woensdag 26 januari 2022

2574 Dictee vrijdag 29-01-2022 (1) dictee Dictee van de dag (468)

Dictee – dictees [2574]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 389, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (468)

1. De wijdheid van de rivier en de weidsheid van het eromheen liggende land waren majestueus. De weideflora imponeerde ons. Wehrmacht en Wegenwacht kunnen qua uniformering wel iets weg hebben van elkaar, toch moet je ze in verschillende era's plaatsen. Er is maar één Weesgegroet, maar je kunt vele weesgegroetjes bidden. Hij weidde zijn ogen. Na het weggrissen van de rode bessen, werden die van de steeltjes weggerist (weggeritst). Een weerhaan waait met alle winden mee. We hebben geweekend, wie weekendt er een volgende keer mee? De weggelegde hinderpaal werd me later in de weg gelegd. De weergase kwajongen en het weergaas mooie meisje hadden elkaar al snel gevonden. Het WAP (wireless application protocol) wordt gebruikt bij wappen met een wapverbinding. Dat is overigens wel een weeldeartikel, zeg! Is er wezenlijk verschil tussen de begrippen 'weifelloos' en 'twijfelloos'?

2. Hij had een welkomstgeschenk meegebracht [naast ‘welkomthuis’ en welkom(st)winkel heeft alles ‘st’]. Zijn welles en haar nietes leidde tot een spel van welles en nietes, een welles-nietesspelletje. Een wellerisme is een zeispreuk, een apologisch spreekwoord. Welja, en dat noemt zich welgemanierd, goedgemanierd. Welcome to the club! Ik vond een week lang wel degelijk lang, anderen hielden het wekenlang vol. Het Wekenfeest is het joodse pinksterfeest. Ook in de hersenen zit een weivlies: in de buurt van het wiggenbeen. Het is elk niet gegeven boekweitebrij met hooivorken te eten. De story werd almaar weirder (wonderlijk) [wier-duhr]. Dat kwam door die weirdo's [zonderlingen]. Er verhuist zelden iets van het weivat [vaatje voor wei of hui] naar de weitas (jagerstas – en al zeker geen weisswurst). In een weinigregelig gedicht beschreef hij dat weinigpotigen niet zielig zijn, maar op zich was dat weinigzeggend [vgl. alles-, niets-, veelzeggend]. Helpt een weikuur ook tegen de ziekte van Weil? Of helpt die behandeling juist om het wij-gevoel te versterken?

3. Kenden ze in de Weimarrepubliek de weihnachtsstol al, of kwam dat pas na de Wende? Werkende weg kwam hij er wel achter. De Wereldvoedselorganisatie voert een wereldvoedselprogramma uit en organiseert de Wereldvoedseldag. De Wereldomroep (voluit: Radio Nederland Wereldomroep – RNW) staat ten dienste van expats en emigranten. Er mag geen reclame gemaakt worden voor de Wereldhandelsorganisatie. Hij vloog de wereld rond, het hele wereldrond rond. Werdt ge u daarvan bewust? Wie vallen er onder Wereldlepra- en Wereldvrouwendag? Hij trok zijn wenkbrauwen op, toen hij zag hoe het bier gebrouwen werd (beter: hoe er biergebrouwen werd). Wengé is een houtsoort. Wat is beter: 'wendt u zich tot de conciërge' of 'wend u tot de conciërge' (als u paella wilt). Welteverstaan, louter en alleen wegens zijn weltschmerz [spleen, wereldsmart, taedium vitae] mocht hij welverdiend aan de welvoorziene dis plaatsnemen.

4. 'Werdegang' [ontwikkelingsgang] is een apert germanisme. Indochina is een schiereiland tussen de Golf van Bengalen en de
Zuid-Chinese Zee, dat Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam omvat. Welliné is een dubbelweefsel, een wellington is een koekje. Eindelijk kwam er iemand opdagen; de man was al op jaren. Zijn neef was trouwens een op jaren gestelde (via een opjarenstelling = omzetting van ‘levenslang’). Een wezenlijke tegenstelling leveren 'werkwoordelijk' en 'spreekwoordelijk' op. De werkwoordsstam van 'lopen' is 'loop'. Wat is de link tussen 'wertheriaans' en Goethe [Werther was een hoofdpersoon bij Goethe]? Zijn wessi's en ossi's in de westerse wereld antipoden? Nee, hooguit figuurlijk. In West-Sudan is het onrustig. Wham is boem! De wheeler (nee, die maakt geen wheelie! – wel: beoefenaar wheelen in rolstoel) wheelde en dealde in methamfetamine [crystal meth, meth, tik], lsd [lysergeenzuurdi-ethylamide], epo [erytropoëtine] en andere sportdrugs. Hij was chic gekleed in wetsuit [surfpak] en kende de wet van Murphy [alles wat mis kan gaan, gaat ook mis] absoluut niet. Is die chique Westfaalse ham afkomstig van westfalers? Mogelijk. Westrumiet is een teeremulsie.

5. De wethouder van Cultuur, verantwoordelijk voor de Wet op de lijkbezorging, was als de dood voor wetsschennis. Andere wetten zijn: WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheid) en de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). In een wherry kun je sportroeien. Wil je whisky-soda of whiskygrog? De stand van de whistwedstrijd werd op het whiteboard bijgehouden. Gezien de gang van zaken in het Lagerhuis staan whigs en tory's elkaar naar het leven. Kan dat: een white collar worker [witteboordenwerker] met een whiplash [zweepslag, nekletsel]? Wicca's zijn witte heksen, wika's historische kerk(en)werkers [werker in kerkelijke arbeid]. In Suriname wieden ze het wied tussen de weed (wiet). Nogal wiedes, niet?

6. De widebody [vliegtuig] was te zien op het widescreen
[
groot tv-scherm]. Zoek dat maar op in de 'Who's who?' Een white knight is een zekere bevriende ondernemer. Met 'the white man's burden' [beschavingsmissie van de blanke] haal je jezelf de hele beschavingsproblematiek op de hals. De whodunit [detective(roman)] beschreef een wedloop tussen whizzkids. De wiegendoodprofessor (dat gebeurt toch niet met een wiegetouw …) zong een wiegelied en verzamelde wiegendrukken. Een wiegewagen is een kinderwagen met veren. De Wiener Kreis [filosofie] was gestoeld op logisch positivisme [o.a. Ludwig Wittgenstein]. Dat mijn netwerk wijdvertakt is, is een wijdverbreid misverstand. We waren wild enthousiast. Een wildebeest is een gnoe, een wildeman een woestaard en een gieser wildeman een peer. Ik verwerp de wildersiaanse denkbeelden. Een wijinscriptie [behelst de wijding van een zaak] vind je als regel in kerken. Dat is voor jou een wie-met-wietje. Onderdeel van wining-and-dining is wijn drinken. Winkelskijken is statten.

7. In de winkel van Sinkel is alles te koop. Welke soorten behoren er tot de windefamilie? Willie Wortel was geen stille willie; een williewortelbedrijf is naar hem genoemd. Het wilhelminische tijdperk verwijst niet naar koningin Wilhelmina, maar naar keizer Wilhelm. Een wilhelmina-vooruit heeft een vooruitgeschoven lichaamsdeel. Wildwestfilms spelen meestal in het wilde Westen, niet het Verre Westen. Ze hebben alleen wat letters gemeen: ris de veau (kalfszwezerik) en poudre de riz (of: poudre d'iris, gemalen en geparfumeerd talkpoeder). Osteoporose is botontkalking, dystrofie is slechte ontwikkeling van een orgaan door storing in de voedseltoevoer. Het bestverkopende (GB) boek is vanzelfsprekend ook het bestverkochte (GB). De betweter sliep. Het hebben van een wirerecorder kan leiden tot een win-winsituatie, vraag me niet waarom. Een wisent is een bijna mammoetgrote Europese bizon.

8. Wat hebben Witte Donderdag, allerzielendag en Allerheiligen gemeen? Antwoord: niets (van belang). Volgens de Witte Huiswoordvoerder kan de witte dood [lawine] elke dag toeslaan. Ik houd van rodekool (GB ook: rode kool), witlof (witloof) en wittebonensoep (die maak je van witte bonen; daarin zit fasine en ze worden gebruikt voor cassoulet, een ragout). Nakende meisjes in het gras [witte bonen met snijbonen], ik lust ze wel rauw! Nota bene: wel even nakijken, voordat je schrijver dezes ergens van beticht! Witlippekari's vindt men als regel niet in Paraguay. Blauweregen is hetzelfde als wistaria (wisteria). Zijn outfit was geheel with-it (bij de tijd, up-to-date). De volgende zin is een ode aan de preciezen: de witgehandschoende cadet met zijn wit geveterde schoenen klom op de witgeverfde muur. Rekkelijken hebben eerder aan elkaar geknoopte veters! Nou, wis en drie, neem maar aan dat ik gelijk heb, gelijkhebber die ik wil zijn. Pak ik hem voor witwassen?

9. Van bil gaan is van Wippenstein gaan. Dat hij nog met een goede witz [mop] zou komen, was wishful thinking. Wisecracks [kwinkslagen] van wiseguys [denkt alles beter te weten] zijn lang niet altijd leuk. Pieter was in de (ook: the) winningmood. Winst geven en nemen leidt tot winst- en verliesgevendheid en uiteindelijk tot de
winst-en-verliesrekening (verlies-en-winstrekening). De fullprof ging er full speed vandoor. Hij redde het wondergoed, wonderwel, in de vreemde omgeving. De womanizer [rokkenjager] schafte een economiser [calorisator, voorverwarmer] aan. De wollenstoffenindustrie, doen ze daar aan wollenaaien en maken ze er wollegoed (wolgoed)? Mijn wollen kleren komen daarvandaan. Wohltemperiert is goedgeluimd, goedgemutst. De reseda [plant] kom je vaak tegen als wouw. Witte en rode leger bestreden elkaar (binnen Rusland); dat deden ook de Rode en Witte Terreur (terreur blanche) in Frankrijk. Wordt je aangepraat dat workaholics goed zijn voor onze economie?

10. De Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning, het WNT is het Woordenboek der Nederlandsche Taal (de Woordenlijst Nederlandse Taal is het Groene Boekje, de groene bijbel). Een wood [golfclub] is zeker niet van woodsmetaal gemaakt.
'Wormen-en-madedebat' is een grappige verbastering van

'normen-en-waardendebat'. Een mens kan ergens wortel schieten [lang staan], een plant zal wortel schieten [altijd los, wel: wortelschietend]. In een worstcasescenario wordt van de 'worst case' uitgegaan. De worship is de gospelmuziekrichting. Niet elke www-relatie is een woprelatie. Is een woofer een lagetonenluidspreker, een tweeter is dat voor de hoge tonen. De Bijbel is Gods Woord, vooral in de Biblebelt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten