vrijdag 14 januari 2022

2559 Dictee maandag 17-01-2022 (1) dictee Dictee van de dag (456)

Dictee – dictees [2559]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 401, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (456)

1. De kreupelen voerden gezamenlijk een achterhoedegevecht na achterelkaar de benen te hebben genomen uit het achterafcafeetje, waar de café-uitbater – hij leidde een bloeiende handel in achterkamertjesrendez-voustjes – net een achterachterkleinzoon had gekregen. Ze probeerden immers de twee blinden, die met een tussenpoos achter elkaar uit het etablissement vertrokken waren en die niet achteromzagen in wrok, door achteraanhinken te achterhalen, maar het leek erop dat ze steeds verder achteropraakten. Ze passeerden het plaatselijke voetbalveld, waar de lokalo's hun team, dat achter gekomen was en achterstond, opjutten: ze gingen erachter staan. Een adenoïdenlijder zat op zijn achterstevoren staande rollator. De spits kreeg een free kick mee omdat de linkerback [linker back] onreglementair achteroverleunde. De attente ref gaf deze, een
Achter-Indische asielzoeker, een allerallerlaatste(!) waarschuwing.

2. Sommige parvenu's denken dat ze de hele wereld aankunnen, terwijl ze hun eigen werk nauwelijks aankunnen. Het [in letters] acht-twee caféploegje [bnw., obscuur – 8-2-ploegje] leed een [in cijfers]
8-2-nederlaag. Een voorbeeld van een acroniem is asap [as soon as possible – z.s.m., zo spoedig mogelijk]. De acribische quaestor stond de duitendief acrimonieus te woord. Acouchy's zijn staartagoeti's. De openstaande schuld werd à contrecoeur en à corps perdu geacquitteerd (gekweten). Na een achturendag van studie behaalde hij een achtminnetje voor het tentamen 's anderendaags. De officier van justitie acquiesceerde na het proces namens het Openbaar Ministerie in de gerechtelijke, rechterlijke, uitspraak. De anabolesteroïdentoediening (GB, VD n, s) mislukte faliekant. De waarneming stijfde hem in zijn opvatting: dit overhemd was met stijfsel gesteven. Hij drong me meerdere borrels op, maar ik wilde het bij een(!) houden. Ik wilde immers mijn positieven bijeenhouden. Schrijf je stretch broek of stretchbroek? Voor striae geldt: dat is een lastig gevolg van zwangerschap.

3. De airmarshal, aficionado van airedaleterriërs, nuttigde zijn
à-la-meunièretong [door de meel gehaald – à la meunière] met aioli [koude knoflooksaus] met 'akkebah' [uitroep van afkeer]. Zijn ohs en ahs waren niet van de lucht; ook de uitroep 'Allahoe akbar' ontvlood zijn mond. Zijn geaggregeerde agressie leefde hij uit op de man in een pak van afghalaine [harige japonstof] die hem vroeger ooit bij de ahbozis [vroeger, fout: ahboris] [in NL: algemeen, horen, bovenste ledematen, onderste ledematen, zien, intelligentie, stabiliteit (vroeger bij de keuring voor de militaire dienst gebruikte term)] een S5'je [geestelijke stabiliteit 5, reden voor afkeuring militaire dienst] had onthouden. Toen hij ook nog op een affichetje (GB: een diminutief, verkleinwoord), las dat in het circus een criminele alibaba [iemand uit het Midden-Oosten, vanuit vooroordeel beschouwd als misdadiger], zou optreden, sloegen alle stoppen door. De commissie ad hoc – of is het ad-hoccommissie? – besliste anders. Bij de afdeling Human Resources werkte een afaticus [afasie = onvermogen tot begrijpen en spreken] – en dus geen aeschroloog! [uiten van ontuchtige taal] – die op een afbeeldsel van de god Aesculaap de AEX-index [Amsterdam Exchanges Index (beursindex van Amsterdam)] genoteerd had. Hij wilde van zich af bijten, toen men hem over het aes alienum [geleend geld] aansprak, maar hij heeft toch maar zijn tong afgebeten. Het hangt ervan af, hoe je ervan afkomt. Wil het bezoek afscheid nemen?

4. Het afscheidnemen viel haar zwaar. Zijn afgewende gelaat gaf aan dat hij zich afwendde om niet haar afgewende gewoonte te hoeven volgen. Een structurenvergadering vind je in Suriname [van een politieke partij]. Op je boterham moet je stroop smeren, om in het gevlij te komen moet je stroopsmeren. Welke syncopebetekenissen ken je zoal? Een tertiaris is een derdeordeling. Een aide de camp [adjudant – adc] is meestal geen aide de cuisine [hulpkok]. In haar kleren van aïda [katoenen weefsel] luisterde ze naar de Aida van Verdi. Scherpslijpers lijden niet aan aichmofobie [ziekelijke vrees voor al wat scherp is]. Ik had geen (keine) ahnung dat aguardiente brandewijn is. Een agrégé is een Franse middelbaaronderwijsdocent. De Ajaxsupporters steunden de Ajacieden. Is Airwick [merk luchtverfrisser] wel nodig in een airconditioned kajuit? Ainsi soit-il (het zij zo), de aioër [assistent in opleiding] had gelijk: op de aileron [rolroer] zat wel degelijk een ailanthusvlinder die door een aigrette [zilverreiger] belaagd werd. De term 'zenegroen' komt van 'altijdgroen'. Akoepedie [hulp, ook kunstmiddelen] is bestemd voor slechthorenden. De bloemengeur van de akoniet [monnikskap, giftige plant] verblijdde [ook: verblijde – ww. verblijden = verblijen] de acoliet tot op het bot.

5. We deden het à l'instar [ook: ad instar – op de wijze van] grootmoeder: alle schoven werden gealigneerd [in rechte lijn plaatsen]. Jammer, dat ze daarna gealiëneerd [verkocht] werden. De alibiali [allochtoon die in een functie slechts getolereerd wordt om de schijn van discriminatie te vermijden] barstte van de alibi's. Met alevieten worden vrijzinnige sjiieten [stroming in de islam] bedoeld. Alex' gevecht met Alice' broer had veel weg van zwartepieten en gooien met aleppo-inkt. Op de tarweakker waren de sporen van al- en dieldrin [verzamelnaam: drins, mv.] – verwant aan DDT, dichloordifenyltrichloorethaan, in veel landen verboden – nog duidelijk te zien. Zijn Ali Babaoutfit [alibabaoutfit] met Ali B-petje [donorprincipe, geen punt achter de B] was een daverend succes. Je kon zien dat het alleen-zijn aan hem vrat: van de allemande [dans] kwam weinig tot niets terecht.

6. Allahs wil geschiede! Op allerheiligendag [Allerheiligen] bad het allerbijdehandste jongetje tot de Allerhoogste. Uit zijn
alles-of-nietspoging [alles of niets] bleek dat hij allesbehalve clever was. Tetralogie van Fallot is een aangeboren hartafwijking zoals die bij 'blauwe baby's' bestaat. De idee van de theodicee [rechtvaardiging van God] komt van Leibniz. Het zogenaamde torentjesoverleg vindt plaats in het Torentje. Wat is een rechter a quo [tegen wiens beslissing het rechtsmiddel gericht is = judex a quo]? Hoe heet je rechterbuurman [rechter buurman]? Ik wil je niet wijzer maken dan je bent, maar Piet heeft je iets wijsgemaakt. Je kunt je spullen kwijtraken en je adem kwijt zijn. Hij reed privé auto in zijn privéauto [privé auto]. Zijn kakibroek was een kaki broek. Na de zoveelste zes min heeft hij zijn zesminmentaliteit aan de wilgen gehangen. We leven – tijdens schrijven van dit dictee – in tweeduizend (en) elf. Weet jij iets komisch? Het eeuwige Rome, de Eeuwige Stad [la città eterna, urbs eterna]. Hooggelegen, hoger gelegen.

7. Als je handgemeen wordt, heb je een handgemeen. Siamese tweelingen kunnen een hand gemeen hebben. Mooie werkwoorden: braak liggen, wijsmaken, afhandig maken en kwijtraken; die kun je maar kwijt zijn. Zijn zaken waren pico bello in orde. In de Goereese upper ten [elite] heerste een overzeese en farizese (als van farizeeërs) sfeer. Hij deed nog cruer [ruw, ongezouten, onverbloemd], de lucht werd nog weeër [onpasselijk makend] en ik werd alsmaar moeër. Waar zijn de rubberhandschoenen [rubber handschoenen, rubberen handschoenen] van mijn rechterbuurman [rechter buurman]? Wat, is zijn rechteroorlelletje [rechter oorlelletje] gehavend? Geef hem een plak deventerkoek (dat alleen in VD – GB en VD ook: Deventer koek). Het bijdehante jongetje – of was hij zelfs het allerallerbijdehandst? – deed de boudste beweringen. In die apocriefe boeken werden lieve jongens ten tonele gevoerd. De halvegare was niet wars van vunze taal en grove woorden. Schots en scheef maar wel kant-en-klaar lagen de dubbel en dwars verdiende prijzen klaar. Dor, dorder, dorst, zoals ver, verder, verst.

8. 'Seminaries' is de verzamelnaam van grootseminaries en kleinseminaries, hoogstmerkwaardig [hoogst merkwaardig] om zo te zeggen. Bij trukeren trek je de trukendoos open, debiteer je trucs en trucages en met enig geluk geniet een trucker, een truckchauffeur, daar dan van. De tuchtrechter neemt tuchtrechtelijke maatregelen. Ze dronken variététheaterthee. Vasopressine (ADHantidiuretisch hormoon), is een vochtvasthoudend hormoon, dat vaten vernauwt. Je kunt veilig stellen, dat het veiligstellen van de belangen van de terdoodveroordeelde goed gelukt is. Hij vermarktte het nieuwe product gewiekst. Johan Cruijff is een verlosser, Christus is de Verlosser. Neem een glaasje vermout en vernachel [voor de gek houden] me niet: doe niet alsof je de vloer vernagelt [bespijkeren]. De VAD is de vermogensaanwasdeling (nooit tot wasdom gekomen). Naar verluidt hebben we meer te verwachten van het Vermeylenfonds dan van het Davidsfonds [beide: BE, taal]. Kijk: een verneuteld [nietig] kereltje.

9. Hij is een doeal (manusje-van-alles, factotum), maar ook een vernielal. Die boeken worden verramsjt [afbraakprijzen]. Dit land is heel vroeger al verroomst [rooms geworden]. Wie weet waar hij nog verzeilt of verzeild raakt … De verzenderkesdag (niet meer in VD) is gekoppeld aan de eerste april met zijn eenaprilmoppen (1 aprilmoppen). Bel me maar op mijn 06-nummer [nulzesnummer]. Ga je de verzenen [hielen, Bijbeltaal] tegen de prikkels slaan? Houden Joden (joden) voorafgaand aan de (Grote) Verzoendag (verzoenfeest) grote verzoendag [wassen en verschonen]? De koppermaandag wordt gewestelijk ook verzworen maandag (ook: verloren maandag) genoemd [maandag na Driekoningen]. De vestaalse maagden hielden het vestaalse vuur voor Vesta [godin] brandende. Dat klinkt archaïsch [ouderwets]. De vetebemiddelaar slaagde niet in zijn opzet. Een driedubbele rittberger besliste de finale van de vrije kür. Lewis Carroll is de schrijver van 'Alice in Wonderland'. Daaraan hebben we de term
'alice-in-wonderlandsyndroom' [metamorfopsie – voorwerpen misvormd zien] te danken. Een Vinex-wijk [in NL: Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra] kan nooit erg oud zijn.

10. Dit is duidelijk een chateau migraine [(slechte) hoofdpijnwijn]; geef mij maar châteauneuf-du-pape – een krachtige rode rhônewijn uit het zuiden van het Rhônegebied. Dan heb ik weer het gevoel te leven als God in Frankrijk, zeker als de chatelaine van dat chateau mij die serveert bij het nuttigen van deze chateaubriand – biefstuk van de ossenhaas voor twee personen. Als dessert hadden we de keuze uit crème brûlée, dame blanche, pistache-ijs, macedoine [vruchtengelei als dessert] en île flottante [bollen eiwit die drijven].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten