. Ik kreeg een terracotta stier (terracottastier) cadeau. De furor teutonicus is de teutoonse furie of razernij [Duitse barbaarsheden, antisemitische uitspattingen]. Omdat auto's nu eenmaal kop aan staart rijden, kunnen er gemakkelijk kop-staartbotsingen ontstaan. Dit is een typisch thebaïdengebied [kluizenaarsdorp]. Hoe noteer je de Griekse letter thèta? Een theodicee is een rechtvaardiging van God (Leibniz). Een theologoumenon [oe] is een theologische uitspraak die berust op een persoonlijke ervaring of visie. De afkorting t.h.t. staat voor ten minste houdbaar tot. Met thermiet [springstof] kun je toch ook wel termieten verdelgen? Ik vind dat nogal terre à terre, laag-bij-de-gronds. Zou je de goeie ouwe tijd, de tempo doeloe, de tempi passati, echt terug willen? Hij theet en zij teat dat het een lieve lust is. De thaumatologie [leer van de wonderen] is de wereld nog niet uit. Met thanatofilie wordt de suïcidedwangneiging bedoeld. Moeten we daar links afdraaien?

4. De textuur (textura = gotische lettersoort) ging aan de fractuur (ook: bijbelletter = gotische drukletter) vooraf. De butler en de kelner zijn allebei ziek. Een TIA is een transient ischaemic attack, kort gezegd: een beroerte. Athymisme (athymie) is het ontbreken van de zwezerik, de thymus. De ploeg die thuis speelt, zal zich het meest thuis voelen, zeker met een thuisfluiter. Het hallenhuistypische T-huis lag vlak bij het veel gefrequenteerde theehuis. Is de tiercé-uitslag [trio, weddenschap op 3 paarden] al bekend? Een tokeh [ee] is een gekko [nachthagedis]. In de voortuin ligt een bielsen perkje, dat is van bielzen (bielsen) gemaakt. Jazeker, vanaf nu lijdt VD aan de trichinenziekte [trichinose = haarwormpje, parasiet in menselijk lichaam]: hoe zou dat nu toch komen? Ik denk: aangestoken door GB. Een hele sliert toercaravans wachtte de tourkaravaan [indien specifiek T de F, dan T] op. Wij zijn al eeuwenlang bijzonder gespecialiseerd in gros-de-Tours en -de-Naples [zware stof]. Schrijft men meestal ratatouille [oe] of vaker ratatoelje [oel]?

5. Hoe heeft zo'n goede troupier [pjee – officier die zich meer thuis voelt tussen soldaten] nu uiteindelijk stoepier [pjee – mensen de winkel inlokken] kunnen worden? De TROS is de Televisie- en
Radio-omroepstichting. Kijk, zij skeeleren met skikes [skeeler met luchtbanden, off the road]! Dat was twaalfenhalve (twaalf en een halve) vrachtwagen vol. Zei je nou 'trubbels' of 'troebelen'? Is een tuktuk [oe] [driewielig voertuigje] net zoiets als een tsjoektsjoek [tapijtenzwendelaar; doet die ook 'tjoeketjoeke']? De meeste Tiroolsen kunnen goed de tyrolienne dansen. De überbrettlpoëzie hoor je het meest in een café chantant. Ze zullen zo langzamerhand geen kant meer uit kunnen. Ze zullen er niet meer tegenop kunnen. Hij gedraagt zich un poco [een beetje] als un ours [oers] mal léché [ongelikte beer]. Hoe staat het met dat urnenveldenonderzoek? De urticaria [uhr] is de netelroos. De urticaceeën [uhr] komen uit het geslacht Urtica [brandnetelfamilie]. Is hij nu lid van de Unie KBO [Katholieke Bond van en voor Ouderen] of de Unie mhp [Middelbaar en Hoger Personeel – MHP is een vroegere vakbond; de afkorting voor middelbaar en hoger personeel = mhp]?

6. Hij moest zijn beroep vaarwelzeggen. Het vaderons [keer bidden] is het Onzevader [naam gebed]. De Vaddahs zijn de oorspronkelijke inwoners van Sri Lanka. Het is toch van de gekke dat hij zich altijd maar van den [arch., VD ook de] domme houdt. Vergeet het vaarwelzeggen niet. Het uur U [vgl. D-day, D-dag] is aangebroken. Die firma werkt volgens het uurtje-factuurtje. De utraquisten of calixtijnen [avondmaal onder beide gedaanten, brood en wijn] behoorden tot de hussieten. Hij moest vanachter toekijken hoe de valste spelers er met de po(e)t vandoor gingen [ervandoor gaan]. Als je genoeg van je hebt af gebeten, moet je de zaak maar van je afzetten. Het doopboek van Dordrecht bevat een lijst van daar gedoopte kinderen. Het meervoud van 'varix' is 'varices' [spataderen]. Hoe werkt de velotype [meer letters tegelijk typen op een schrijfmachine]? De Bijbel is een veelgelezen boek. De vileine dief wilde het velijn [fijn perkament, vellum] stelen. Een veellingskristal ontstaat door vergroeiing. Eertijds verleidde hij mijn moeder ook nog weleens. Die deur moet je nog afbijten.

7. Het meervoud van 'zwans' is volgens GB 'zwansen' (VD ook: zwanzen); het werkwoord is volgens beide zwanzen (VD kent verder nog: verlapzwansen). Larren zijn gibbons en laren huisgoden. De verkruide molen is weer volop in bedrijf. Hij kruidde hoogstpersoonlijk de sausen (sauzen). Die gekruide saus leek wel gepeperd. Een verlaatmeester is een sluiswachter. Waar vertoef je langere tijd het liefst: in het Verre Oosten, het Midden-Westen, het Midden-Oosten, het Verre Westen of het rijke Westen? De ex-vicaris-generaal (ex-vg) is nu apostolisch(e) vicari(u)s (apostolicus vicari(u)s, afkorting: ap. vic., ook: vicari(u)s apostolicus). Met 'tikkie terug, Henk' wordt aan een passje gerefereerd. We kennen de triple A, de AAA [banken, vgl. Triple P], en de Triple, [1668: Engeland, de Republiek en Zweden, 1881: Duitsland, Oostenrijk en Italië], Quadruple [1718: Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en de Republiek], en Heilige Alliantie.

8. Wie verkruide gisteren die hoop aarde? Met Triple P wordt 'people, planet, profit' bedoeld. Engelse voetbalteams kunnen de treble (triple – nationale titel, nationale beker en de Champions League in hetzelfde seizoen) winnen. Geef mij nog maar een glas tripel [bier], dan kan ik nog steeds wel een triple bogey slaan [drie slagen boven par, golf]. In de Eerste Wereldoorlog was (de) dikke bertha (mortier van het grootste kaliber van de Kruppfabriek) heel populair. Het kostte vijf miljoen vijfduizend dertig (in cijfers: 5.005.030) euro. Gooi die verzouten soep maar in dat toch al verzoute boezemwater. We gingen op reis naar het ver weg gelegen en ver verwijderde Verweggistan. Bij het ver reiken kun je je gemakkelijk verreiken. Wie van die kinderen zou het vermoeidst zijn? De Vissen is een sterrenbeeld op de hemelequator. Gebruik je 'verkrachte eenden' bewust als spoonerisme, dus eigenlijk als term voor viribus conjunctis (unitis) – vereende krachten?

9. Vulnera immedicabilia (enkelvoud: vulnus immedicabile) zijn ongeneeslijke wonden. Hij zou er goed voor staan op school. Bij een wapverbinding staat WAP ('wap') voor wireless application protocol [ww. wappen]. De wijdheid [wijdte] van deze bloes (blouse) houdt niet over. Als je dat in mijn loop gelegd hebt, is het mij in de weg gelegd. De Oude Wet is het Oude Verbond (O.T.Oude Testament). Zij voelen zich staan onder de Wet en het evangelie. In de decaloog (decalogus) zijn de tafelen der Wet [tien geboden] vervat. Het was een va-et-vient [komen en gaan] van ossi's [DE], aussies [Australië] en wessi's [DE]. Wie heeft die wijinscriptie betaald? Zijn hier nog wijndrinkers? Een zaathout is een zware balk over de bodem van een schip tot versterking van het langsscheepse verband. De xantippe [helleveeg] leed aan xanthopsie [geel zien, bv. Door vergiftiging met santonine]. Zij is verzot op paraguaythee (maté). Hij is ladder(zat): zo zat als een Maleier dus.

10. Tja, heeft 'zegekruid' [Zuid-Amerikaanse tuinplant] nu met een overwinning of met een net van doen? De zedrak is de paternosterboom. Hij ziedt van woede en ziet scheel van de honger. Zijn broer, die scheelziet [scheel zien = zich vergissen!], laat het afweten. Zij baarde een zevenmaands kindje. Driemaal is scheepsrecht en zevenmaal is Jodenrecht. De afkorting z.g.a.n. betekent: zo goed als nieuw. Eén zoeaaf, twee zoeaven, één graaf, twee graven (slotheer), twee grafen (wiskunde). Met dhimmitude wordt de min of meer zelfopgelegde positieve grondhouding van niet-moslims tegenover de islam aangeduid. Wil jij de kinderen zolang zoet houden met zoethout (als zoethoudertje)? Zo gauw ik uitsluitsel heb, laat ik het je weten.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten