woensdag 11 augustus 2021

2344 Dictee zaterdag 14-08-2021 (1) dictee Dictee van de dag (300)

Dictee – dictees [2344]

Oefendictee 557 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (300)

1. Heeft die trein een of twee wagons-lits [enk.: wagon-lit]? De Walkuren waren godinnen van het slagveld [en een walkure is een struise vrouw]. De kangoeroes [uh] zijn ontsnapt! Weekendt ge veel? En weekend jij zelf veel? In Nederland is de VNG de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en in België is de VVSG de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. Het WAP staat voor wireless application protocol. Niet alle waterpoloërs en -polosters zijn Watermannen (of watervrouwen). Zij zou veel weg hebben van haar moeder. Wil je dat boek nu wegleggen? Heb ik jou dan ook maar iets in de weg gelegd? Wanneer zal ze weeromkomen? Wat is het stellionaat [actie met onroerende zaak die niet van je is] voor een delict? Bêtes noires [+] zijn zwarte schapen. Blog plus videobeelden is vlog. De zilveren vloot is de Zilvervloot [Piet Hein]. In Vlaanderen heb je de Vlor [Vlaamse Onderwijsraad] en de VLOS [Vlaamse Operastichting]. De VLSI (very large scale integration) is de voorloper van de ULSI [ultra large scale integration]. Wat is de ware blackboxkleur? Een black box is, jazeker, oranje. De zes miljoenste bezoeker kwam eraan.

2. Hij ziet, hoe zijn broer van woede ziedt, de zielenpiet. Ze maaien met andermans zelfgefabriceerde zeisen. Zij is zo zat als een Maleier, hij zo zat als een zwitser (en draagt nog een baard als een Zwitser ook). Yuca: dat eet je [maniok] en yucca: dat eet je niet [sierplant uit de agavefamilie – n/s]. Ytterbium heeft als afkorting Yb (70, een lanthanoïde) en yttrium (gewonnen uit ytteraarde) Y (39, gebruikt in kleurenschermen voor tv). Zaadje-op is een spel [met voorwerpen]. Een zageman is een zanikerd, een zeur. Een zambezihaai viel hem aan. Waar zit het zaathout [bodem] in een schip? Hij zaaide het zaad van het kwaad. De koningin maakte een koninklijk tekeningetje. Hij zit op het vmbo-t [theoretische leerweg – tl]. Een vluggerdje ben je, een vluggertje speel je. De VMMa is de Vlaamse Mediamaatschappij. Jaarlijks vieren we de VN-dag [Verenigde Naties]. De VN hebben ingegrepen. Hij zweert bij yquem, witte bordeauxwijn. De VNO-NCW [Verbond van Nederlandse Ondernemingen – Nederlandse Christelijke Werkgeversorganisatie] vertegenwoordigde [vroeger] de werkgevers. De bekende tweeletterige afkortingen van folio recto en folio verso zijn respectievelijk ro en vo.

3. En voor die eerste trouwens ook nog foro. Als hij aan de cognac gaat, staat hij op VO'tjes (very old). Zijn vertolking van de vocalise [zangoefening] was maar lala. Hij genoot van Schiedammer vocht. Bij vodcasting (vodden: hij vodt, zij vodde, wij hebben gevod = vodcasten) komt VOD (video on demand) aan de orde. Een voddenjood is een Joods voddenkoper. Karel lijdt aan voedisme [gericht op lekker eten en drinken]. De chymus [chijm] is de maagbrij. De FAO [Food and Agriculture Organization of the United Nations] is de Voedsel- en Landbouworganisatie [lemma VD!] van de VN. Een deel van de inflatie is agflatie [agrarische inflatie]. Voedsterloon is minnenloon. Als dat maar geen minnenijd bij de minnenmoeder geeft. Op YouTube kun je youtuben. Ik deal, jij dealde, ik heb gedeald. Het Anjerfonds is het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ik stond onder de Julianalinde, de Julianaboom, met een Wilhelminatientje in mijn hand. Mijn vriendin heeft een beatrixkapsel. De libellenfamilie is niet zo uitgebreid. Is dit echt een met antraciet kolengestookte centrale?

4. Wie heeft de laatste marathon van Londen gewonnen? De repliek vond ik weinigzeggend. Wierdt ge gisteren inderdaad onwel? Een wellerisme, een apologisch spreekwoord, is een zeispreuk. Zo maar wat wetten: de wet en de profeten, de Wet op de lijkbezorging, de Wet op de Arbeidsongeschiktheid (WAO) en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob – ww. wobben). Deze wijinscriptie bij die zijingang betreft een wijding. Hoeveel bedraagt haar taillewijdte? Wat beslissen de (judo)referees: koka of ippon? Een werdegang ontwikkelt zich werkende weg. Op het wereldrond kun je de wereld rond reizen. De WTO [World Trade Organization – vergelijk ook GATT] is de Wereldhandelsorganisatie. Het Unesco-werelderfgoed moeten we koesteren. Werdt ge u van uw weltschmerz bewust? Er zijn blue en white collar workers. Wil je een Schots whisky'tje, een whiskygrog, een whisky-soda of misschien een wappelsap? Kun je via de who's who ook elk wie-met-wietje verifiëren?

5. De wiegewagen [kinderwagen met veren] verloor een wiel. De beschavingsmissie van de blanke staat bekend als de white man's burden. Met iemand iets wijsmaken, kun je hem toch wijzer maken. Het Wilhelminatientje viel in haar wilhelmina-vooruit. Hij kreeg dit titulo gratioso: dat kost hem dus niets. Een tituskop heeft rossig kroeshaar. De atjar en de saté tjampoer zijn [in de oosterse keuken] gemengd. Tjaptjoi is een Chinees groente-en-vleesgerecht. Tj-biljetten zijn in Nederland teruggavenbiljetten jongeren. Tjeempie [jeminee], wat zijn tjeven (christendemocraten; BE, met hun tjeverij) nou weer? De tjiftjaf [duimpje, zangvogel] landde met moeite op de tjitjak [kleine hagedis]. Je zal daar maar voor tjomme (Piet Snot) zitten. Tjuus [dag, adieu], het ga je goed!

6. De TJS is de Tadzjikistaanse somoni. Mijn nieuwe buurman is van hetzelfde soort, ejusdem generis, als de oude en wat negatiever geduid zelfs: ejusdem farinae [ongunstig: van hetzelfde slag – ejusdem anni is van hetzelfde jaar, a.ej. – anni ejusdem]. Mijn devies is 'nulli secundus' (voor niemand onderdoende). Het Wilhelmus is een acrostichon [naamdicht, beginletters]. Hij toonde een prodigieuze [verwonderlijk, bovenmatig] begaafdheid. Het stikt hier van de burgo's [burgerman]. Het pad voerde bergaf, de berg af. De voerman inde zijn voerloon en keek omhoog naar de Wagenman [Voerman, sterrenbeeld]. O ja, is hij voetbalbelg? Is voetbalnederlander net zoiets? Hoe lang duurde de Voetbaloorlog [1969,Honduras-El Salvador]? Voetbaluelen (internet, niet in wdb.) winnen nooit de toto. Hij liep te foeteren dat hij moest voeteren [te voet gaan, lopen]. Ik vind dat een mooi vignetje, een fraai logootje. De provenceolie en andere Provençaalse producten komen uit de Provence, net als de provençalen, ridderlijke minnezangers in de twaalfde en dertiende eeuw. Zouden velocipedisten [berijder vélocipède] op hun vélocipède toen ook al wel epo, erytropoëtine, gebruikt hebben?

7. Aviaire influenza is vogelgriep. Guano is vogelmest (term uit het Quechua, een indianentaal). De bird's eye view is een antoniem van het kikkerperspectief. Vogeltjes-op-de-kruk zijn helmbloemen. Kinderen kunnen vogeltjes-tbc hebben. De molik [vogelverschrikker] verschrikte de vogels: die verschrokken ervan. Een proscriptie is een vogelvrijverklaring, het vogelvrij verklaren van een vogelvrijverklaarde. Een augur was een vogelwichelaar (van 'augurenlach'?). Een vogelwik is vogellijm of maretak. VOI's zijn Vlaamse openbare instellingen. Hij had nog een mondvol appelmoes, daarom kon hij alleen met volle mond, met een mond vol, praten. Hij zou dat hele briefpapiervel [postpapier] nog volpennen. In het Belgisch-Nederlands heet een
vol-au-vent een koninginnenhapje. Bij plethora heb je te veel bloed (een teveel aan bloed). Waarin verschillen vol- [onbeperkt houdbaar] en halfconserven [beperkt, bewaren bij lage temperaturen]? Er was voldoende brandstof voor het vol doen van de benzinetank (en geld genoeg om de rekening te voldoen).

8. En daarna moesten we de rekening voldoen. Voilà, dat is weer gepiept. In het omberspel kun je een vole maken [alle slagen, trekken, halen]. Een vole annoncée is nog indrukwekkender [van tevoren aangekondigd]. De Voleinder des geloofs is Christus. Erg vrij vertaald betekent 'volenti nil difficile' (niet meer in VD): waar een wil is, is een weg. Deze aandelen zijn volgefourneerd [volgestort, geheel betaald]. De decibel is zo genoemd naar Alexander Graham Bell. Zoete jan is zoete koek, jan-in-de-zak. Zij moet niet alles voor zoete koek slikken. Zoetekoek eet je alleen bij het ontbijt. Opzoekvraag: waarom heet een hoe-langer-hoe-liever zo [plant: als je het kauwt, smaakt zij bitter, maar bij doorkauwen wordt het steeds zoeter]? De zoon van de zoetster was een zoeterdje. Ik heb je dat al tweemaal gezegd: twee maal twee is vier! Zoögloea's [zoo-woo-gloh-jaas] zijn bacteriën die gezamenlijk verbonden zijn door een slijmachtige substantie. Opzoekvraag: wat zijn grijze muizen [spotnaam voor de meisjes van de hulpdiensten van het Duitse leger tijdens WO II] en wat zijn witte muizen [de rijkspolitie in hun witte Porsches]? De vechtende witte en rode legers hebben niets gemeen met het Rode Leger, het Sovjet-Unieleger.

9. De wisent is de Europese bizon. Hij wil graag with-it [erbij,
up-to-date
] zijn. De Rode Terreur en de Witte Terreur (terreur blanche) moet je in Frankrijk in de jaren 1793-'94 plaatsen. Het is nogal subtiel, maar het WNT is het Woordenboek der Nederlandsche Taal, terwijl de Woordenlijst Nederlandse Taal juist het Groene Boekje, het GB, is. Mensen kunnen wortelschieten, planten kunnen wortelschieten. Het www is het wereldwijde web, het world wide web. Woordvoerder of woordvoerster zijn is een lastige taak. In de woprelatie staat 'wop' voor 'wippen, ontbijten, pleite'. In het Woord Gods staan vele woorden Gods. Wat is gebruikelijker: D.V. of V.D. (volente Deo)? Wanneer hield men de xerofagiën [zeer strenge vastendagen] in de oude christelijke kerk? De Xetra DAX staat voor Exchange Electronic Trading – Deutscher Aktienindex (officiële benaming van de DAX). Als je op zoek bent naar iemand, kom je veel X'en tegen.

10. Een screwdriver is een soort wodka-justje. Ik heb twee wohltemperierte, goedgemutste, tantes. Het WNF is het Wereldnatuurfonds, het WWF oorspronkelijk het World Wildlife Fund, en sinds 1986 het World Wide Fund for Nature. Een wrap is een pannenkoek met. Hij lijdt aan het writer's blocksyndroom(!). Zoek op: WRR [Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid] en WTC [World Trade Center, Wereldhandelscentrum]. Welke Chinese vechtsporten behoren er tot het wushu [oe]? Weet ik niet. Wat is ouder, de yamashita [gymnastiek: sprong over het paard, met overslag uit de handstand] of de fosburyflop [hoogspringen, ruggelings]? 'Yankee Doodle' is titel en begin van een Amerikaans volkslied. Is dat geschreven in Yankee-Engels? Ben jij daar usufructuarius [uu uu uh uu uh] [vruchtgebruiker] van? Hij wilde vruchteloos van de vruchtloze boom oogsten. Het binnenste vruchtvlies is het amnion (lamsvlies), het buitenste het chorion (vaatvlies, cotyledo).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten