maandag 6 maart 2017

Dictee maandag 06 maart 2017 (1): dictee Oefendictee maart 2017 (1) [1073]

Dictee - dictees [1073]

Oefendictee februari 2017 (6)


Dictee van Breskens (zaterdagmiddag 13 mei) is in principe klaar: alleen nog wat stroomlijnen: kom ook! Inmiddels 100% klaar! Het dictee van Eede is 100% afgeprocedeerd: kom allen, donderdagmiddag 22 juni.


Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 


1. Beidellied (naar: plaatsnaam in Colorado) is een minerale klei. In Aladin en de wonderlamp komen djinns voor. Hoe kon die queenie tot kween vervallen? Zelfs 'ras el hanout' komt in oefendictee 624 voor ... Stop je geld maar in een safeje. Den Uyl had veel sossen [BE] als aanhangers. Dat surahbaadje is keitegek! Hij had een paar syrahs op (VD ook: shiraz, enkelvoud). In de wei liep een blije lamprei. De 'lange wapper' is een kwelgeest uit de Antwerpse folklore (voorheen, VD, ook wel: L. W.). Speek 'coir' eens goed uit (en: quinoa)! De coitus a tergo is een zekere vorm van coïtus. Een luibert is een eiber. Er zijn te veel magnieters. Via '*mozam*' kwam ik terecht op Mozambiekse dan wel Mozambikaanse streken. In Mozambique wonen veel Mozambikanen en je betaalt er met (de) metical(s) (aanduiding: MZN). De bosrat komt ervandaan (ook uit Guinee). Op de motorrijtuigen staat MOC, de internetcode is mz, de ISO-landcode MZ en de piripiri komt ervandaan: een Portugees en Mozambikaans gerecht met kip en Spaanse pepers.


2. Als het op papier maar klopt bij de imam: een mutah(-) of genotshuwelijk. Kijk: een nikkelen nelis! Dicteefanaten zijn ook een soort van nitpickers. Ik doe je peracuut weten dat p.eo. de afkorting is van professor extraordinarius. In een ramequin maak je crème brûlée. Zullen we vanmiddag gaan basketten? De rennende dhole probeerde de laagvliegende dole te pakken. Zij kochten 18-karaats goud (achttienkaraats goud). Een 20 tonsauto (twintigtonsauto) is een 20-tonner (twintigtonner). Een 6 minresultaat (6- -resultaat [zonder spatie, alleen voor de duidelijkheid geplaatst!]) is een 6-minnetje (zesminnetje). Hij heeft zijn laatste aam uitgeblazen. Aârs is anders. Bij het alpineskiën krijg je de alpiene vegetatie niet te zien. De rekening lag anderhalf miljoen euro boven de begroting, pardon: het was anderhalfduizend euro. Anonymi zijn geanonimiseerd.


3. Hun apentrots plezierde de apetrotse verzorger. De beauméschaal, de schaal van Beaumé (symbool: Bé) meet [afko] o.a. de soortelijke massa van vloeistoffen. Wat zoeken jullie van de kleine: de kwijlslag of de kwijllap? Hij is een zachte dood gestorven en heeft niet veel geleên. Beetje overdreven: een gimar en dan ook nog een khimar ... Legoën is (met) LEGO [merknaam] spelen. Als ik GB was, zou ik 'stobbefrees' schrijven ... (in de meest recente www.woordenlijst.org) Die gabbers gaan elk weekend 'hakkûh': heftig dansen op housemuziek. Is een zieke Belg belgziek? Met zijn brique briquet stak hij (het hout rond) de briket(ten) aan. Zou die chowchow [tsjau] echt krawkraw [kraa] lusten? Met 'lokaal' en 'locatie' maak je gauw een ck-fout. Na de coïtus nuttigden ze 2 cola's light. Wat houdt de historikerstreit in? We gaan op de ho-ijzers (met de hohouwer?) staan.


4. Bij zonnetenten heb je [afko] o.a. hoekreiers en rijglijnen. Valt een zwarte zaterdag altijd voor een Zwarte Zondag? Adembenemend: een hottie in een hottub. Laat ze maar rustig even huiliehuilie doen! De hukou danken we aan Mao Zedong. Wat eten we vandaag? Hussen met sukenerie! Zelf verlangenloos [modern, net als levenloos, verlangeloos is archaïsch] opereert hij voor anderen belangeloos. Verlijden doet de notaris, verleiden trouwens soms ook. Niet dubieus, omdat de alternatieven niet bestaan: vermeil (in vuur verguld zilver), het verlijerde schip, vermijd kijken (en vermeid zijn?), een lijk mummiën (doet een slummy mummy dat?) en verschansingsleiers. Hij is een voodooadept. Is Piet nou oud- of vrij-katholiek? Nou, oudkatholiek natuurlijk. Zijgen is filtreren en een zeiger was heel vroeger een platte viskorf.