zaterdag 14 augustus 2021

2350 Dictee dinsdag 17-08-2021 (1) dictee Dictee van de dag (303)

Dictee – dictees [2350]

Oefendictee 554 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (303)

1. Deze Vendéeër en die Vendéese maken deel uit van de Vendéebevolking. Opgehokte kippen gaan als stressverschijnsel vaak verenpikken (elkaar in de veren pikken). Wat voor soort infuus is een baxter? Een gewoon dito. Een idée reçue is een algemeen aanvaard idee. Waren zij nu aan het zwanzen [gekheden uithalen] of (hun tijd) aan het verlapzwansen [verlummelen]? De boeken werden verramsjt [tegen afbraakprijs verkopen]. Dat is nu al de zoveelste verschlimmbesserung ['verfoutering']! Welke van deze chocola's smaakt het verfijndst [d]? Waren de verzetsstrijders van de Vietcong en Vietminh betrokken bij de vietnamisering [een land zelf voor eigen belangen laten zorgen]? Hij wierp het vijgetouw om de stevigste tak van de vijgenboom. Valenciennes is een soort van Vlaamse kloskant en een valflouw is een vogelnet. Aan getrukeerde scènes komt de nodige trucage te pas. Waar ligt Tsunamië [door tsunami getroffen gebied] precies? In een tuberculeuze omgeving zijn er altijd wel tuberkelbacillen.

2. Tuktuks [oe] (driewielig voertuigje) vindt men vooral in Azië. We gaan vanavond geen tv (teevee) kijken. Met de twatwa wordt wel die zwarte bisschop [vogel], maar niet Desmond Tutu, bedoeld. Zijn ufoangst was spreekwoordelijk. Heeft een übermensch per definitie ook een grote uberteit [overvloed, vruchtbaarheid]? Is het Vesoc [Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité] net zoiets als de SER
[
Sociaal-Economische Raad]? De Romeinse keizer Vespasianus verpachtte vespasiennes (vespasiaanse hokjes). De Siciliaanse vesper(s) was (waren) een bloedbad [onder de Fransen, begonnen in Palermo op Sicilië]. Een vesperei was een feestelijke avondbijeenkomst [ook: vesperbrood = broodmaaltijd om 5 uur, op platteland]. En de Avondster, Venus, wordt ook wel Vesper genoemd. De naald werd gevessemd [door het oog van de naald halen; ook: vademen]. Je moet die vent niet zo op zijn vestje kwatten [beledigen]. De vestaalse maagden [in dienst van Vesta] waren zeer kuis. Een vestale is een priesteres van Vesta. Zij vertoonde vestigia amoris (de sporen der liefde). Ik zag vestigia flammae (sporen van vuur). Vestigia nulla retrorsum: we doen geen stap terug! Een vesting à cheval is aan beide oevers van een rivier gelegen. Is dat raar, een feston [geborduurd randje] op een veston [colbert]? Ja, hij heeft een vetbetaalde [goedbetaalde] baan.

3. In de Vesuviusstad [Napels] wordt er gerookt als een Vesuvius. Het gebeurde op Vette Donderdag [jeudi gras, laatste donderdag voor het vasten – r.-k.], nee, niet op Witte Donderdag [vroeger: Groene Donderdag, laatste donderdag voor Pasen: met Laatste Avondmaal]. Een adipocyt is een vetcel. Veteren is vetoën. VD staat niet alleen voor Van Dale, maar ook voor Veterinaire Dienst. De tekst is omgeven door een vetfijn [buitenste vet + binnenste fijn] kader. Wat doe je met vetiverolie [in de parfumerie]? De tegenstanders van de Vetkopers waren de Schieringers [14e-15e eeuw, Friesland]. Adipocera (adipocire) is lijkenvet. Rock-'n-roll is vetkuivenmuziek. Een butyrometer is een vetmeter. Glutamaat is ve-tsin. Een guacharo is een vetvogel. Wie obees [verbuiging: obese] is, lijdt aan vetzucht. Het Veulen of Kleine Paard is heel ver weg. Vexatae quaestiones zijn veelbesproken, vaak onopgeloste, vragen. Fransen spelen vaak jeu de boules, wij Hollanders jeu-de-boulen. Bij petanque gooi je met de grote ballen naar het kleine biggetje (in deze betekenis niet in de wdb.), de cochonnet (niet in VD). Mag ik van jou van de vezels de rameevezel, de aloëvezel, de rayonvezel en de tracheïdevezel?

4. Heeft u vezelversterkte je-weet-wel? De afkorting v.f. staat voor viva fecit [zij heeft het bij haar leven gemaakt] of vivus fecit [hij – zijn]. Bijvoorbeeld (verbi gratia, Latijn, ook verbi causa) wordt afgekort tot v.g. of v.gr. [vee-gee(-jèhr)] Voorheen kun je afkorten tot vh. of v/h [beide: vee-jaa]. VHF staat voor very high frequency. Vhs'en zijn volkshogescholen. Viagra is een erectiepil op basis van sildenafil. Vi aut voluntate [gedwongen of vrijwillig] moet je dit vroeg of laat toch betalen. Ik wist echt niet wat ik deed, toen ik vibede [dansen op muziek waarbij je m.n. met je onderlichaam draait]. Wat doen vics [NL: veiligheid, informatie en controle (wagenbegeleider)] bij het openbaar vervoer [ov]? Ik moest dit v.c. (vi coactus, door geweld gedwongen) doen. Het moet wel vi cessionis [krachtens een overdracht] gebeurd zijn. Victis honos: eer aan de overwonnenen. De victoriabaars, de nijlbaars, dankt zijn naam aan het Victoriameer. Met victoriawater wordt mineraalwater uit de Victoriabron te Oberlahnstein bedoeld. Ik zal voor victus et amictus (eten en kleren) zorgen. Zet die vidés (kippenpasteitjes) maar in de vide [open ruimte van meer verdiepingen] neer. De video-opname mislukte. Een vlog is een video(b)log. Video lupum: ik zie de wolf [gezegd als de persoon verschijnt over wie je net spreekt en die je vreest – ook: lupus in fabula].

5. Een vidioot is een video-idioot. Hij rijdt in een vierdeurs auto (VD ook: vierdeursauto). Het vierenswaardig wonder is het mirakel van Amsterdam [internet: 1345]. Een lupus in fabula is een onverwachts verschijnend personage. Een vierkante Jan [vierkante pot] (groene kelderfles met of voor jenever) vind je [vindt je bediende] in de kelder. Een monnik heeft de wereld vaarwelgezegd; een reiziger heeft vaarwel gewuifd tegen het thuisfront. Is er een speciale naam voor onderwaterschepen? Hij kwam vi et armis [met wapengeweld] om het leven. De Vietminh is opgericht door Ho Tsji Minh. Dat alles geschiedde onder de vigeur van de Trekhondenwet. Ik doe dit vigore mandati, krachtens mijn lastgeving. Vigogne- of pacowol komt van de vicuña [kleine soort van wilde lama]. Een vihuela [vie-wèh-laa] is een soort van middeleeuwse Spaanse gitaar.

6. Die feiten zijn vieux jeu [oude kost]. Lucebert is de keizer van de Vijftigers [experimentele dichters rond 1950]. Op de veiling vond vijling [het vijlen] van sommige kisten met splinters plaats. Dit literaire (GB ook: tt) werkstuk heeft nog enkele vijlstreken nodig. Waar slaat 'villa Bellevue' of 'villa Schoonzicht' [meisje met korte rok of wijdbeens] eigenlijk op? De vincentianen zijn lid van een Vincentiusvereniging. De grote vijver is de Atlantische Oceaan. Kan een ganzerik vliegen? Ja: mannetjesgans. Ze zijn verbonden door de vinculum matrimonii [de huwelijksband]. Vindaloos [zekere curry] worden in de Indiase keuken bereid. Een eerwraakbedrijver is een vindex injuriae, wreker van onrecht. Cellbroadcast, broodkast, podcast, vodcast, daar hoort een verhaal bij. Ik kocht een state-of-the-artcomputer. Een buma is een burgermannetje. Ze smeerde wat vaseline op de vliezen. De verzouten soep was niet te eten. Dit is een luxe-uitgave (luxe uitgave) van het boek. Viscerale aandoeningen betreffen de ingewanden. De violon d'Ingres refereert aan een hobby naast het werkelijke talent.

7. De vergrote foto van de verzoute rivier was toch nog heel helder. Deze anderhalfhonderd maakt de anderhalfduizend vol. De commode zou als eerste vlam vatten. Ja, jij hebt mooi praten met je rijkdom! Vanachter zijn bureau regelt hij alles. Het werken met een valflouw [vogelnet, ook vlouw] vind ik flauw. Het vals-zijn kan zich uiten in valsspelen door valsspelers. Wie zijn de valste spelers in deze verdorven groep? We kennen de nodige vadertjes: vadertje Cats, Vadertje Staat, vadertje tsaar, vadertje Stalin en Vadertje Tijd. Valets de chambre zijn kamerdienaren. Je moet de narigheid van je afzetten en meer van je af bijten. Het is toch van de gekke dat hij zich van de(n) [archaïsch] domme houdt. Op Hawaï koop je hawaïburgers en hawaïhemden. Varikeus gaat over spataderen, viskeus over taaivloeibaarheid. Een vapo is een vaporisateur. Wat vasculair is, behoort tot de (bloed)vaten. Hij zit behoorlijk vastgebakken aan zijn gewoontes en centen.

8. Gezocht op '*cose': antracose (soort silicose), bloedglucose (bloedsuiker), dermatomycose (schimmelinfectie), helcose (verzwering), mycose (trehalose in paddenstoelen), psittacose (papegaaienziekte), varicose (aanwezigheid spataderen) en zwangerschapstoxicose [vergiftiging]. In deze baan is hij nu vastbenoemd. Vandaar! Nu snap ik het, hij komt niet vanhier, maar vandaar. We moeten ervan af zien te komen, dan zullen we er met ere en definitief af zijn. Geef ze lik op stuk: voer dus een lik-op-stukbeleid en geef die vent van likmevestje [van niets] van jetje [van katoen, ervan langs geven]. Op het Nederlandse feestje waren aanwezig: meneer De Boer, mevrouw De Vries en de weduwe Van Nelle (let op: niet het theemerk 'De Erven de Weduwe J. van Nelle'! – eigennaam) Je zou veelmeer veel meer vreemdelingen verwachten. In Belgische ziekenhuizen tref je vaak een v-dienst [verzorgingsdienst] aan. Op veie [vruchtbaar, vet] grond groeien planten welig. Dit vehikel is eigenlijk veil [te koop, ook: venaal]. Pak dat maar aan: een lekker vanillebiscuitje.

9. Door een typefoutje (typfoutje) heet Google nu geen Googol. Luddieten zijn bevechters van de industriële revolutie [niet in wdb., naar: Ned Ludd, wever]. De fotografe maakte een close-up van de
pin-upgirl. Ze dronken spätlese [(van) laat geplukte druiven]. Clio is de muze van de geschiedenis en van het epos. Een beetje popartkunstenaar maakt zelfs van een blik soep of een soepblik nog iets. Vingt-et-un en trente-et-un (trente-un) zijn kaartspelen, met alles in je hand zijn het kaartspellen. Vast staat, dat hij het niet gedaan heeft. Vinho verde is een frisse, licht mousserende Portugese wijn. Een platvink [platte portemonnee] kun je rollen (dan ben je vinkendresseur of -pezer – Bargoens: zakkenroller). Hoe spreek je oenologie uit (3 mogelijkheden)? Vinsanto is een dessertwijn uit Santorini. Dit is nou echte vintage [met groot verleden] soul [muziekstijl]. Een vio is een vereniging in oprichting. Van de violenwortel [viooltjeswortel, wortelstok van de Florentijnse lis] maakt men poudre de riz (poudre d'iris – blanketsel). Vioolspelen is op de viool spelen. Een vip is volgens Van Dale een very important person of een victory point [bridge].

10. Vertoont een kenau (genoemd naar Kenau Simonsdochter Hasselaar) viraginiteit [mannelijke kenmerken bij vrouwen]? Virginische tabak is virginia(tabak). Deze virgo intacta [medisch: meisje met ongeschonden maagdenvlies] lijdt aan virginitifobie [beklemmende vrees om verkracht te worden]. Viribus audax is roekeloos vertrouwend op zijn kracht en viribus conjunctis is met vereende krachten (ook: viribus unitis). Ook de viri docti [geleerde heren] kwamen er niet uit. De patrilokale huisvesting [bij de familie van de man inwonend] beviel niet erg. Virtute et fide is door deugd en trouw (of: geloof), virtute et labore door deugd en arbeid en virtute, non astutia door deugd, niet door slimheid. De waarzegster zei: "Jij bent Vissen."

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten