donderdag 12 augustus 2021

2346 Dictee zondag 15-08-2021 (1) dictee Dictee van de dag (301)

Dictee – dictees [2346]

Oefendictee 556 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (301)

1. Cognacje, medocje, postdocje (daar zeg je normaal u tegen), prozacje, zodiacje (geen dierenriemzodiak(je)!) en trucje (gebruikt bij het trukeren met en uit de trukendoos) zijn verkleinwoorden. Wasabi is Japanse hete groene mierikswortelpasta. Bij het droogmaken van de Zuiderzee zou het schip water maken Let op: vuil water maken is iets anders! Door de modder varen zonder vast te raken. De watoessi's zijn Afrikaanse runderen, kruisingsproduct van het oorspronkelijke Afrikaanse stepperund met de zeboe. Interessant om te weten: het betreft het rund van de Abatutsi in Rwanda en Burundi (de spelling is vermoedelijk ontstaan vanuit het Kiswahili). C. Nooteboom: goedbeschouwd bestond zijn leven uit het aanmaken van herinneringen, en daarom was het des te treuriger dat hij zo'n slecht geheugen had. Het was een bijzonder [ie] plezante middag.

2. Supervetcool is cooler dan supercool en vet cool tezamen. Nog even gezocht op '*cool*': coolhunter en -hunting [marktonderzoeker die de gangbare trends en hypes onder jongeren onderzoekt], de coolingdown (na de warming-up), cooljazz [vs. hotjazz], retecool en übercool. Het verzouten eten werd vanaf het luxejacht (luxe jacht) in de verzoute rivier gegooid. 'De grote verzoendag houden' slaat niet op de Grote Verzoendag [maar op de (jaarlijkse) schoonmaak]. De rivier vervloot [vervlieten] en de tijd vervlood [vervlieden]. Een beetje ambtenaar is vertuid aan het schip van staat. Het is veruit het beste om die kemphanen ver uit elkaar te houden. De vrede is in dat ver weg gelegen Verweggistan nog ver verwijderd. De opbrengst van de actie is tot nu toe vijf miljoen dertig euro. Volgens mij past een videodisk [beeldplaat] niet in een videocassetterecorder (VCR). La vie de bohème [ongedwongen, onconventioneel] is onverenigbaar met een vie manquée [roeping of talent niet kunnen realiseren], dunkt me. De vieve oma en haar viefste kleinzoon trokken eropuit. Piet is een Vis. Viribus conjunctis (ook: unitis) [met vereende krachten] werd de boef weldra gevat.

3. Dat viola-da-gambaconcert [viola da gamba] is retepopulair. Haar agentenuniformrokje was naar de filistijnen. Laat vooropstaan: Klaas wilde voorop staan bij het fonduen, het fondue eten, de fondue-eterij. Ze kreeg een vitamine B12-kuur. De Vlaams-nationalistische Vlaams Blokster ging naar de Vlaamse kermis. De fontina [kaas voor fondue] komt uit het Aostadal. We hebben heerlijk gefonduud; zij bereidde een kostelijk fonduetje. Het parapluutje klapte uit elkaar. Hij – in zijn internetadres kwam vg voor – meldde dat de ISO-landcode van de Britse Virgineilanden (Maagdeneilanden, Virgin Islands) VG is. Echt een wonder: een bloeiende victoria regia (linneaans: Victoria regia). Mijn auto wordt geservicet. Hij challengede [VD: uitdagen; tennis: beslissing scheidsrechter aanvechten] in de final set [niet in wdb.]. Het waren niet de eerste de besten die verstek lieten gaan. Hoe spreek je 'vleugeleg' uit? De assen zijn helemaal warmgelopen. Sommigen zullen niet meer warmlopen voor de kerk. De motor moet nog warmdraaien.

4. De atleten moeten nog warmlopen (hun warming-up doen). De vleugelnoot komt uit Transkaukasië(!). Voor het pterygium moet je achter de oogleden zijn. VLF is very low frequency. Hoe spreek je in godsnaam 'Vlhora' uit [Vlaamse Hogescholenraad – vee-jèh-loo-raa]? Op de geografische noordpool zie je geen vlieg en ook niet de Vlieg [sterrenbeeld Musca]. Duiven doen niet aan invliegen voor een wedstrijd. De commando's werden ingevlogen. Hij zal allicht erin vliegen, er met volle zeilen in vliegen. Zijn nieuwe job, hij zou erin vliegen (tot hij eruit vliegt ...). Je kunt hoog of laag vliegen, daar trap ik niet in [vgl. instinken – hij zou er instinken]! Een vliegende hollander rijdt of groeit [speelgoed resp. kamerplant]. Welke story hoort er bij de Vliegende Hollander, de Flying Dutchman, het spookschip van kapitein Van Straten of Van der Dekken in de wateren ten oosten van de Kaap de Goede Hoop? Verafgoodt gij hem nog steeds? Een heel goed Hollander is vaderlandslievend, een heelgoedhollander is dat in de verste verte niet (productie heelgoed = papierpap).

5. Wat hiervoor voor de Vlieg gold, geldt ook voor de Vliegende Vis [sterrenbeeld]. De vliegenzwam kennen we van muscarine [zwaar giftig alkaloïde] en iboteenzuur [hallucinogene stof]. Vliegtuigtrombose is het economyclasssyndroom. Aperitief [znw.] en orexigeen [bnw.] zijn eetlustopwekkende eetlustopwekkers. Een panegyriek is een feest- of lofrede, een filippica een hevige strafrede en een alexandrijn een versregel van 6 jamben. Alevieten zijn vrijzinnige sjiieten, belemnieten zekere versteende overblijfselen en cenobieten waren de eerste kloosterlingen. Die klas, je zal er maar voor staan. Hij laat zich op zijn afkomst voorstaan. De voorstaande auto blonk aan alle kanten. Zou Cercle Brugge al voor staan? Vlierbei? 50 procent kans heb je om dat helemaal goed te schrijven, dunkt me [bes].

6. Jason heeft het Gulden Vlies op een draak veroverd. De ridders van het Gulden Vlies (vliesridders) zijn lid van de orde van het Gulden Vlies (de vliesorde). Vlieseline is een zeker textielproduct. Vlieszaad is een meldenachtig [n niet uitspreken] plantengeslacht. Bij de vlieszwammen vormen de basidiën een hymenium. De 'stijl (of school) van het vlietende leven' is een vertaling van het Japanse 'Oekiyo-e'. Hij wil zich vlijen naar de plaatselijke gewoontes. Op de laadbak stond een doos met laatijzers [laatmes, vlijm, lancet]. De vlinders horen tot de familie van de (linneaanse) Lepidoptera. De buddleja trekt vlinders aan. Waar komt de naam vlizotrap vandaan [vliering, zolder]? Met het getijdenfenomeen wordt te weinig gedaan. Geef een definitie van reologie [stromingsleer]. Een vloeiklank is een liquida [mv. liquidae]. Is vloei-ijzer hetzelfde als staal? Ja. Wat is een newtonse (newtoniaanse) vloeistof [ook fluïdum, mv. fluïda; zekere vloeistoffen en gassen] en een eustachiaanse buis [buis van Eustachius, oortrompet]? Hij is een grove godslasteraar.

7. Ik zag die tenenkrommende acrobatieën met kromme tenen (en lede ogen) aan. De wout [politieagent] voelde dat er een wauwe [gunstig] wind woei, gunstig voor de overvliegende wiewouw [vogel]. Dat weergaas weergase kwajongetje vond zijns gelijke niet. Hij reageerde als door een weep [wesp] gestoken. Welliné is een dubbelweefsel en met heen en weer gaande bewegingen gemaakt. Wengé is een hardhoutsoort. Van Dalegenieters onderscheiden Ierse whiskey van Schotse whisky. We krijgen hier steeds meer whitecollarmedewerkers [white collar worker]. Hij rookte een hollander [in Indië: Hollandse sigaar]. Wie volkspot eet, haalt zich soms de volksspot op de hals. Rijden ze bij VenW [Ministerie van Verkeer en Waterstaat] alleen maar in VW's [Volkswagen]? Je hebt voltampèremeters (VAdie meten vermogen) en volt-ampèremeters (die meten stroomsterkte en/of spanning – een ammeter of ampèremeter meet stroomsterkte). Die gewoonte is er volventibus annis [in de loop der jaren] ingeslopen. Voyages imaginaires [+] zijn fictieve reisverhalen. Een voscursus is een cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving (een ware
VOS-cursus dus); een voscursus (vos-cursus) is ook een cursus voortgezet onderwijs voor senioren (in Suriname). Daar zijn vosscholen (vos-scholen) voor.

8. Daar nemen dus VOS'sters aan deel. Moet je trouwens voptraverse [vohp] of vop-traverse [vee-oo-pee] schrijven? Die praktijkles (met practicum) verliep vlekkeloos, maar wel voorbeeldeloos. Hij brengt meestal een voorkeurstem uit. Hij miste de voorbijtrekkende (beter: voorbijijlende) stoet: die zou al voorbij zijn. Lag het schip in dat oude verhaal nog steeds voor Pampus? De school had de kinderen vrijaf gegeven, de auteur had zijn rechten vrijgegeven. In je vrije tijd doe je aan vrijetijdsbesteding. De linkervleugelverdediger had vrij spel: hij kon zich gemakkelijk vrijspelen. De vrijlustige geilaard leidde verder een vrij lustig en rustig leven. Bestaan er nog vrijgevestigde artsen? Ik houd niet van vrijheid-blijheidgedoe. Een fiscaal jurist behandelt fiscaaljuridische zaken. De afkorting van 'pro Deo' is P.D. Mijn vrouw serveerde een heerlijk captain's dinner (niet in wdb.). Onder op [onderaan] het tv-scherm liep een marquee [ie] mee.

9. Onder de onroerende feestdagen vallen Driekoningen en Kerstmis. Een p.i. is een penitentiaire inrichting. Is dit een strafuitsluitingsgrond? Zij zijn ynglingklassenzeilers. De yamashita is een turnsprong bij het paard. Een jesjieve (jesjiva) is een Talmoedhogeschool. Een
WW-draad is een whitworthschroefdraad. Zij was een xantippe [enige niet met 'th'!], een helleveeg. Xanthopsie is alle voorwerpen geel zien. Xanthelasmata zitten in de binnenooghoek. Xanthofyl is gele bladkleurstof. Ylangylang is een etherische olie uit de bloesems van de cananga. Een woulfefles [woel-flèhs] heeft twee of meer halzen. Een wouwou (wouwouaapje) is een zilvergibbon en 'wushu' [oe] is de verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtsporten. Het kunstwerk had een hoge wowfactor [GB ook: wauwfactor]. We aten kaaswrap [rèhp], een soort van dunne pannenkoeken met kaas. Wil je apfelstrudel, of schwarzwalderkirschtorte?

10. Spel correct: womanizer [rokkenjager], tranquillizer [kalmerend middel], synthesizer [klanken elektronisch wijzigen en combineren], badgeiser, economiser [voorverwarmer], sanitizer [desinfecterend, zeep of gel], professional organizer [ruimte inrichten, administratie organiseren, etc.], baiser [bèh-zee] (met slagroom gevuld schuimgebak), plasticizer [zacht- of weekmaker], equalizer [regelbare voorversterker], digitizer [analoog signaal digitaliseren], franchiser [zelf winkel hebben onder paraplu organisatie], atomizer [verstuiver], merchandiser [marktonderzoeker], paardentuiser [handelaar],
sadder-and-wiser (ook: but – een illusie armer maar ook wijzer) en appetizer (amuse-gueule). Hij heeft faam gemaakt als wildestakingsleider. Bij het wollenaaien produceer je wollegoed. Zijn deze vroegrijpe druiven nu niet te vroeg rijp? Het spreekwoord zegt: vroeg rijp, vroeg rot. Tot het Bijbelboek Psalmen behoort Psalm(en) [Ps.] 119 [en bij het psalmzingen (psalmen zingen) kun je psalm 119 zingen uit het psalmboek, dat liedboek]. Wat zijn wannabe's? Noem hem gerust orthodox-wahabitisch.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten