zondag 29 augustus 2021

2371 Dictee woensdag 01-09-2021 (1) dictee Dictee van de dag (318)

Dictee – dictees [2371]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee 539 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (318)

1. De e-mailafkorting fyi [letters uitspreken] betekent: for your information. Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen hogere planten en zwammen. Myiasis is parasitisme van vliegenlarven in het menselijk en dierlijk orgaan. Myiologie is muggen- en vliegenkunde. Een myorrhexis is een spierscheuring. Stierenvechters gebruiken een muleta [oe èh aa]. Het moustérien is de laatste periode van de oude steentijd. Een moutan is een als sierplant gekweekte heester. Mosjavim [VD, enk. mosjav, mv. GB: mosjaviem] zijn Israëlische nederzettingen. Moussaka is een Grieks gerecht, bestaande uit gehakt, bechamelsaus en aubergines. Een nandi is een afbeelding van de heilige stier Nandi. Bent u nou opti- of audicien? Geloof me of niet, maar heel Verweggistan was uitgelopen om de verloren dochters, de re-emigrees (remigrantes), uit Heelverweggistan [Mart Smeets] te zien. Wist je dat aaisykjen het voor vermaak verwerpelijke kievitseieren (ook: kieviet) zoeken is? Die slowmotionweergave is perfect.

2. Deze minoriet [minderbroeder] is een minus habens [achterlijk persoon]. Aan minnehandel [vrijerij] komt geen minnenloon [voedster] te pas. Ze zijn altijd in 't gerei [druk in de weer] met hun eigen gerij [wagen, paard, rijtuig]. De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het Ministerie [instelling] van Financiën, gevestigd in het ministerie [gebouw] van Financiën. Ze zat koket op haar mimietje [mimitafeltje] en probeerde te minauderen [oo/au] (behaagziek doen, koketteren). Tijdens het koningschap van Minos op Kreta hanteerde men het minoïsch(e) schrift. Toen spraken ze Misjnaïsch Hebreeuws. Is dit mirre-, mirten- of rozenwijn? Op Miradj [dzj] [feest hemelreis Mohammed] wordt de miradj [hemelreis Mohammed] herdacht. Mirabile dictu [wonderlijk om te zeggen] en wellicht nog meer mirabile visu [wonderbaarlijk om te zien]: hij lijkt te zijn weder opgestaan [een soort van wederopstanding]. Mirepoix is een mengsel van fijngesneden groenten en kruiden. Een copperhead is een mocassinslang. Wat volgt in VD op moai [monolithisch beeld Paaseiland] en mobi [mobiele telefoon]? Niet 'moci': dat bestaat niet. Ze had een mo A-akte,
mo-Frans
(mo A-akte Frans). Ze dacht Miss België te worden, maar dat werd mis poes! Wie was de vorige miss wet-T-shirt? Dit is een duidelijk mise au point [zuiver stellen van een kwestie].

3. Ook deze moeë abdis [m.: abt] ging naar de moeder-overstenbijeenkomst. Een modillon zit niet in, maar onder een goot. Caipirinha is een cocktail van cachaça, limoensap, bruine suiker en fijngestampt ijs. Er lag een molleboon [molboon, peulvrucht] in het mollengat [molsgat]. Mojito [chi] is een Spaanse drank. Gaan we voor een mono- [1 romp] of multihull [meer]? Wie zou er ook alweer
mon-choutaart bakken? Hebben we nog monierbalken [moo/oh-njee]? Ik heb je buurman eenzelfde advies gegeven. Eigengemaakte, zelfgemaakte soep is door iemand zelf gemaakt, althans dat heb ik ergens zelf gelezen. Hij is daar stevig vooruitgekomen en daar is hij ook ridderlijk voor uitgekomen. De WA-verzekering is de wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering [NL]. In België heb je de burgerlijkeaansprakelijkheidsverzekering. Een voorbeeld van een dysfemisme [vergrovende uitdrukking] is: "Ik heb schijt aan jou." Sam en Moos hadden zelfs een mop over de mohsschaal [oo – hardheid materialen]. Op deze zelfde dag beviel ze.

4. Dat is een lang slepend conflict. Fasces vormen een roedebundel [n/s]. Een Belgische gehaktbal is een frikadel. Die naam is verwant met fricandeau [kalfsvlees] en fricassee [fijngehakt vlees met pikante saus]. Een frikandel is meer een gehaktworstje. Een anafylactische shock is medisch een hevige afweerreactie. Chlorofyl is bladgroen, chlorofylline een groene kleurstof uit brandnetels. Een fylacterion is een wachtpost, een fyle een stam [mensen]. Een fylloxera is een wijnstokdruifluis. Een myriofyllische plant heeft duizenden bladeren. De profylaxe [voorkoming van ziekten] tegen de tuberculose is vergevorderd. Xanthofyl is bladgeel. Refluxesofagitis is een slokdarmontsteking. De weber is de praktische eenheid van inductieflux. Welsprekendheid wordt aangegeven met flux de bouche en ook wel met flux de paroles. De eforen [mv.] zagen in het oude Sparta toe op naleving van de wetten. Het vorticisme is een artistieke beweging [vanuit kubisme en futurisme]. Een zittekist [ww.] is tevens bergmeubel. Zymurgie: (leer van de ) gistingsprocessen.

5. Bij statten en stappen heb je geen stabjack [stèhp-dzjèhk] [trimvest – bij duiken!] nodig, bij het trimmen wel(?). Je merkt het na langere tijd: Duren is een mooie stad. Rome is nu de Eeuwige Stad (de urbs aeterna), de Stad der (van de) Zeven Heuvelen (Heuvels). Daarom zal Jeruzalem ook de Heilige Stad heten. Als je stad en land afreist, moet je ook een keer in stad en lande, Groningen (daar wonen de Stadjers) en Ommelanden, terechtkomen. Dat zal ons te stade [van pas] komen. Sommige Stanfriezen (GB) spraken toch Stad(s)fries. Een stadie is een Oud-Griekse lengtemaat. Dat zijn stadse fratsen van die plebejers. Een dorpsgemeente in Indië is een desa.

6. Een SUV (stadstank) wordt ook wel stadsjeep genoemd. Een stadslegende is een broodje aap (broodjeaapverhaal). Monaco heeft wel iets van de Oud-Griekse [GB] stadstaten. Dat is nu een typisch stadshuis. Een stafford is een staffordshireterriër. Een stafylococcus in veelvoud, dat zijn stafylococci (VD, maar bij GB slechts: stafylokok(ken)). Hij is toch overstag gegaan. Moet hij nog stage lopen? Hij stagedivede dat het een lieve lust was. Een kleine stakker is een stakkertje [GB!], een kleine stakkerd een stakkerdje. Een stalagmiet zit aan de grond, een stalactiet hangt in de lucht. De (het) fylum is(!) een hoofdgroep van het dierenrijk. Het r-stamelen is een gebrek. Daar waren veel staminees [kroeg]. Pisé is stampaarde. De bus was stampende vol, de trein was stamp- en stampvol. Er werd stampij (ook: stampei) gemaakt. De legendarische stamvader der Brabanders is Brabo (niet meer in VD). Wordt wort door gisten echt bier? Arbeiders vormen de vierde stand [maar de fourth estate zijn de media].

7. Het Standaardnederlands is een standaardtaal. Het soixante-neuf [standje 69] was bij hen in de mode. Er gold daar een standstill [vervoersverbod vee]. Een stannaat is een tinzuur zout. Hij verrichtte het werk stans pede in uno [zonder enige inspanning, met het grootste gemak]. Brugge had de stapel [stapelplaats, van koopwaar] van al de goederen die in de haven van Sluis aankwamen. Ze was stapel, zwaar verliefd, smoorverliefd op hem. Hij ging stare super vias antiquas [in de voetsporen van de vaderen treden, oude wegen bewandelen]. Hij was starnakel( )zat [stomdronken]. De stars-and-stripes [Am. vlag] wapperde fier. Het Start staat voor Strategic Arms Reduction Talks (Treaty). De Staphorsters staken de staphorster [zekere soort wegkruising] over. Stassen zijn staatssecretarissen, stashes geheime opslagplaatsen. Het Stasi-apparaat [organisatie] bestond uit louter stasi's [politieagenten daarvan]. De nieuwe [letters uitspreken] vof had een goede start-up [opstarten onderneming]. De state of the art is de stand van zaken, de status quaestionis. Probeer de status quo te handhaven. De status-quosituatie is soms verkies(e)lijk [GB/VD]. Die jan-stavast is een kerel van stavast. We vieren staycation [thuisvakantie].

8. Een steamy [zeer hartstochtelijk] seksscène, dat wil je niet weten. De Hottentotvrouwen (Khoikhoi) vertonen steatopygie [vetkussen op zitvlak]. Er werd heel wat afgesteggeld (afgestecheld). Zij trokken stedewaarts, stadwaarts. Ze hebben een oud boerensteetje gekocht. Sommige ezels zijn steegs [ook: steeg, steeks: onwillig, halsstarrig]. Steekhoudende argumenten zullen steek houden. Een steekvisje is een kleine pieterman. Hij beeldhouwde vroeger en zij stofzuigt nog altijd. Michel beweert dat hij geen gebruik maakt van onze service, niet gebruikmaakt van onze service. Anna zal geen stand houden in het gevecht, ze zal niet standhouden in het gevecht. Hij volgt een
para-universitaire opleiding. Wat een contra-indicatie heeft, is
gecontra-indiceerd. Moet ik hiervoor de alttoets of de ctrl-toets (afkorting van: controltoets) gebruiken? Leden van Gedeputeerde Staten (GS) of de Bestendige Deputatie (BD) heten gedeputeerden. We hebben geëtst en geïnternet, de ruit was beijzeld en hij is geüniformeerd.

9. Zij heeft zich geuit. Ook Congo heeft een grondwet. Mijn zoon heeft ge-e-maild en ge-i-bankierd. Met veel gevlei (ook: gevlij) probeerde hij bij haar in het gevlij [vaste uitdr.] te komen. Hoe zou de kunsthistorische term 'gotisch' in het Gotisch geschreven worden? Op hoeveel graden noorderbreedte (afkortingen: N.B. en N.Br.) ligt die plaats? Dat staat in artikel 8 van onze Grondwet. De Groningse vakantiegangers aten op de Mookerhei Groninger koek. Vul hier de groottedetails in: lengte, breedte, diepte en eventueel hoogte. Het socialezekerheidsstelsel berust op de socialeverzekeringswetten. Het vroegere Ajaxstadion heette De Meer (met vak F, de F-side). Met een Wieringer aak kun je niet door Wieringermeer (eigennaam, niet meer in VD – gemeente in Noord-Holland) varen. Of toch wel? Oude steden hebben vaak een bosje: de Haarlemmer Hout, de Leidse Hout of de Alkmaarder Hout. De Gelderse Achterhoek wordt ook met de Graafschap aangeduid.

10. In Den Haag zit het weer anders: het Benoordenhout, het Bezuidenhout en het (de) Korte (Voorhout) en Lange Voorhout. Hoeveel bedraagt de hectaretoeslag? In het Hindo(e)staanse Hindo(e)stan vindt men veel hindoeïstische hindoes. Hoe ver is het lopen? Dat bepaalt in hoeverre ik hoe ver met je meega. Hij eindigde als achthonderdste, op acht honderdste seconde van nummer 799. Hij is prof aan de faculteit der letteren. 6 faculteit is het product van de getallen een (1) tot en met zes (6) en dus exact gelijk aan zevenhonderdtwintig (720). Macte virtute: bravo, gelukgewenst, gebruikt in de zin van 'ga zo voort'!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten