zondag 16 januari 2022

2561 Dictee woensdag 19-01-2022 (1) dictee Dictee van de dag (458)


Dictee – dictees [2561]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 399, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (458)

1. Het reeuw(zweet) (niet meer in VD, vreemd genoeg wel reeroof = reeuwroof, lijkroof) is doodszweet. In België hebben ze een Rekenhof, in Den Haag een Algemene Rekenkamer en bij gemeentes een rekenkamer. Op de levensgolven heb je relapsen [het weer instorten] en relances [opleving]. Een rekke is een vogelaarsstok. Een vliegtuig kan in een remous [ruh-moe] (stijgingen en dalingen in instabiele luchtlaag) raken. De lipstickremover (lippenstiftverwijderaar) deed het prima. De term 'remonstrant(ie)' danken we aan de Remonstrantse Broederschap. Na het aangenomen remisevoorstel bij het
remise-eindspel was de remisepartij een feit. Wat is het rente-effect op de rente-inkomsten en -uitgaven en de renteopbrengst? De man met renommee raakte par renommée [bij toeval] in de petoet [gevangenis]. De ME [mobiele eenheid] had nog een reserve-eenheid achter de hand (voorhanden). Een URL is een uniform resource locator. Een ressource is een hulpmiddel, een middel van bestaan. Met human resources houdt hrm, humanresourcesmanagement, zich bezig.

2. Bij resorberen vindt resorptie [opneming in de lichaamsvochten] plaats. In de milt zit een reticulo-endotheliaal systeem [ook: reticulaire stelsel, met functie bij bloedzuivering en immuniteit]. Bestaat er bij het parallellogram van krachten een soort resultantenproef? De ontmoeting werd bekroond met een réussite [gelukkige afloop, succes]. Doe de reuter (zeef) en de rest van de reutemeteut [troep, boel] maar weg. Betaal je in Saudi-Arabië (Saoedi-Arabië) met riyals [SAR], in Iran [IRR], Jemen [YER], Qatar [QAR – let op! – 2021 riyal! ?] en Oman [OMR] doe je dat met rials. Onder het lemma 'reveil' vinden we het Reveil (vernieuwing godsdienstig leven specifiek: protestant, 1810 Zwitserland, 1830 Nederland), het ethisch reveil [Nederland, antiabortus 1976] en het Aziatisch reveil [zelfbewustwording oosterse volken]. De revenuen [opbrengst] van de revue in Reykjavik waren ondanks de reverence [buiging met door de knieën zakken] van de danseres teleurstellend. De reviaanse [Reve] rêverieën [dromerijen] bij de rhythm-and-bluesmuziek in de rez-de-chaussee [benedenwoning] waren opzwepend. Het Riagg-centrum [in NL: Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg] kon geen uitkomst bieden. Het rexisme was fascisme in België voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De revelatie [ontdekking, openbaring] voerde een revolte [opstand] aan. De loop der dingen was nu eenmaal irreversibel [onomkeerbaar].

3. Rijst kook je in een ricecooker. De rigor mortis [lijkstijfheid] was bij de Riffijn [uit het Rifgebergte] nog niet ingetreden. Hij heeft een bielsen [let op biel – biels of biels – bielsen/bielzen] omheining gemaakt. Hij is zo stoned [high, stomdronken] als een garnaal. Ze profileerden zich als Jacobse en Van Esachtige Jacobsen en Van Essen. De San, de Bosjesman, eet bosjesmannenrijst. De b.o.t.'ers [in NL: beroeps voor onbepaalde tijd] speelden in een Bosch café boter-kaas-en-eieren om een boeket bosvergeet-mij-nietjes, terwijl de bostonterriër, afkomstig uit Bosnië en Herzegovina, vanuit de bosschages toekeek. Borium (boor, atoomnummer 5, symbool: B) is niet naar Niels Bohr genoemd, de lengte-eenheid bohr (symbool: ao) wel. Alvorens er zijn borsalino [hoed] op te zetten, smeerde hij zijn vollemaan (ook: volle maan – in dit geval: geheel kaal hoofd) helemaal in met boreh [in Indië welriekende gele zalf van kurkuma]. Het was arctisch [GB: zeer koud; ook: antarctisch] in de Antarctische dreven [VD]. Wat, wil je boss [baas, leider] je de woestijn in sturen? Bij het absolute nulpunt ontstaat het bose-einsteincondensaat [versmelting van atoomkernen]. Een aerodroom is een vliegveld, een velodroom een wielerbaan en een hippodroom een renbaan.

4. Als de boulimie [afwisselend: vreten en vasten] te erg is, luistert ze naar Boulezs [ees] werken en vervaardigt ze boulewerk [inlegwerk van dunne reepjes of blaadjes metaal in hout] in haar stulpje aan het boulevardje. De bouillie bordelaise, Bordeauxse pap, kun je niet eten; bouilli [soepvlees aan één stuk] wel. Bouffonnerie is grove grappenmakerij. Zit niet te bouderen, te pruilen! Op woorden als 'bouchee' (pasteitje) en 'bouclé' (losse kaardgaren stof) kun je jouw taallusten botvieren. Zorg wel, dat de dicteecorrectoren bot vangen! Een bottom-up benadering [bnw., maar vaak aaneen!] is niet top-down [bnw., idem]. De bottomline is de kern van de zaak. Bottinetjes [ook: bottientjes] zijn rijglaarsjes. Een bottleneck is verkeersorganisatorisch een flessenhals. In Botswana heb ik aan een botje-bij-botje [Amerikaanse picknick] deelgenomen. De bougainville(a) is een geslacht van Zuid-Amerikaanse planten. Piet die aan de Boven-Maas woonde, was en woonde boven Jan. Wat goed is, komt vanzelf bovendrijven, bovenaan, boven aan de maatschappelijke ladder. Een bourdalou is een damespo met deksel.

5. De Bourgondische hertog, een bourgondiër van een levensgenieter, genoot een bourgondische maaltijd (met bourgogne), terwijl het gezelschap een bourree voor hem danste. Het bourgeois [burgerlijk] kereltje leidde met nog twee bourgeoises en een ander bourgeoistje een bourgeoisbestaan. In zijn boutade [geestige uitval tegen iets of iemand] debiteerde [ten beste geven] hij à la een bouvier [hond] zijn bouts rimés [verzen op opgegeven rijmen]. Moderne printers werken alsof ze een boustrofedon [eerste regel v.l.n.r., tweede v.r.n.l., etc.] moeten produceren. Een boze griet is een kwaad wijf. Vereren van de Boze is uit den boze. Hij bedreigde de bovvader [bewust ongehuwde vader], een bovenste beste kerel, op de bowlingalley [modern soort kegelbaan] met een bowiemes [groot jachtmes]. Braiseren is smoren [met weinig vocht in gesloten pan gaar laten worden].

6. Hebben de Bovenwindse Eilanden een boviene [m.b.t. rundvee] cultuur? Op de bramahpers [met getallen – bankbiljetten] werd het recept voor de brahmapoetrakip gedrukt. De Brabançonne [Belgische volkslied] is beslist geen ode aan braggiet [platinamineraal]. De
brei-juffrouw, bekendstaand als brekebeen [mislukkeling], droeg een breloque [hangsieraad]. Ze morste breezer [als mix verkochte drank op basis van rum] op haar breitschwanzdeux-pièceje [behaarde huid van te vroeg ter wereld gekomen, onvoldragen schapen]. Breakbeat heeft een wisselend tempo. We zullen dit jaar break-even [baten en kosten in evenwicht] draaien. Hij had een breakdown, een geestelijke inzinking. Zelfs die brave hendriken hebben met veel bravoure gebreakdanst (gebreakdancet). Een bratsch is een driesnarige altviool. Brand maar los, brandt u maar los; als u maar niet gaat brandstichten. Een briard [herdershond] kent de brezjnevdoctrine [communistische landen steunen elkaar] echt niet! De deur was brique, steenrood, geverfd. De eerste violist met zijn brillantinehaar speelde de passage briljant en met veel brille [virtuoos]. Het was één brijige substantie. Bij het brigittenklooster lag een brigadeschool [exercitiereglement]. Een rinkelbom is een tamboerijn.

7. Hij pijnigde zijn brein met de vraag, waarom hij briketten [brandstof] in stede [plaats] van brijn [pekel] besteld had. De bricks-and-mortar [productie, handel en dienstverlening vanuit fysieke locaties] is de klassieke bedrijfsvoering. Zwaait Rutte hier de rijksscepter? Vergadert de rijksdag nog steeds in de Duitse (Berlijnse) Rijksdag? Een van de vele rijksmusea is het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij een rijopleiding hoort het op- en afrijden van een roroschip (rij-op-rij-afschip). Een rijnsteen is een baksteen van rivierklei die langs de Oude Rijn in Utrecht en Zuid-Holland gebakken wordt. Rein zei: "Dit is nu een rijn, een molenijzer." Een rijkswachter was lid van de rijkswacht. Bij een Indische of Chinese rijsttafel (bij het rijsttafelen) krijg je toch geen rijstepap, mag ik hopen; wel rijstwijn (sake, saki)? De hele rimram stond te schudden bij de aardbevingstsunami. Vraag je rillettes, krijg je varkenspastei. Kikkers kunnen rikkikken (rikkekikken), hamers en harten rikketikken.

8. Op rinks kun je rolschaatsen. Hij was de risee, het lachertje, van de buurt. Het was een hard gelag dat hij onder het gelach van de anderen, het gelag moest betalen. Heerlijk, die rinse (rijnse) appelstroop op het brood, en dan nog een glaasje rioja [Spaanse wijn, Ebrodal] erbij. Bij de ripdeal [overval i.v.m. drugs] werd een riotgun [geweer – sproeier] gebruikt. Rips is ribbetjesgoed. De ritebeschrijving was vrij compleet. Ritardando is in de muziek van lieverle(d)e langzamer. Het tijdperk rissglaciaal is zo genoemd naar de rivier de Riss. Risken is een spelletje risk doen. De risotto is een Italiaans gerecht van rijst. Een robbedoes is een spring-in-'t-veld. De roadie [hulpkracht apparatuur op tournee], de roadmanager, leefde nog in de roaring twenties. Is
RNA-moleculegedrag [molecuul – moleculen; gebruikelijker: moleculen/s, dus geen tussen-n!] voorspelbaar? Een rooms-katholieke kerk wordt afgekort met
r.-k. kerk. Omschrijf in je eigen woorden, wat het RIZIV [Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering] in België doet.

9. Een robinsonade is een avonturenroman, een rocaille een soort schelpstijl en een rochet een wit koorhemd. Rockabilly is een mengvorm van rock en country-and-westernmuziek. Bij rock-'n-roll heb je rock-'n-rollkousen nodig. Waarin verschilt een Rode Kruispost van een Rode Halvemaanpost? In een Rode Duivelswedstrijd spelen Rode Duivels. In een römertopf kun je stomen zonder vet [een soort van braiseren dus]. De roei-equipe flikkerde het spul achter de rododendrons. Welke vogels roekoeën er? Roetzwart van het spelen roetsjte hij de roetsjbaan af. Rvs is roestvrij staal. Een rvs-wasbak is een roestvrijstalen [bnw.] wasbak. Rohypnol is een slaapmiddel. Bij het schaken kan rokeren (een rokade) heel nuttig zijn. Heet dat nu een rolbevestigend of juist -doorbrekend optreden? Hij is gespecialiseerd in rokken- en hartenjagen. Het romaans is een stijl, het Romaans is een taal. Ze rollebolden over straat. Een ziganoloog bestudeert zigeuners.

10. Roma en Sinti zijn zigeunervolken. De Romereis is geslaagd. De romein is een lettertype, de Romein een persoon. Hoe zit dat
Romeins-rechtelijk? Zijn oeuvre was romantisch-klassiek. Een rombus is een gelijkzijdige scheve vierhoek (een ruit dus). Een romboïde [n/s] is een scheefhoekig parallellogram. Hij draaide zich driemaal in de rondte. Een romusha is een Indonesische dwangarbeider. Een ronzebons is een draagbare poppenkast. Roofing is asfaltpapier. Boven de roodpluchen stoel wapperde het rood-wit-blauw.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten