vrijdag 21 januari 2022

2568 Dictee maandag 24-01-2022 (1) dictee Dictee van de dag (463)

Dictee – dictees [2568]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 394, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (463)

1. De majorettes moesten meedefileren in het defilé. Slokdarmontsteking is (reflux)esofagitis (in VD: slokdarm = oesophagus en dus zou oesophagitis wellicht logischer zijn). Het op het bord geschreven woord 'deflexie' kon je via reflectie in het raam zien. Reflexieve werkwoorden zijn wederkerend. Defenestreren [uit het raam gooien, figuurlijk: op non-actief zetten], dat doet een weldenkend mens toch niet? De defibrillator werd met enig defaitisme [moedeloze stemming, geen hoop meer] ter hand genomen; een duidelijk geval van terhandneming. Doen we samsam (fiftyfifty) met de deelnamekosten? Het deficit [tekort, nadelig saldo] was de facto [feitelijk] nog groter. De deeltijd-Harderwijker genoot deeltijd-VUT. Hebben veejays (afkorting: vj's) altijd veel dedain, doen ze dedaigneus [verachtelijk, geringschattend]? De gouwleider [gewest] zwom in de gouw [riviertje]. Voor 'déjeuner dînatoire' moest je vroeger liever niet in Van Dale kijken (nu wel! – nl. met dakje). De delinquent [bedrijver strafbaar feit] had een lelijk delict [strafbaar feit] gepleegd. Hij proefde de delicieuze [heerlijk] delicieuse [soort gebak] met aandacht. Ze sloten een delfisch [raadselachtig] verdict. Bij de opgraving werd er delfts gedolven (nee, geen oud delfts, ook geen sèvres – Frans porselein).

2. Let wel: wel degelijk Delfts blauw dus! Een delitabaksroker [eiland Deli] is geen onruststoker. Zij, déléguée, en hij, délégué, waren beiden vakbondsafgevaardigden. Delayeren [ontlagen] leidt tot een plattere organisatie en délai is uitstel van een termijn. Delcredere is het borg staan (instaan voor iets). De république des lettres is de republiek der letteren, res publica litteraria [wereld van schrijvers en dichters].
’s-Hertogenbosch' inwoners heten Bosschenaren. In Amerika heb je republikeinen en democraten, waaronder de partijgenoten in het zuiden. Tot de literaire (GB ook: tt) halfproducten behoren heel wat demi-woorden: demi-vol (heraldiek), demi-vierge (halve maagd, vul zelf maar in – alle intimiteiten, behalve de consummatie), demi-sec (halfzoet), demi-saison (overjas), demi-mondaine (schijnbaar fatsoenlijke vrouw van losse zeden), demi-monde (de wereld der schijnbaar fatsoenlijken), grand plié en demi-plié (basisoefeningen bij ballet), demi-john (dame-jeanne, dameraan) en demi-fortune (een rijtuig met één paard).

3. De militairen moesten demilitariseren. De demissionaire minister droeg een denimpak (dat komt van 'serge de Nîmes'). Hersenverweking heet ook wel encefalomalacie (dementia paralytica). Dementi's zijn logenstraffingen (loocheningen), maar dat wist u al … Na een bal masqué volgt altijd het demasqué (soms der liefde). Een demi-finale is een semifinale. Na het maskeren volgt het demaskeren en markeren – het Nederlands is een logisch taaltje – is ongeveer hetzelfde als demarqueren. In het derwisjenklooster [islamitische (bedel)monnik] begon de déroute [verwarde vlucht] op een
dertien-in-een-dozijnpaard dat onderweg veel fecaliën [feces, (menselijke) uitwerpselen] achterliet. Op het emplacement had een deraillement [ontsporing] plaatsgevonden. De deputé (gedeputeerde – van GS) hield van derby, kaas uit Derbyshire. Denunciëren is aangeven (verraden). Het verraden geheim had verstrekkende gevolgen. De verlate reiziger had het verlaten perron bereikt. Een depêche is een postzak.

4. N'en déplaise [in weerwil van] het tonen van de goede wil, zat het dépit [teleurstelling, ergernis] heel diep. Je bent verkeerd, je moet op de dependance zijn. Ik kan jullie die porties poire belle Hélène aanraden. Een dépositaire is een depositaris [bewaart geld of goederen]. Kan ik de pot met effecten en dépôt (in depot) geven? Ja, ons depotje is daarvoor! De desa [èh] is het platteland. Een desdochter was het slachtoffer van di-ethylstilbestrol. In deshabillé [nachtkleding] en confuus [verward] verscheen ze aan de deur; de bezoeker was nog confuser dan zijzelf. Geef de overeenkomst aan tussen een designerbaby [= orgaandonor voor ziek kind van die ouders] en -drug [chemische]. Ze lezen daar de Volkskrant en De Standaard. Het dessous des cartes is het geheim van de zaak. Dessus-de-portes zijn deurstukken boven het kalf van een deur. Als je volgens de wet en de profeten te werk gaat, doe je dat volgens een vaste orde en regelmaat. Met een grawitztumor heb je nierkanker.

5. We leven in een doorgeschoten e-mailcultuurtijdperk. Heb je het in je oor geknoopt, in je binnenbeursje [horlogezakje] gestoken? Een burschikose student is studentikoos. Lodderziek is slaperig, dromerig. Piepknor (piepjanknormuziek) is experimentele elektronische muziek; die ligt goed in het gehoor als je piepjanknor (pietjanknor – van bil) gaat. Nosomanie is ziektewaan, de inbeelding van allerlei ziekten. De Standaardfotograaf leverde een puik joppie [klusje] af. Een destroyer is een torpedobootjager. De afkorting van 'daarentegen' is d.e.t. Politieke ontspanning wordt detente genoemd. Détournement de pouvoir is machtsverdraaiing (-misbruik).

6. Sommigen hebben veine, anderen deveine [ongeluk] in het spel. Dhows zijn Arabische zeilschepen. Dextraan vervangt bloedplasma. In dichterskringen weet men tot welke dichterschool je behoort. U weet toch dat carbazool dibenzopyrrool is? Minder bekend is dat diazoacetaat een N2-groep bezit. Is je diastole [onderdruk] OK (oké)? Een diaconie bestaat uit diakenen (diakens), in een diaconessenhuis werken diaconessen. De diep gedecolleteerde dame had een diepgeworteld [geen planten – maar: altijd aaneen!], rotsvast geloof. Wij hebben financieel als het ware gedieet. Bij diepzeeonderzoek vonden ze een dieptebom. Bij 're-integreren' is er sprake van diëresis (een diësis is een kruis – in de muziek). Het diesfeest [die-jèhs] (de dies natalis) was succesvol. Met dinanderieën (uit Dinant) worden snuisterijen bedoeld. De dijonnaise komt van Dijon, de mayonaise niet van de Maya's. Een dimsum is een Chinees hapje (bij de chinees). Dikkedarmkanker is een carcinoomgezwel van de dikke darm.

7. Een dikdik is een ranke en slanke antilopesoort en dus niet dik, vet. Ben je dirty-minded, dan heb je een dirty mind [alles seksueel interpreteren]. Bij het directbetrokkenenoverleg kwamen schokkende feiten naar voren. Distheen is cyaniet. De dixiecraten komen uit Dixieland. Hij vertelde over koetjes en kalfjes, over ditjes en datjes(!). Eten ze met Divali (divalifeest, lichtjesfeest, bij de hindoes) ook dividivi [peulen, leerbewerking]? Of lusten ze geen peulen? Een dithyrambe is van oorsprong een loflied op Bacchus: dat werd gezongen bij bacchanalen. Uit zijn burleskenverzameling koos hij een van de komische operettes. In de Sovjet-Unie heerste een Sovjetregime. Wat geen deoxyribonucleïnezuur (deoxyribonucleic acid) bevat, is DNA'loos, dat weet elke DNA-onderzoeker. Het stuk was in d-klein, in d kleine terts, in d-mineur. De djoeroetoelis [klerk, Indië] schreef alles braaf op. Sommige Djiboutiaanse vrouwen dragen djilbabs (mv. djalabib – ruime sluier). Geen gezicht(!).

8. Bij het dj'en [deejayen] vergeten dj's (diskjockeys – deejays) hun
dj-status weleens. Zij roepen dan licht djinns, goede of boze geesten, op. 4 mei is in Nederland de [specifieke] Herdenkingsdag (anders ook wel: h). Dodaarzen zijn ook dodo's. Met iemands faits et gestes wordt iemands handel en wandel bedoeld. Een treinmachinist heeft een dodemanshendel (GB ook wel: -handel). Plaats uw laptops in de docking stations [inpluggen bij netwerk]! Is het verschil tussen doçuur [gedoceerd worden] en dociliteit [leerzaam zijn] slechts een finesse [fijne bijzonderheid]? Hij zag het in de doblispiegel [dode- en blindehoekspiegel (bv. op vrachtwagens)] gebeuren. De Doetinchemmenaar was doekoeloos [zonder geld, blut]. De dolichocefale [langschedelig] rechter had er een hard hoofd in, of de beklaagde doli (in)capax [(on)toerekeningsvatbaar] zou worden verklaard. Doktor Eisenbart is een kwakzalver, doctor Clavan een 'Oost-Europadeskundige' en dokter Beffie een geslachtsziekte. In Venetië dragen ze dogemutsen. Dogears [lange slappe kraagpunten] zitten aan een overhemd. De doelvrouw was in goeden [archaïsch] doen. De dolle mina, eigenlijk ex-Dolle Mina-aanhangster, verkeerde al wekenlang in goeden doen.

9. Doekje-achter is gewoon zakdoekje leggen. Hij schoffelde het dollekervelveld [plant] als een dolle dries [dolleman, gaat onbezonnen te werk]. Donovanosis is een soa. Ben je echt Donald Duckverslaafd? De donjuan [hoffelijke vrouwenverleider] die van döner kebab [aan spies] hield, kon zich blauw ergeren aan die domme august [gedaante van een clown]. De dominicaner monnik, van geboorte Dominicaan en zoon van een domineese, hield zich van den domme (GB, VD heeft inmiddels 'van de domme', ook: van de gekke). De doña (Italië, ook wel: donna – Spanje) nuttigde een donut [gebak met gat in midden] en was overigens doloos (ook: doleus: te kwader trouw). Zij werd doodgemoedereerd dood gewaand. Haar doodverklaren (figuurlijk) ging doodsimpel (zie lemma 'simple comme bonjour'), doodeenvoudig. Haar wel-of-niet-doodgaanmysterie zal immer een raadsel blijven. Doofgeborenen horen in een doofstommeninstelling (meen je dat echt?) thuis. Het dossier met nummer 666 is het dossier-Dutroux, Dutrouxs dossier.

10. Dooie pieten en dooievisjeseters (ook: -vreters) zijn saaie kerels, zelfs al behoren ze tot de doopsgezinden van een Doopsgezinde Gemeente, onderdeel van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit! In 'bemind door zijn vrouw' is 'door zijn vrouw' een passieve
door-bepaling. Zouden ze doorhebben, dat ik door en door verschillend ben van mijn nazivader, en dus niet door- en doorslecht? Ik ben doorarm. Dos-à-dos is rug tegen rug (ook: rug-aan-rug). Een dorknoper [saaie ambtenaar] eet soms doorsneedorés [aardappel] in zijn doorsneedory [open roeiboot]. Wat bedoel je met: de lijsttrekker beoogde een dopplereffect [toonsverhoging of -verlaging bij naderen of verwijderen] toen hij de Dordtse leerregels (op de gelijknamige Synode) reciteerde? Niks, gewoon onzin!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten