dinsdag 10 augustus 2021

2343 Dictee vrijdag 13-08-2021 (1) dictee Dictee van de dag (299)

Dictee – dictees [2343]

Oefendictee 558 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (299)

1. Vaklieden zijn zonder uitzondering (-)lui. Zoek op wat met rode [taal: voltooid deelwoord na hulpwerkwoord – ‘gelopen hebben’] en groene volgorde [voor – ‘hebben gelopen’] bedoeld wordt. Volgroeiing is volwassen worden, volwassenwording. Bij assiduïteit toont men volharding. Het 'volitare per ora virum' [allerwegen bekend zijn] moet wel op een BN'er [BN] of een BV'er [BV] slaan. Waarom is achtentwintig een perfect getal [echte delers 1, 2, 4, 7, 14 – niet ook 28 zelf dus – zijn opgeteld ook 28!]? Wat zijn Volksduitsers [buiten Duitsland en Oostenrijk levende personen van Duitse origine, 1930-'40]? Een etnie is een volksgroep. Het Ministerie (instelling!) van Volksgezondheid gaat over de volksgezondheid. De Brabançonne en het Wilhelmus zijn volksliederen. In 1918 werd in het voormalig Nederlands-Indië de Volksraad ingesteld, die bestond uit
onderdanen-Nederlanders en niet-Nederlanders. De Volksrepubliek China is nu tevredener over VD dan in het verleden … [V!]. De volksschrijver Reve wordt kortweg wel de Volksschrijver genoemd. Hele volksstammen zullen dat nooit leren. Wanneer moeten we de Grote Volksverhuizing ongeveer dateren? Het binnendringen van verschillende niet-Romeinse volkeren in het Romeinse Rijk, tussen de 4e en de 6e eeuw n.Chr.! Waar bevond zich het Paleis voor Volksvlijt ook alweer? In Amsterdam!

2. Van het merk Volkswagen zijn heel wat Volkswagenbussen gemaakt. Is volledig bloed [zoals afgenomen, niet: plasma – via plasmaferese] vol bloed, bloeddoorlopen? Hij kerkt bij de volle-evangeliegemeente. Dit is andijvie van de vollegrond. Na de vol plané [zweefvlucht] volgde een buik- als noodlanding. In een sonnet [lyrisch gedicht van twee kwatrijnen en twee terzinen] kun je volta's [chute, val, wending tussen het octaaf en het sextet] tegenkomen. Wat heeft een voltaire [fauteuil] met Voltaire [is naar hem genoemd] te maken? Een volte-face is een ommezwaai. Ze ging als voluntoerist [ook vrijwilligerswerk] naar Ecuador. Kijk, Korinthische kapitelen [bekroning van een zuil; ook; Dorische, Ionische en Egyptische]! Dat is volventibus annis [in de loop der jaren] zo gegroeid. Het Belgisch-Nederlandse dictee was geheel volzet [BE]. Wat was vroeger in Nederland het Vomil [het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne]? Hij is een kei in vondelen [verzen zeggen à la Vondel]. Wat een trouvaille [vondst]! Bij vonkenzien zie je mouches volantes (muscae volitantes – zwarte vlekjes). Hij zat von Kopf bis Fuss [helemaal, van top tot teen – a capite ad calcem] onder de uitslag. Is dit het vonnis a quo [waartegen het ingestelde rechtsmiddel is gericht]? Een vook [voe:k] is een e-book (ook: e-boek) [beide: ie!] met videomateriaal. Volatiel: verre van koersvast.

3. Zit de yuccamot vooral op de yucca (adamsnaald – die dus!) of op de yuca, waaruit maniokwortelmeel bereid wordt? Zydeco
[zaaj-duh-koo] is volksmuziek van bij de Mississippi. Wat heeft zij een mooie berthekraag [van kant] om! Het zyklon B-gas werd in vernietigingskampen gebruikt. Een yurta (joert, joerte, ger) is een grote tent bij de Kirgiezen. Wordt een zegerijke voetbalploeg getooid met zegekruid [tuinplant]? Een zedenprediker verkondigt zedelijke aspecten uit de zedenleer. Dat die zazou [oemodern, excentriek jong mens] zo'n interesse had in deze zeboe … [bultrund]. Een zevendedagzoeker [VD: de zevende dag zoeken ...] is geen zevendedagsbaptist [zaterdag als rustdag], maar gewoon een lijntrekker. De zagepiet zag ertegen op. Soms kun je bij het zakendoen goede zaken doen. Zelfgefabriceerde [analogie met zelfgemaakt, anders strikt: zelf gefabriceerd – voorkeur: 1e, zie lemma 'zelf'] appelmoes heb je zelf gefabriceerd. Een façade is een vooraanzicht. Is die fokkenmast wel betrouwbaar? In zijn voorbeeldeloze ijver heeft hij het voorbeeldenboek helemaal uitgeplozen. Anticonceptiva zijn profylactisch [voorbehoedend, preventief]. VS is minder dan VSO, VSOP en VVSOP.

4. Hij woont voorbij de kerk, voor op het plein. Met je mond voorbijpraten, zul je je doel voorbijstreven. Het pro-oestrum is de voorbronst. Voordeurdelers doen aan voordeurdelen. Hier hebben jullie vast een preprint [ie] [voordruk]. Zij zal wel weer een schort voorhebben. In de nieuwe VD zijn 'fimose' en 'fimosis' allebei goed [GB alleen laatste]. Een galilea is een voorkerk. Een grex venalium is een kudde huurlingen. Een fenocryst is een voorkristal. Benzaldehyde is bittereamandelolie. Een voorrede is een proëmium. Wat voor de Reformatie plaatsvond, is voorreformatorisch. Voorsnijden, trancheren, is kleinsnijden. Trainer, moet ik echt voorspelen? Jan Klaasen op toneel, daar wil ik echt niet voor spelen. Een banlieusard is een voorstadsjongere. Een voorstijl is een vooraan staande stijl. Omina [voortekens] zijn omineus. Omissis jocis [s], alle gekheid op een stokje. En dan komen we hier helemaal voor tjoema [voor niets, vergeefs]? Waarin verschillen apo- [voortplanting zonder bevruchting] en amfimixis [met versmelting van 2 geslachtscellen]? Hij keek door de voorruit en zette de auto in de vooruit. Een donjuan heet naar Don Juan. Pomologie: vruchtenkunde, vruchtenmoes: bavarois(e).

5. Er was wel een simpele bed-bad-broodvoorziening. Een voorwal is een vooruit liggende wal. Een voorzoon kan later geëcht worden. Vop's [voetgangersoversteekplaats] zijn als regel wel veilig. Vormkracht is entelechie [vormende kracht, doeloorzaak]. Wat was vroeger in Nederland het VoRo [Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening]? Twijfel druk je uit met: vorrei e non vorrei [It.: ik zou willen, maar ook niet]. De Vorstendommen zijn de Vorsten: een van de negen engelenkoren. We kennen de vorst des levens (Christus), de vorst der Nederlandse schilders (Rembrandt) en de vorst der Nederlandse dichters (Vondel). Hij geniet vorst- of winter-WW. De Vos (met de Gans) is van grote hoogte [sterrenbeeld, niet meer in VD; thans: Vosje – Vulpecula]. In de voutenkamer [opkamer] dronken ze tezamen (samen) fruitige witte vouvray uit de Loirestreek.

6. Een fiacre (fiaker, huurrijtuig) is naar een Parijs [bnw.] hotel genoemd. Jullie moeten allemaal hiernaartoe komen. Wat ga je zo dadelijk zoal doen? Ik ben mijn zorbje [bal waar persoon staande in past] kwijt. Heb jij zonet gejokt? Zo niet, vertel het dan maar. De (Olympische) Zomer- en Winterspelen zijn onderdelen van de Olympische Spelen. Ik probeer net als jij zo min mogelijk steken te laten vallen. We konden kiezen uit zucchetti [eetbare pompoen], zucchino [courgette] en zuccotto [nagerecht met in likeur gedrenkte cake]. Die zottebollen [zot] houden van zoute bollen. Zouk [oe] is dansmuziek bestaande uit een creoolse mix van Afrikaanse gitaarstijlen, Caraïbische pop en Amerikaanse funk [uh]. De afkorting van zuidoost ten zuiden is Z.O.t.Z. In vouwe dezes [ingesloten] vindt u de offerte. Is dat nu origamipapier [sitspapier bij de papiervouwkunst]? Vova was het NSB-blad Volk en Vaderland. Ik ben een vox clamantis in deserto [roepende in de woestijn]: ze slaan mijn woorden in de wind. Een voxel [kleinte volume-element in een driedimensionaal beeld of geheugen] lijkt veel op een pixel [beeldpunt in grafische afbeelding]. Wordt de vox populi [stem des volks] in een voxpop [radio- of
tv-programma met mening
van het gewone volk] via voxpoppen [bijbehorend ww.] verwoord?

7. Dit is wel een erg voyante [opzichtig] voyage imaginaire [fictief reisverhaal]. Deze vp [vicepresident] is een voyeur. Bart de Wever is van een V-partij [de Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA]. De VPRO is de Vrijzinnig-protestantse Radio-omroep. VR staat voor vaarreglement, de VR voor de Veiligheidsraad of ook virtual reality. Een V-recessie is geen dubbele dip (maar een enkele, kortdurende geen W- dus). Wat was eerder, de Vrede van Versailles [1919], of die van Münster [1648]? In het Vredespaleis [Den Haag] vindt men het (Permanent) Hof van Internationale Justitie, van Arbitrage. De internationale vredesmacht greep in. Het vredesteken is het V-teken of het ban-de-bomteken . De vredestempel is de tempel van Janus in het oude Rome. Het VVV is de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Is het niet wat ridicuul om nu het gras te verticuteren [bovenste laag met messen bewerken]? Het ging steeds beter: bij stukje en beetje. Dat laatste schrijf je trouwens niet met een a'tje, maar met een b'tje. Zit niet zo te vrèlen (niet meer in VD: vervelen, klieren). Een amicus curiae is vriend van het (gerechts)hof. Een voorbeeld van faux amis zijn 'locatie' en 'location' (Frans: huren – van een huis). Heb jij een Rwandese kennis?

8. Een voorbeeld van false friends zijn 'billion' (Am. – 1.000.000.000) en 'biljoen' (NL1.000.000.000.000). Vriesdroging is lyofilisatie. De Vrije Gemeente [los van de Nederlandse Hervormde Kerk] trof je aan in Amsterdam. Vrije energie is helmholtzenergie (symbool: A) en vrije enthalpie is gibbsenergie (symbool: G). Met een vrijbrief heb je carte blanche. Dacht ik op een vrimibo terecht te komen, noemden ze het een vrijmibo. Een vrijschijtertje (geen (bang)schijterd!) is prettig bij
wc-bezoek [kort jasje zonder panden]. In vrijetijdskleding ben je casual gekleed. Ik koop alleen vrije-uitloopkippeneieren. De gouverneur gebruikte vaak een flap-over [flip-over, flipchart, flap-overbord] en was overigens een flapuit. In Engeland hebben ze meerdere malen een Black Friday, zwarte vrijdag, beleefd. Vroeger had je nog kleinverlofgangers. Een vrijheidsboom is een meiboom met een rode muts op de top. Een copycat is iemand die een ander na-aapt. De kokette coquette (ook: kokette kokette) was wel erg behaagziek. Ze sprong van de os (de haan – letterlijk, Frans) op de ezel [van de hak op de tak], ze sprak coq-à-l'âne [wartaal], en at coq au vin [gerecht van kip met uitjes, gestoofd in wijn]. Een vrijheidsmuts is een rode, Frygische muts. Een vrolijke frans heeft een leven als vrolijke Frans.

9. De akkers moesten dat jaar braak liggen. Leg nog eens uit het verschil tussen vrij-katholiek en oudkatholiek. Vrijmad is etgroen [nagras]. Vrijmetselarij is franc-maçonnerie. Een vroedmeester [v: vroedvrouw] is een accoucheur [accoucheuse], de vroedgodin was Lucina. De vroegoude douairière zegende haar vroegrijpe kleinkind. Welke twee betekenissen van 'vromaneffect' ken je [1. plasma vervangt proteïne, 2. verstrengeling van lit(t)eraire en natuurwetenschappelijke begaafdheid]? In de (NL! PvdA [BE: PVDA] had je vroeger de Rooie Vrouwen. Het vonnis is geveld, Vrouwe Justitia heeft gesproken. De Vrouwedag valt niet op de Internationale Vrouwendag (de vrouwendag). De vrouwendistel is de mariadistel. Een vrouwenleen was een spilleleen [ook vrouwen in erfopvolging]. Werp geen margaritas ante porcos (paarlen voor de zwijnen) en ook geen paarlen halssnoer. Zijn die van parelmoer (paarlemoer) gemaakt? Vrouwentongen zijn de sansev(i)eria.

10. Een zebravrouwtje is een vrouwtjeszebra. Was dit een
abortus-provocatusgeval [abortus provocatus]? Tocoferol, vitamine E, is de vruchtbaarheidsvitamine.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten