woensdag 15 maart 2017

Dictee woensdag 15 maart 2017 (1): dictee Oefendictee maart 2017 (2) [1079]

Dictee - dictees [1079]

Oefendictee maart 2017 (2)

1. Je kan de moord (ook: bobber) steken! Bobbies zijn harries: sommige bobby's geilen daarop. Hebben ze daar een bobbycam voor? Met boches worden hunnen bedoeld. De bodemkartering vordert gestaag. Om 'bodhrán' goed te schrijven, moet je wel de puntjes op de i zetten. Een gerookt runderboegstuk heet boeghies [Gronings]. Wat is het verschil tussen een guldenboek en een Gulden Boek (van een stad)? Je moet maar weten dat bisette boerenkant is. Situeer je de Boerenkrijg in Zuid-Afrika, dan is dat fout. Waarom noemen ze boerenlinnen ook congolinnen? De Boerenoorlog hoort daar wel (de Boeren spraken de boerentaal), maar ook in Midden- en Zuid-Duitsland. De gamay komt uit de Côte d'Or, de côtes du Rhône is een rhônewijn. Heb jij een koeskoes weleens couscous zien eten? De camelot du roi droeg kamelotkleding. Ik heb geboekt in een grand hôtel. Ik wens je mooie alcyonische dagen toe! Asfixatie is het vastzetten van een as, asfyxiatie is de verstikkingsdood. Indiase vrouwen dragen soms een kameez [kaa-mies].

2. Wil je deze perikoop lezen tot en met vers 23? Zijn kassie-zes en kasje zes echt exact hetzelfde? Gewichtheffen hun je ook met kettlebells doen. Kijk daar vliegt een killdeerplevier! In de kinderbijbel worden de Bijbelverhalen eenvoudig naverteld. Een killerheel is een stilettohak. De koepel van een koepelmoskee heet koebba. Ongeloof vanuit het perspectief van de islam is koefr. Lamyais zijn longans (soort lychees) [ee/ie]. Hij is member of Parliament. Regio's in Tsjechië en Slowakije worden krajs genoemd. Een ksar is een versterkt woestijndorp van de Imazighen (Berbers) met voorraadschuren met vierkante verdedigingstorens (tighremt of agadirs). Ktèma eis aei: een verworvenheid voor altijd. Een külliye is een bijgebouwencomplex van een moskee. Een kümbet is een vrijstaand islamitisch grafmonument. Komt sabaeïsme (sterrendienst) nog wel voor? Een sadhoe [saa-doe] is een rondtrekkende asceet. Saeva indignatio betekent: woedende verontwaardiging. Sahns [zaans] zijn binnenplaatsen van een moskee. Een scryer is een kristalkijker. Een lekyth mag ook lekythos heten.

3. Hij was tot-en-met (tot op het bot) gemotiveerd. Een scheitrechter is er voor twee vloeistoffen, een scheidsrechter voor een sportwedstrijd. Amai, wazzup, who cares? Hij reedt mee aan dat schip. Schorriemorrie (ook: schorremorrie) is het: gespuis, geteisem, rapaille, schorem, tuig, tuig van de richel, uitschot, geboefte, gepeupel, uitvaagsel, vee of tuig van Laban, canaille, falderappes (dat is een verzameling falderappesen), gajes en janhagel. Een oldtimer is een houbeestje. Een serir is een grindwoestijn (grind: GB). De verkoop van dat chalet is sjalet gezet. Die kinderen drinken graag sjok. Ziedaar: sjampie drinkende sjappies. Ze droeg nog een jack over haar sjek. Bij pleintjesvoetbal wordt er veel gesjot. De sjocheet sjnoderde voor de Rode Davidster. Het pasgetrouwde stel zon zo in het pas gebouwde appartement trekken. Ik ben relaxed, ik heb gerelaxt. Ook een postillon d'amour is een soort van postiljon. De 2 step is een muziekstijl, op de twostep kun je dansen, net als op de bubblin'.

4. De sneeuwmaand is nivôse en een sneeuwmeter is een nivometer. Heerlijk, die kanaalharing! Vanmorgen snoozede ze nog, vanmiddag is deze snoezepoes verantwoordelijk voor de snoezelzorg. Bij het Papoease dodenritueel gebruiken ze de bisjpaal. Die Goereese inwoner heeft een Heverleese vriendin, die farizese trekjes vertoont. 'Soedah, ik heb het al', schreef de Maleier in de soerat (brief). Tot de solenodons behoren de agouta [oe] en almiqui [k]. Veel mazzel en broge (ook brooche is mazzel) met je nieuwe brogues (gaatjesschoenen). Hoeveel solotniks gaan er in een poed? Antwoord: vierduizend. Bij die volkspot horen sousies (sausjes)! Wat maak je van spandex? De Romeinse cavalerie liep met de spatha's onder de hemlockspar. Op het menu staan spätzle en spätlese. Madonna was een echte celeb. Ik vind zo'n koboldmaki spooky. De drie bekendste spotheiligen zijn Sint-Niemand, Sint-Lorts en Sint-Reinuit. Een staartagoeti heet ook wel acouchy. In Friesland kennen ze stabijs en vast ook wel het stabjack. Een stambha is in India een losstaande zuil of pilaar, vaak in gebruik als gedenkteken.